Besnijdenis bij een kind (circumcisie) in Den Haag

Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid niet meer over de eikel worden teruggeschoven. Dit kan leiden tot ontstekingen van de eikel en de voorhuid. En dit kan een reden zijn om tot een circumcisie te besluiten. In het Juliana Kinderziekenhuis worden alleen circumcisies verricht op medische indicatie. In deze folder vindt u informatie over de circumcisie, ook wel besnijdenis genoemd.

Hoe bereidt u uw zoon voor?

Een opname in een ziekenhuis is natuurlijk heel spannend. Als uw zoon wat ouder is, is het belangrijk dat u uw zoon zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hele jonge kinderen zullen waarschijnlijk niet onthouden wat u uitlegt.

U kunt uw zoon vertellen dat:

  • hij naar het ziekenhuis moet omdat de dokter zijn voorhuid of velletje (gedeeltelijk) gaat weghalen;
  • hij hier niets van merkt door de speciale slaapdokter.

Hoe verloopt de opname?

Het Opnamebureau laat u enkele weken voor de ingreep weten wanneer deze is gepland.

Uw zoon wordt op de dag van de operatie opgenomen in het ziekenhuis. Meestal is dit een dagbehandeling. Dat betekent dat uw zoon dezelfde dag naar huis mag.

U meldt zich op de afgesproken datum en tijdstip bij het Opnamebureau. Vanaf daar worden u en uw zoon naar de afdeling gebracht, waar u een gesprek heeft met de verpleegkundige. De verpleegkundige van de afdeling vertelt u over de verzorging van uw zoon na de operatie.

Hoe verloopt de operatie?

De operatie wordt onder volledige narcose uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt een extra verdovingsprik bij de penis gegeven, zodat de penis na de operatie nog ongeveer 6 uur verdoofd is.

Bij een circumcisie wordt de voorhuid een stukje ingekort. Na het losmaken en verwijderen van de voorhuid wordt de resterende huid met oplosbare hechtingen vastgemaakt aan de rand van de eikel.

Na een totale circumcisie komt de eikel geheel bloot te liggen. Als dit niet de wens van uw zoon is, kan de arts een gedeeltelijke besnijdenis doen. Daarbij komt een deel van de voorhuid nog over de eikel heen.

De hechtingen lossen vanzelf op binnen 2 tot 3 weken na de operatie.

Een circumcisie duurt ongeveer 20 minuten.

Hoe gaat het na de operatie?

Na de ingreep kan de penis er gezwollen en blauwrood uitzien. Dit verdwijnt in de loop van 1 tot 2 weken. Er kan een geel beslag op de eikel komen. Dit verdwijnt ook na een week.

In principe is er geen nacontrole nodig.

Waar moet u thuis op letten?

Adviezen voor de verzorging thuis:

  • Uw zoon mag 2 weken niet zwemmen en niet in bad. De wond mag de eerste 24 uur na de operatie niet nat worden.
  • 24 uur na de operatie mag uw zoon weer douchen. Gebruik geen zeep op het operatiegebied.
  • De eerste week moet uw zoon rustig aan doen. We raden het af om de eerste 7 dagen na de operatie te sporten en te fietsen.
  • Als er een gedeeltelijke besnijdenis is gedaan, moet de voorhuid dagelijks naar achteren worden geschoven vanaf de dag na de operatie.
  • Tegen de pijn kunt u paracetamol geven.
  • Plassen kan de eerste keren pijnlijk zijn. Na het plassen kunt u uit een schoon kopje wat schoon lauw water over de penis gieten om het branderige gevoel te verlichten. U kunt uw zoon ook onder de douche laten plassen.
  • Uw zoon moet ’s avonds voor het slapen gaan geplast hebben. Als dit niet het geval is, of als uw zoon blaaskramp heeft (kramp laag in de onderbuik), moet u contact opnemen met het ziekenhuis.

Zijn er complicaties?

Bij iedere operatie kunnen complicaties voorkomen, ook bij een besnijdenis. De meest voorkomende complicaties zijn:

  • Nabloeding;
  • Wondinfectie;
  • Aan de rand van de eikel kunnen kleine littekens te zien blijven;
  • Op de lange termijn kan na een besnijdenis een vernauwing van de plasbuis ontstaan. Uw zoon merkt dit doordat hij moeite krijgt om te plassen, meer druk moet zetten;
  • de straal van de plas zwakker wordt. Als u merkt dat dit gebeurt, is het verstandig een nieuwe afspraak op onze polikliniek te maken.

Heeft uw zoon last van een nabloeding of wondinfectie na de operatie? Belt u dan met het ziekenhuis.

Contactgegevens

Vragen over deze informatie?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze dan aan de behandelend uroloog of zijn assistent. U kunt hiervoor een (bel)afspraak maken via telefoonnummer (070) 210 7212.

Vragen aan het Opnamebureau?

Het Opnamebureau van het Juliana Kinderziekenhuis is op werkdagen bereikbaar tussen 08.30 -12.00 uur en 13.00 - 15.30 uur, telefoonnummer: (070) 210 7368.

Vragen op de dag van de operatie?

Als u vragen heeft op de dag van de operatie kunt u tussen 08.00 - 16.30 uur contact opnemen met de afdeling Dagbehandeling van het Juliana Kinderziekenhuis via telefoonnummer: (070) 210 7212.

Vragen 24 uur ná de operatie?

Als u vragen heeft 24 uur ná de operatie kunt u op werkdagen en tijdens kantooruren contact opnemen met het Belteam van het Juliana Kinderziekenhuis via telefoonnummer: (070) 210 7215.

Vragen of problemen buiten bovengenoemde uren?

Bij problemen buiten bovengenoemde uren, na 16.30 uur, ’s nachts en in het weekend neemt u telefonisch contact op met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer: (070) 210 2060.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie