Echografie abdomen en/of thorax met punctie

Uw behandelend arts heeft in overleg met u een echografisch onderzoek met punctie aangevraagd. Hierbij wordt met een speciale naald wat weefsel voor onderzoek uit een orgaan weggenomen. Om de juiste plaats te kunnen bepalen wordt gebruik gemaakt van echografie. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd arts, de radioloog. Deze wordt bijgestaan door een radiodiagnostisch laborant of doktersassistente.

Zwangerschap

Echografisch onderzoek kan zonder bezwaar tijdens de zwangerschap worden uitgevoerd.

Overgevoeligheid

Indien u overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen of middelen, zoals pleisters of jodium, meldt u dit dan voor het onderzoek aan de radioloog.

Medicatiegebruik

Bij het plannen van de punctie wordt in samenwerking met u een vragenlijst tav medicatiegebruik ingevuld door de behandelend arts. Deze vragenlijst behandelt het gebruik van medicijnen voor de bloedverdunning. Afhankelijk van de soort punctie en het soort medicatie wordt bepaald of en hoe deze medicatie moet worden gestopt. Hierover krijgt u advies van uw behandelend arts.

Als u zich herkent in een of meer van onderstaande zaken, verzoeken wij u om vooraf contact op te nemen met uw behandelend arts, de arts die de punctie heeft aangevraagd.

  • U hebt regelmatig spontane blauwe plekken zonder dat u zich gestoten hebt.
  • U bent bekend met spontane bloedingen elders, zoals in gewrichten en spieren.
  • U bent bekend met lang nabloeden na operaties, prikken, tandextracties of andere ingrepen.
  • U lijdt aan hemofilie.
  • Hemofilie komt voor in uw familie.

Voorbereiding

Voor een punctie van het abdomen adviseren wij u 2 uur voor het onderzoek niets meer te eten en te drinken. U mag wel eventuele medicijnen met een slokje water innemen.

Hoe wordt een echogeleide punctie gedaan?

Voor het onderzoek ontkleedt u zich, voor zover noodzakelijk, in een kleedkamer. De toegangsdeur van deze kleedkamer kunt u aan de gangzijde afsluiten. U wordt verzocht op de onderzoektafel te gaan liggen. Hierna wordt gel op uw huid aangebracht. De radioloog strijkt daarna met de transducer (een apparaatje dat de geluidsgolven uitzendt en ontvangt) over de huid. Om een goed beeld te krijgen, is het soms nodig om stevig op de huid te drukken. Indien u hier last van ondervindt, meldt u dat aan de radioloog. Door middel van echografie wordt de punctieplaats bepaald en met een huidstift aangegeven. Daarna wordt de huid ontsmet. Wanneer het nodig is om een klein insteekgaatje in de huid te maken, verdooft de radioloog de huid eerst.

Om voldoende weefsel te verkrijgen voor het stellen van een diagnose worden meestal via het insteekgaatje meerdere puncties verricht. Na het onderzoek wordt de gel van de huid verwijderd en het insteekgaatje met een pleister afgedekt, hierna mag u zich weer aankleden.

Punctie met dagopname

Voor sommige puncties (bijvoorbeeld die van de buikorganen) is een dagopname nodig. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd regelt de dagopname voor u. Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij het Opnamebureau, HagaZiekenhuis Den Haag. 

In verband met eventuele complicaties blijft u na het onderzoek ter observatie nog even op de afdeling.

Duur van het onderzoek

In het algemeen duurt het onderzoek 30 minuten.

De uitslag

De radioloog stuurt het verslag van het onderzoek naar uw behandelend arts.

Na de punctie

U kunt na de punctie uw dagelijkse activiteiten hervatten. In een enkel geval adviseert de radioloog u na het onderzoek enkele uren rust te nemen.

Na de punctie kan soms een wat pijnlijke inwendige of onderhuidse bloeduitstorting ontstaan. In de regel verdwijnt dit gevoel snel. Soms kan een punctie uit de buik ook na afloop wat pijn veroorzaken. Bij ernstige klachten dient u contact op te nemen met de Radiologie afdeling.

Risico’s

De risico’s die kunnen optreden tijdens of na een punctie zijn vooral afhankelijk van de plaats waar de punctie wordt verricht.

Zeldzame complicaties tijdens/na puncties in de borstholte zijn:

  • Pneumothorax (klap long)
  • (Na)bloedingen

Zeldzame complicaties tijdens/na puncties in de buikholte zijn:

  • (Na)bloedingen

Belangrijk

De echokamer wordt ook voor spoedgevallen gebruikt. Het kan voorkomen dat u daardoor iets langer moet wachten. Wij vragen uw begrip hiervoor. De medewerkers doen hun best u zoveel mogelijk op tijd te helpen. Wij vragen u op tijd aanwezig te zijn voor het onderzoek. Als u om wat voor reden dan ook de afspraak niet kunt nakomen, meldt u dit dan zo snel mogelijk. Zo kunnen wij de wachtlijst zo kort mogelijk houden.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, dan kunt u contact opnemen met de Radiologie afdeling, bereikbaar:

  • maandag tot en met vrijdag
  • tussen 8.30 - 16.30 uur
  • telefoon: (070) 210 2349

U kunt ook contact opnemen met uw behandelend arts.

De laboranten vertellen u vlak voor het onderzoek wat er gaat gebeuren. U kunt natuurlijk ook aan hen vragen stellen.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie