Hemangioom (vaatafwijking) -behandeling met Atenolol

Inleiding

In overleg met de kinderarts start uw kind voor de behandeling van een hemangioom met het medicijn Atenolol. Een hemangioom is een aangeboren bloedvatafwijking. In deze folder vindt u uitleg over de werking en bijwerkingen van Atenolol.

Behandeling van een hemangioom

Veel hemangiomen worden in het eerste levensjaar groter en daarna spontaan weer kleiner. De meeste hemangiomen verdwijnen binnen een aantal jaren zo goed als helemaal. Behandeling is daarom vaak niet nodig.

Als behandeling nodig is

Soms is behandeling nodig als een hemangioom complicaties geeft. Dit ligt meestal aan de locatie van het hemangioom (vlakbij oog, neus et cetera). Als behandelen wél nodig is, wordt een hemangioom als eerste met het medicijn Atenolol behandeld. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Atenolol de groei van een hemangioom in het eerste levensjaar remt. Uw kind krijgt Atenolol dan ook zolang het hemangioom kan groeien. Meestal tot uw kind de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt.

Hoe werkt Atenolol?

Atenolol is een zogenoemde bètablokker. Bètablokkers zijn medicijnen die al langer worden gebruikt. Vooral bij hartritmestoornissen en een verdikte hartspier. Bètablokkers zorgen ervoor dat de hartslag en bloeddruk bij stress en inspanning laag blijven.

Hoe werkt Atenolol bij een hemangioom?

Waarom en hoe de bètablokker Atenolol de groei van hemangiomen remt, is niet duidelijk. Mogelijk knijpt het middel kleine bloedvaatjes samen. Of remt het de groei van kleine bloedvaatjes. Maar dit is dus niet zeker.

De behandeling

Lichamelijk onderzoek

Voordat uw kind met Atenolol start, wordt het eerst door de kinderarts lichamelijk onderzocht. Ook wordt er een hartfilmpje gemaakt en de bloeddruk gecontroleerd.

Gebruiksaanwijzing

Uw kind krijgt 1 keer per dag, bij voorkeur in de ochtend, Atenolol in drankvorm. U kunt de medicatie met (alle) voeding combineren.

De medicatie wordt de eerste dagen opgebouwd volgens voorschrift van de kinderarts. Kinderen tot de leeftijd van 1 maand oud worden 3 of 4 dagen in het ziekenhuis opgenomen voor de opbouw van de medicatie. Dit geldt ook voor te vroeg geboren kinderen. Zij worden opgenomen tot de uitgerekende datum van 1 maand. In alle andere gevallen kan de medicatie thuis worden gestart.

Atenolol moet ook weer afgebouwd worden. Uw kind mag dus niet in 1 keer stoppen. U doet dit altijd in overleg met de kinderarts.

Bijwerkingen van Atenolol

Er is een kleine kans op (één van) de volgende bijwerkingen:

  • koudere handen en voeten
  • wat rustiger, dromeriger, onrustiger slapen en/of vermoeidheid
  • lage bloedsuiker
  • hart- en vaatklachten
  • longklachten

Koude handen en voeten

Deze klacht komt wat vaker voor en is onschuldig. Als de medicatie wordt gestopt, verdwijnt deze klacht.

Wat rustiger, dromeriger, onrustiger slapen en/of vermoeidheid

Deze klachten kunnen optreden vooral tijdens de eerste weken. Het zijn onschuldige klachten die na verloop van tijd weer afnemen.

Lage bloedsuiker

Een mogelijke zeldzame bijwerking van Atenolol is een lage bloedsuiker. Bij een lage bloedsuiker zit er (te) weinig suiker (glucose) in het bloed. Dit wordt ook hypoglykemie genoemd. Als uw kind op vaste tijden goed eet en drinkt, blijft de bloedsuiker op peil. Maar heeft uw kind bijvoorbeeld buikgriep met spugen en diarree, dan kan uw kind eerder een lage bloedsuiker krijgen. U kunt een lage bloedsuiker voorkomen door uw kind regelmatig kleine beetjes te laten eten en drinken en ORS te drinken geven. ORS is een oplossing van water met zouten en suikers. Dit is verkrijgbaar bij apotheek en drogist.

Hoe herkent u lage bloedsuiker?

De volgende klachten kunnen wijzen op een lage bloedsuiker:

  • niet lekker voelen en geprikkeld reageren
  • zweten en bleek zien
  • minder helder en alert
  • flauwvallen
  • stuipen: trekkingen van armen en/of benen, draaien van de ogen met sufheid

Als een van deze klachten optreedt, neemt u contact op met de Kinder Spoedeisende Hulp van het Juliana Kinderziekenhuis. Bij ernstige klachten neemt u contact op met de Ambulancedienst via 112.

Hart- en vaatklachten

Het kan zijn dat het hart van uw kind door Atenolol bij inspanning en stress iets minder snel klopt. Ook kan de bloeddruk iets dalen. Dit is niet ernstig. Uw kind merkt hier waarschijnlijk ook niets van. Wel worden de bloeddruk en hartslag van uw kind gecontroleerd op de poliklinische controles.

Luchtwegklachten

Het kan zijn dat de luchtwegen bij gebruik van Atenolol wat minder goed verwijden. Als uw kind gezond is, is dit geen probleem. Uw kind kan desondanks goed ademhalen, ook als het actief is. Als uw kind klachten krijgt van kortademigheid en/of piepende ademhaling overlegt u dit met de kinderarts.

Contactgegevens

U kunt met al uw vragen over de behandeling contact opnemen met het Juliana Kinderziekenhuis, bereikbaar:

Polikliniek

  • van maandag tot en met vrijdag
  • van 9.00 - 17.00 uur
  • telefoon: (070) 210 000

Kinder Spoedeisende Hulp Juliana Kinderziekenhuis

  • 24 uur per dag
  • telefoon: (070) 210 2060

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie