Schisis, sluiten zachte gehemelte

In overleg met de artsen van het schisisteam is besloten om het zachte gehemelte (achterste deel) van uw kind te sluiten. Kinderen die deze ingreep ondergaan zijn over het algemeen tussen de  12 en 18 maanden oud.

Uw kind wordt voor de operatie opgenomen op Unit B van het Juliana Kinderziekenhuis. De opnameduur is over het algemeen 1 à 2 nachten.

In deze folder leest u informatie over de ingreep. Daarnaast krijgt u een aantal belangrijke leefregels voor de eerste 3 weken na de operatie.

Voorbereiding op de opname

In de folder ‘Opname voor een operatie’ leest u informatie over de voorbereidingen op de operatie en de gang van zaken rond de operatie.

In de folder ‘Unit A en B’ treft u informatie aan over de gang van zaken op Unit B.

De operatie

De operatie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie (verdoving met behulp van een narcose) en duurt ongeveer een uur. Het gehemelte wordt gehecht met oplosbare hechtingen.

Na de operatie

Als uw kind weer op de afdeling is, is uw kind slaperig en heeft het een infuus. Als uw kind goed wakker is mag het in de loop van de dag wat water of flesvoeding drinken. Als het drinken goed gaat, wordt het infuus afgesloten. Voordat u naar huis gaat, wordt het infuus verwijderd. Door de verandering van de vorm van de mond kan uw kind wel een dag nodig hebben om te wennen aan het slikken en drinken.

Pijn

De anesthesist zorgt ervoor dat uw kind na de operatie zo weinig mogelijk pijn heeft. Direct na de operatie heeft uw kind nog geen last van pijn omdat het wondgebied nog is verdoofd. Uw kind krijgt direct na de operatie ook medicijnen tegen de pijn. De pijnstilling wordt binnen een paar dagen weer afgebouwd.

Eten en drinken

De dag na de operatie

Op de dag na de operatie mag uw kind alleen vloeibare voeding. Melkproducten, pap, knijpfruitje en appelmoes zijn toegestaan. Drinken geeft u met een Habermann (special needs feeder) of drinkbeker. Voeding kunt u met een lepel geven. Het is belangrijk dat u na elke voeding de mond goed met (kraan)water spoelt om de wond schoon te houden. Dit kan door het drinken van slokjes water uit een beker of flesje.

Tot 3 weken na de operatie

Tot 3 weken na de operatie mag uw kind alleen zacht voedsel eten en gemalen warm eten. Na elke maaltijd spoelt u de mond van uw kind goed met water na. Uw kind mag gedurende deze 3 weken absoluut geen harde dingen eten zoals korstjes, koekjes, soepstengels, cracottes, harde snoepjes of chips.

Specifieke aandachtspunten

  • Uw kind mag de eerste 3 weken geen scherpe voorwerpen in de mond stoppen zoals een rietje, een lolly, duim of vingers. Deze regels zijn nodig om de wond te beschermen. Als uw kind vingers in de mond steekt, kunt u dit proberen te voorkomen door bijvoorbeeld sokjes over de handjes aan te trekken.
  • Een fopspeen mag wel. Probeer het gebruik van een fopspeen zo kort mogelijk te houden en kook de speen dagelijks uit.
  • U mag de tandjes van uw kind na 1 week voorzichtig weer poetsen.
  • Uw kind kan na de operatie meer gaan kwijlen als gevolg van de wondgenezing. Ook kan het gebeuren dat uw kind ’s nachts gaat snurken.

Controle

Een week na de ingreep komt u met uw kind terug op de polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak van de afdeling. De hechtingen hoeven niet te worden verwijderd, deze lossen vanzelf op.

Complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Een geopereerd gehemelte heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. Er bestaat altijd een kans op infectie. Hierdoor kan de wond weer open gaan. Dit komt weinig voor. Behalve bij infectie neemt de kans op loslaten ook toe bij zeer brede spleten. In die gevallen is het door gebrek aan weefsel soms nodig de beschikbare weefsels onder (enige) spanning te hechten. Dit kan een negatieve invloed hebben op de wondgenezing. Dit is helaas onvermijdelijk en niet altijd van tevoren met zekerheid in te schatten. Het is niet mogelijk om dit tekort aan weefsel aan te vullen met weefsel van een andere plaats van het lichaam.

Vragen

Bij algemene vragen of problemen kunt u contact opnemen met de JKZ polikliniek:

  • maandag tot en met vrijdag
  • van 08.30 uur tot 17.00 uur
  • telefoon: (070) 210 7215
  • e-mail: schisisjkz@hagaziekenhuis.nl

Afdeling Unit B, 24 uur per dag bereikbaar:

  • telefoon (070) 210 7494

Contact met de arts, via het secretariaat Plastische Chirurgie, bereikbaar:

  • maandag tot en met vrijdag
  • van 08.30 uur - 17.00 uur
  • telefoon (070) 210 7731

Buiten bovengenoemde tijden kunt u in geval van nood ook bellen met de Kinder Spoedeisende hulp op telefoonnummer (070) 210 6648.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie