Breuk in heupgewricht of bovenbeen (collumfractuur) - Zorgpad
Laatste wijziging: 03-11-2023 Foldernummer: 1556
Uw familielid of naaste is via de Spoedeisende Hulp (SEH) in het HagaZiekenhuis opgenomen vanwege een breuk in het heupgewricht (Collumfractuur) of bovenbeen (Femurfractuur). Voor de operatie wordt uw familielid of naaste eerst opgenomen op de Acute Opname en Diagnostiek Afdeling (AODA). Na de operatie is het streven uw familielid of naaste over te plaatsen naar de zogenoemde Collum-unit of naar één van de andere Heelkunde-afdelingen. Het streven is uw familielid of naaste binnen 24 uur na opname te opereren. Dit kan alleen als de individuele situatie dit toelaat.
De opname in het ziekenhuis duurt gemiddeld 3 - 4 dagen.
Collum zorgpad
De verpleegkundigen werken aan de hand van een zogenoemd zorgpad waarin per dag beschreven staat welke zorg uw familielid of naaste krijgt. Deze zorg is aangepast aan de individuele situatie van uw familielid of naasten, wat het herstel ten goede komt.
Meerdere specialismen
Op de afdelingen werken artsen en verpleegkundigen samen met fysiotherapeuten, diëtisten, verpleegkundigen ouderenzorg (gespecialiseerd verpleegkundige op het gebied van ouderenzorg) en transferverpleegkundigen (gespecialiseerd verpleegkundige op het gebied van nazorg).
Acute verwardheid
Het is mogelijk dat uw familielid of naaste zich anders gedraagt of reageert dan u gewend bent. Dit kan een gevolg zijn van de (plotselinge) opname en/of operatie, waardoor een (acute) verwardheid (delier) kan optreden. Als hier sprake van is, is voor u de folder ‘Acute verwardheid – delirium’ beschikbaar. Mocht uw familielid of naaste een delier hebben, dan komt de geriatrisch verpleegkundige langs. Deze beoordeelt ook of medicatie nodig is.
Verklaringen
De verpleegkundige vraagt bij de opname aan uw familielid of naaste een toestemmingsverklaring te tekenen, waarin aan het HagaZiekenhuis toestemming wordt verleend om in het geval van acute verwardheid vrijheidsbeperkende maatregelen te nemen. Verder vraagt de verpleegkundige bij opname aan uw familielid of naaste een verklaring te tekenen waarin hij of zij verklaart wie kan optreden als wettelijk vertegenwoordiger als hij of zij wilsonbekwaam mocht worden. Als uw familielid of naaste deze verklaringen niet kan ondertekenen, omdat hij of zij wilsonbekwaam is, wordt dit aan de opgegeven contactpersoon gevraagd.
Infuus
Bij opname krijgt uw familielid of naaste een infuus. Dit is een slangetje dat rechtstreeks in een bloedvat is ingebracht om bijvoorbeeld medicatie of vocht toe te kunnen dienen. Dit infuus wordt de dag na de operatie verwijderd, mits uw familielid of naaste niet misselijk is, goed eet en drinkt en geen bloedtransfusie nodig heeft.
Urinekatheter
Bij de opname krijgt uw familielid of naaste misschien een urinekatheter. Dit is een slangetje dat via de plasbuis in de blaas wordt gebracht om de urine rechtstreeks op te vangen in een zak. Het streven is deze katheter na de operatie weer te verwijderen, mits uw familielid of naaste zelf, of met hulp van iemand anders, uit bed kan.
Na de operatie
Revalidatie
De dag na de operatie start het revalidatieproces om complicaties (bijkomende ziektes) te voorkomen. Enkele complicaties die kunnen optreden, zijn:
- doorligwonden (op stuit en/of enkel);
- longontsteking;
- verlies van spierkracht.
Om complicaties te voorkomen en om de zelfredzaamheid van uw familielid of naaste te behouden, wordt op de dag na de operatie gestart met het uit bed komen en oefenen met lopen door de fysiotherapeut. Naast de fysiotherapeut zal de verpleegkundige uw familielid of naasten begeleiden bij het uit bed komen en lopen. Het is goed regelmatig uit bed te komen om bovenstaande complicaties te voorkomen.
Belangrijk bij het revalidatieproces is dat uw familielid of naaste in het bezit is van passend en stevig schoeisel en prettig zittende kleding.
Trombose voorkomen
Uw familielid of naaste moet na de operatie gedurende 4 tot 6 weken elke dag een injectie met het medicijn Fraxiparine krijgen. Door middel van deze medicatie wordt het risico op trombose verlaagd. Trombose is de vorming van een bloedpropje wat kan leiden tot vaatafsluiting. Uw familielid of naasten heeft hier een verhoogde kans op bij minder mobiliseren en de recente operatie.
De verpleegkundige leert uw familielid of naaste zelf de injectie toe te dienen. Het is ook mogelijk dat een familielid of naaste dit doet. Als beide mogelijkheden niet kunnen, dan regelt de transferverpleegkundige dat de thuiszorg dit thuis komt doen.
Als uw familielid of naaste vanuit het ziekenhuis naar een verzorgings- of verpleeghuis gaat, gebeurt het daar.
Nazorg
Na de operatie bepaalt de arts wanneer uw familielid of naaste medisch klaar is: dit houdt in dat er geen aanwijzing (indicatie) meer is om in het ziekenhuis te moeten blijven. Daarna start het revalidatieproces buiten het ziekenhuis.
Als uw familielid of naaste niet zelfredzaam genoeg is om naar huis te gaan en van daaruit te revalideren, wordt er elders gestart met het revalidatieproces. Een verpleegkundige van het transferpunt wordt (direct bij opname) ingeschakeld om het nazorgtraject te bespreken met uw contactpersoon/familielid.
Het HagaZiekenhuis heeft een samenwerkingsverband met Florence zorg, waar onder meer het verpleeghuis Gulden Huis (Den Haag) onder valt. Door deze samenwerking kan het mogelijk zijn uw familielid of naaste met voorrang op te laten nemen in dit verpleeghuis om het revalidatieproces sneller te kunnen starten.
Als de zelfredzaamheid goed genoeg is, bestaat de mogelijkheid direct naar huis te gaan met de nodige (uitbreiding van) thuiszorg en fysiotherapie in de thuissituatie.
Ontslag
De verpleegkundige geeft aan uw familielid of naaste door wanneer hij of zij uit het ziekenhuis (met ontslag) mag. Het kan door omstandigheden voorkomen dat dit kort van tevoren bekend is. Het tijdstip van ontslag is over het algemeen tussen 10.00 en 11.00 uur. Zorg ervoor dat op de dag van ontslag kleding, jas en schoenen aanwezig zijn.
Als uw familielid of naaste uit het ziekenhuis wordt ontslagen, zorgt de verpleegkundige eventueel voor:
- Een afspraak op de polikliniek bij de chirurg.
- Een aanvraag (machtiging) om fysiotherapie te krijgen.
- Recepten voor medicatie en/of verbandmiddelen.
- Het vervoer naar huis of nazorginstelling.
Ook wordt gezorgd voor alle overdrachten (informatie-uitwisseling): de artsen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen in het nazorgtraject worden allen geïnformeerd over wat er is gebeurd tijdens de opname in het HagaZiekenhuis.
Als het niet anders kan, is het mogelijk uw familielid of naaste met rolstoelvervoer naar huis of naar een nazorginstelling te laten brengen. De vergoeding van de kosten voor het rolstoelvervoer zijn afhankelijk van de zorgverzekeraar en van de afstand. Dit kunt u vooraf checken bij de zorgverzekeraar van uw familielid of naaste.
De kosten van het rolstoelvervoer moet vooraf betaald worden. Het is dus nodig dat uw familielid of naaste op de dag van het ontslag geld bij zich heeft.
Tot slot
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel ze dan gerust tijdens de opname.
Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar:
- AODA: (070) 210 2904
- Afdeling Heelkunde 1: (070) 210 2228
- Afdeling 11A en 11B: (070) 210 4959/4960
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.