Methotrexaat - ledertrexate

De behandelend arts heeft uw kind methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van een reumatische aandoening. Voor een goed gebruik van dit medicijn is het belangrijk dat u en uw kind van een aantal zaken op de hoogte zijn. Lees daarom deze folder én de bijslijter van de apotheek.

Effect van methotrexaat

Met medicijnen is de oorzaak van reumatische aandoeningen niet weg te nemen. Wél zijn er medicijnen die deze aandoeningen rustiger maken. Deze worden reumabestrijdende medicijnen genoemd. Na enige tijd kunnen hierdoor klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen. Methotrexaat is zo’n medicijn.

Het kan drie tot zes weken duren voordat uw kind merkt dat dit medicijn begint te werken. Als uw kind al pijnstillers gebruikt kan hij/zij deze blijven gebruiken. Indien methotrexaat een gunstig effect heeft, kan uw kind het jarenlang blijven gebruiken. Helaas heeft methotrexaat niet bij iedereen een gunstig effect. Als het bij uw kind niet werkt, of als uw kind (te)veel last heeft van bijwerkingen, kan de behandelend arts besluiten het gebruik van methotrexaat te stoppen.

Methotrexaat wordt behalve bij reumatische aandoeningen ook gebruikt bij kwaadaardige aandoeningen en psoriasis. Dan wordt echter een veel hogere dosis voorgeschreven.

Methotrexaat is een geneesmiddel in de vorm van tabletten van 2,5 mg, maar kan ook via een injectie worden toegediend. Als u en uw kind dit willen, kunnen wij u leren deze injecties te geven. De behandelend arts zal dit met u en uw kind overleggen.

Gebruik samen met andere medicijnen

Over het algemeen kan methotrexaat in combinatie met bijna alle geneesmiddelen worden gebruikt. In tegenstelling tot wat vaak in de bijsluiter staat, kan methotrexaat wél samen met NSAID’s (ontstekingsremmende pijnstillers) worden gebruikt. De combinatie is namelijk bij reumatische aandoeningen - door de lage dosering - wél verantwoord.

Methotrexaat kan niet samen met sommige antibiotica, zoals bijvoorbeeld cotrimoxazol en trimethoprim, worden gebruikt. Deze antibiotica worden meestal voorgeschreven bij long- of blaasontsteking. Vertel de huisarts en een specialist daarom altijd welke geneesmiddelen uw kind gebruikt.

Inname van de tabletten

Methotrexaat kan bijwerkingen geven. Om de kans hierop te verkleinen, slikt uw kind de tabletten op één vaste dag van de week, in één keer. De behandelend arts zal u vertellen hoeveel tabletten per keer moeten worden ingenomen. Laat uw kind de tabletten direct na elkaar tijdens de maaltijd op ongeveer hetzelfde tijdstip innemen. Uw kind kan de tabletten doorslikken met voedsel of water, maar niet met melkproducten. Het is belangrijk dat de tabletten niet gebroken of gekauwd worden, maar dat deze in hun geheel worden doorgeslikt.

Als u of uw kind in de loop van de vaste innamedag, ontdekt dat de tabletten vergeten zijn, laat uw kind deze dan alsnog diezelfde dag, of uiterlijk de volgende dag, innemen. Ontdekt u dit later in die week, sla de tabletten dan die week over. Op de gebruikelijk “slikdag” van de daaropvolgende week neemt uw kind weer de normale hoeveelheid tabletten in.

Indien is afgesproken dat uw kind injecties krijgt toegediend, krijgt u hierover van de arts nog aanvullende schriftelijke instructies mee.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van methotrexaat vermeld die ooit zijn voorgekomen.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • maag- en darmklachten zoals een vol gevoel, misselijkheid, braken of diarree
  • huiduitslag, haaruitval, hoofdpijn of duizeligheid
  • ontstekingen in het slijmvlies van de mond, zoals pijnlijke plekjes
  • erge keelpijn in combinatie met koorts, regelmatig een bloedneus en snel blauwe plekken krijgen (tekenen van een stoornis in de bloedaanmaak).

In sommige gevallen bestaat er kans op:

  • iets grotere vatbaarheid voor infecties zoals griep, bronchitis, long- of blaasontsteking
  • stoornissen in de werking van de lever, die niet direct merkbaar zijn;
  • kortademigheid of veel hoesten (dit kan wijzen op een longaandoening ten gevolge van de methotrexaat).

Om bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen en/of te verminderen krijgt uw kind ook een tablet foliumzuur per week voorgeschreven.

Neem direct contact op met de behandelend arts of huisarts bij:

  • ontstekingen in het mondslijmvlies
  • kortademigheid of veel hoesten
  • erge keelpijn in combinatie met koorts
  • herhaaldelijk een bloedneus
  • snel blauwe plekken krijgen.

Als uw kind veel last heeft van bijwerkingen kan het stoppen met het gebruik van methotrexaat. Noteer wel op welke dag uw kind is gestopt en waarom. Neem bij twijfel contact op met de behandelend arts.

Controles

Om eventuele stoornissen in de werking van de lever en in de aanmaak van het bloed in een vroeg stadium te ontdekken, laat de behandelend arts regelmatig het bloed van uw kind onderzoeken. Dit gebeurt de eerste periode meestal om de twee weken. Hierna vinden de controles minder vaak plaats. De uitslag van de onderzoeken is na enkele dagen bij de behandelend arts bekend. U hoeft zelf geen contact op te nemen over de uitslag. De behandelend arts neemt contact op met u als de uitslag van de onderzoeken afwijkend is.

Aanvullende informatie

  • Als uw kind een operatie moet ondergaan kan het nodig zijn dat het een week voor en na de operatie moet stoppen met het gebruik van methotrexaat. Dit hangt af van het soort operatie. Overleg dit met de behandelend arts.
  • Bewaar geneesmiddelen altijd zo dat kinderen er niet bij kunnen.
  • Als er tabletten of onaangebroken injectiespuiten overblijven, lever deze dan in bij de apotheek.
  • Zij worden dan op een verantwoorde manier vernietigd.

Vragen

Als er nog vragen zijn, neem dan contact op met de behandelend arts. Het beste is een (telefonische) afspraak te maken bij het Afsprakenbureau via het telefoonnummer: (070) 210 7300.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie