Liposuctie

Liposuctie is het onderhuids wegzuigen (suctie) van abnormale vetophoping (lipo). Abnormale vetophopingen kunnen ontstaan op plaatsen zoals hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen. Ze worden veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen. Op de rest van het lichaam is de vetlaag normaal. Deze abnormale vetstapeling komt alleen voor bij mensen die er aanleg voor hebben. Een belangrijke voorwaarde voor liposuctie is dat de huid voldoende elastisch is.

Is de huid dat niet en is er bovendien sprake van cellulitis dan kan de abnormale vetafzetting worden verwijderd door middel van dermo-lipectomie (dermo betekent huid en lipectomie het wegsnijden van vet). Het nadeel van deze operatie is dat er lange littekens achterblijven.

Voorbereidingen thuis

  • Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals Fenprocoumon (Marcoumar)of Acenocoumarol (Sintrom mitis), dient u hiermee in overleg met de trombosedienst 5 dagen voor de ingreep te stoppen. Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac of Naprosyne dient u 10 dagen voor de behandeling te stoppen.
  • Nicotine vergroot de kans op problemen bij wondgenezing en bij narcose. Wanneer u rookt, stop dan minimaal 6 weken vóór en na de operatie met roken.
  • Regel hulp voor de eerste week na thuiskomst.

Voor de operatie

Liposuctie vindt meestal plaats onder algehele verdoving. Alleen kleine contourafwijkingen, bijvoorbeeld overtollig vet in de hals, worden behandeld onder plaatselijke verdoving in de Plastische Chirurgie Polikliniek. Na afloop kunt u dan direct naar huis. Voor grotere ingrepen moet u soms een paar dagen in het ziekenhuis blijven.

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het gebied af dat gecorrigeerd moet worden. Daarna wordt u onder narcose gebracht of krijgt u locale anaesthesie.

De operatie

Via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen zoals bestaande huidplooien, wordt het operatiegebied opgespoten met een vloeistof die het wegzuigen van de vetcellen vergemakkelijkt en bloedverlies vermindert. Als de vloeistof is ingewerkt brengt de arts de zuigbuis via de huidsnedes in. Deze zuigbuis is aangesloten op een krachtige zuigpomp. Het overtollige vetweefsel kan nu worden weggezogen. Is het gewenste resultaat bereikt, dan worden de huidsnedes gehecht. In een enkel geval is het nodig een aantal drains (dunne slangetjes) in te brengen om overtollig wondvocht af te kunnen zuigen.
Meestal worden deze na 1 of 2 dagen verwijderd.

Na de operatie

Na een liposuctie moet u een pantybroek, elastische windsels of een elastisch korset dragen. Dit is nodig om de huid goed op de onderlaag te laten kleven. Deze drukkende ‘onderkleding’ moet u gedurende 4 tot 6 weken dag en nacht dragen. Als u wilt douchen of u wilt wassen, wat al mag na 24 uur, dan kunt u deze ‘onderkleding’ natuurlijk even uitdoen.

Gedurende enkele weken na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan, maar dit trekt na ongeveer 2 tot 6 weken vanzelf weg. De pijn is over het algemeen goed te bestrijden met paracetamol.

Na 1 of 2 weken worden de hechtingen verwijderd. Het resultaat is vaak pas na maanden te zien.

Het te verwachten resultaat

Liposuctie is een techniek om plaatselijk overtollig vet te verwijderen. Het is geen middel om te vermageren. Als u overal te dik bent dan kunt u geen gebruik maken van deze methode, maar bent u aangewezen op een dieet. Liposuctie biedt contourverbetering, maar zeker geen perfectie. Soms is het heel moeilijk om een symmetrisch resultaat te krijgen. Daarnaast kunnen bestaande onregelmatigheden in de huid niet worden gecorrigeerd. Het kan ook voorkomen dat de huid na de operatie juist onregelmatig wordt. Dat komt omdat liposuctie een moeilijk te doseren methode is. De plastisch chirurg heeft niet precies in de hand hoeveel vet ter plaatse wordt weggezogen.

Complicaties

Liposuctie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. Mogelijke complicaties zijn:

  • narcoseproblemen
  • trombosebeen
  • infectie
  • bloeduitstorting
  • weefselversterf
  • gevoelloze huid, et cetera

Direct na de operatie is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig. Daarna kunnen nog restzwellingen aanwezig zijn en soms verhardingen die pas na maanden verdwijnen. Het definitieve resultaat van een liposuctie kunt u pas na 6 tot 9 maanden beoordelen.

Kosten

Een liposuctie moet u meestal zelf betalen. De drukkleding die u na de operatie moet dragen, komt eveneens voor eigen rekening. U kunt via het secretariaat van de Plastische Chirurgie Polikliniek een offerte vragen.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder toch nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de Plastische Chirurgie Polikliniek:

  • op werkdagen van 8.00 – 12.00 uur en van 13.00 - 16.00 uur,
  • telefoon: (070) 210 7760 .

Alleen in medische noodgevallen kunt u buiten kantooruren via de telefoniste vragen naar de dienstdoende plastisch chirurg.

 

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie