De wens naar grotere of stevigere borsten leeft bij velen: jaarlijks worden in Nederland meer dan 3000 borstvergrotende operaties uitgevoerd. De borsten kunnen al sinds de puberteit onderontwikkeld zijn. Soms neemt het volume van de borsten af na een zwangerschap of zijn de borsten slapper en kleiner geworden na een vermageringsdieet. Er zijn geen duidelijke leeftijdsgrenzen voor een borstvergrotende operatie, maar de ingreep zal voor het achttiende levensjaar niet snel worden uitgevoerd. Het is belangrijk dat u deze operatie zelf wilt.
Prothesen
De meest eenvoudige, effectieve en duurzame mogelijkheid om borsten te vergroten, is met behulp van kunststof prothesen. Deze bestaan uit een zakje van siliconenrubber, gevuld met siliconengel of een ander vulmiddel (bijvoorbeeld water). Over het gebruik van siliconen bestaan veel misverstanden. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter nooit aangetoond dat siliconen een schadelijk effect op de gezondheid hebben. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, waarvan vrijwel alle plastisch chirurgen in Nederland lid zijn, is van mening dat een borstvergroting met siliconen een verantwoorde medische ingreep is.
Zoals bij iedere andere operatie moeten de voordelen van een borstvergroting goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico’s. Deze worden uitvoerig met u besproken.
De levensduur van prothesen kan beperkt zijn. Het is echter pas noodzakelijk om opnieuw te opereren, als u klachten van de borsten krijgt.
Voorbereidingen thuis
- Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt zoals Fenprocoumon (Marcoumar)of Acenocoumarol (Sintrom mitis) dient u hiermee in overleg met de trombosedienst 5 dagen voor de ingreep te stoppen. Indien u Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac of Naprosyne gebruikt, dient u 10 dagen voor de behandeling te stoppen.
- Nicotine vergroot de kans op problemen bij wondgenezing en bij narcose. Wanneer u rookt, stop dan minimaal 6 weken vóór en na de operatie met roken.
- Breng pyjama’s met knoopsluiting mee, de operatiewond kan dan gemakkelijker verzorgd worden.
- Regel hulp voor de eerste week na thuiskomst.
Voor de operatie
Voor de ingreep wordt u in dagbehandeling in het ziekenhuis opgenomen.
Op de dag van opname tekent de plastisch chirurg het “operatiepatroon” met een viltstift op uw borsten. De operatie wordt uitgevoerd langs de afgetekende lijnen. Mogelijk worden er ook nog foto’s van uw borsten gemaakt op de polikliniek.
De operatie
De operatie duurt gemiddeld 1 tot 2 uur en wordt gedaan onder algehele narcose. De prothesen worden meestal via een snede in de huidplooi onder de borst ingebracht. De prothesen worden tussen de borstklier en de borstspier geplaatst, of onder de borstspier direct op de ribben. De plastisch chirurg bespreekt vooraf met u wat voor u de meest geschikte methode is.
Aan het eind van de operatie worden de borsten verbonden met een steungevend verband. In het wondgebied worden soms twee drains (dunne slangetjes) aangebracht, die zijn verbonden met twee vacuümflesjes. Via de slangetjes wordt het wondvocht uit het operatiegebied afgevoerd. De drains worden verwijderd als er bijna geen vocht meer wordt geproduceerd.
Na de operatie
Na een borstvergrotende operatie voelen de borsten soms pijnlijk en gespannen aan. Dit wordt binnen een paar dagen minder.
Er blijven altijd littekens, die overigens meestal weinig of niet opvallen. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een controle-afspraak voor de polikliniek. Tijdens dit bezoek worden zo nodig de hechtingen verwijderd.
Het is raadzaam om de eerste zes weken na de operatie dag en nacht een sportbeha met voorsluiting zonder beugel te dragen. Daarnaast wordt soms een elastische band over de borst geadviseerd.
U kunt de eerste zes weken na de operatie beter niet sporten, zwaar tillen of uw armen hoog boven het hoofd brengen. Alle bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren zijn toegestaan.
Voorzichtige massage van de borst met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Vraag aan uw plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen.
Het te verwachten resultaat
Na de operatie zijn de borsten groter en steviger, maar er zijn wel blijvende littekens. Hoe deze littekens eruit zullen zien verschilt per patiënt. Er kan helaas géén garantie gegeven worden voor een goed resultaat of voor een absolute symmetrie van de borsten. Het uiteindelijke resultaat kan soms dus tegenvallen door enige ongelijkheid van de borsten.
Let op
- In een enkel geval is na minimaal een jaar een kleine correctie nodig om een optimaal resultaat te bereiken.
- Door pilgebruik, zwangerschap of gewichtstoename kunnen de borsten van vorm veranderen.
- Door vermagering kunnen de borsten mogelijk wat verslappen.
- Na een borstvergrotende operatie is over het algemeen borstvoeding mogelijk.
Complicaties
Bij een borstvergroting kunnen, net als bij iedere andere operatie, complicaties optreden. Mogelijke complicaties zijn:
- narcoseproblemen
- trombosebeen
- infectie
- bloeduitstorting
- weefselversterf
- gevoelloze huid, et cetera
Littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een gestoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken. In zeldzame gevallen wordt een prothese afgestoten.
Rond een ingebrachte prothese wordt een bindweefselkapsel gevormd. Soms treedt in dit kapsel schrompeling op, waardoor de borst hard en pijnlijk is. Een harde en pijnlijke borst is te behandelen met behulp van capsulotomie. Bij deze methode wordt het kapsel tijdens een operatie ingesneden zodat er meer ruimte voor de prothese ontstaat.
Als de borstprothese onder de borstspier geplaatst wordt, treedt praktisch geen kapselschrompeling meer op, maar deze methode is niet altijd mogelijk. Helaas kan kapselschrompeling, ook na een capsulotomie, weer optreden. Soms is dit te merken omdat er iets ‘knapt’ en omdat de borst anders aanvoelt of van vorm is veranderd. Dit kan overigens geen kwaad.
Vrijwel elke borstprothese zal in de loop van de tijd wat slijten. Het is dus mogelijk dat deze op een gegeven moment door middel van een nieuwe operatie vervangen moet worden; dit is alleen nodig als er klachten optreden.
Absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties is niet te garanderen. Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren voor het verkrijgen van een goed eindresultaat. Dit kan voor u extra kosten met zich meebrengen.
Kosten
Over het algemeen wordt een borstvergrotende operatie niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Alleen in uitzonderlijke gevallen wil een ziektekostenverzekeraar de kosten dragen. De medisch adviseur van uw verzekeringsmaatschappij beoordeelt of u voor vergoeding in aanmerking komt. U moet er dus van uitgaan dat u de operatie zelf moet betalen. U kunt via het secretariaat Plastische Chirurgie een offerte vragen.
Tot slot
Heeft u na het lezen van deze folder toch nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de Plastische Chirurgie Polikliniek:
op werkdagen van 8.00 – 12.00 uur en van 13.00 - 16.00 uur, telefoon: (070) 210 7760 .
Alleen in medische noodgevallen kunt u buiten kantooruren via de telefoniste vragen naar de dienstdoende plastisch chirurg.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.