Prednison

De behandelend arts heeft uw kind prednison voorgeschreven voor de behandeling van een reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u en uw kind op de hoogte zijn van een aantal zaken. Lees daarom deze folder en de bijsluiter van de apotheek.

Het effect van prednison

Met medicijnen is de oorzaak van reumatische aandoeningen niet weg te nemen. Wél zijn er medicijnen die deze aandoeningen rustiger kunnen maken. Deze worden reumabestrijdende medicijnen genoemd. Na enige tijd kunnen hierdoor klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen. Prednison is zo’n medicijn.

Prednison werkt vaak al binnen 24 uur, soms duurt het echter langer voor het middel effect heeft op de klachten. Soms wordt prednison voor enkele weken voorgeschreven (‘stootkuur’), meestal echter voor een langere periode. Helaas veroorzaakt prednison vaak bijwerkingen, vooral bij hoge doseringen.

Prednison is een corticosteroïd: dit is een ontstekingsremmende stof. Het lichaam zelf maakt in de bijnieren ook corticosteroïden aan. Prednison heeft ongeveer dezelfde werking als de lichaamseigen corticosteroïden. Prednison wordt meestal in de vorm van tabletten of als drankje voorgeschreven. De dosering wordt bepaald op basis van het lichaamsgewicht van uw kind. Andere namen voor corticosteroïden zijn triamcinolon, hydrocortison en prednisolon.

Over het algemeen kan prednison in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruikt worden. Vertel echter altijd aan de huisarts, specialist en ook de tandarts, welke geneesmiddelen uw kind gebruikt.

Wijze van innemen

De behandelend arts bepaalt de dosering van de tabletten of het drankje dat uw kind per dag moet gebruiken. Houdt u zich altijd aan de voorgeschreven dosering. Laat uw kind de tabletten of het drankje - tijdens het ontbijt - iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip innemen met wat voedsel of water. Als de medicijnen vergeten zijn, laat uw kind deze dan zo spoedig mogelijk nog dezelfde dag innemen.

Mogelijke bijwerkingen

Bij het gebruik van prednison kunnen bijwerkingen optreden. Veel mensen maken zich hier zorgen over. Bijwerkingen treden echter voornamelijk op bij hoge doseringen. In de regel komen ernstige bijwerkingen vooral voor bij langdurig gebruik van prednison. Bij lage doseringen kunnen echter ook bijwerkingen optreden.

Als uw kind last krijgt van bijwerkingen, stop dan nooit zomaar met het gebruik van de tabletten, maar neem contact op met de behandelend arts of huisarts. Als uw kind prednison gebruikt, maken de bijnieren namelijk minder corticosteroïden aan. Zolang uw kind prednison gebruikt is dat geen probleem. Als uw kind plotseling stopt met het gebruik van de tabletten, ontstaat er een tekort aan corticosteroïden omdat de bijnieren niet zo snel een eigen productie kunnen aanmaken. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Als de behandelend arts uw kind geleidelijk steeds minder prednison voorschrijft, gaan de bijnieren geleidelijk weer normaal functioneren.

In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van prednison vermeld die ooit zijn voorgekomen. De belangrijkste bijwerkingen bij langdurig gebruik zijn:

  • een gezwollen gezicht (vollemaansgezicht) en een toename van gewicht. De eetlust kan sterk toenemen, geef hier echter niet aan toe.
  • wondjes gaan langzamer dicht en blauwe plekken ontstaan eerder. Soms veroorzaakt prednison een dunnere, glimmende huid.
  • het sneller oplopen van een botbreuk en het inzakken van wervels van de wervelkolom. Dit komt doordat de hoeveelheid kalk in de botten vermindert (osteoporose).
  • het lichaam houdt soms extra vocht vast. Dit is te merken aan de enkels die dikker worden. Ook kan de bloeddruk hierdoor toenemen.
  • soms veroorzaakt prednison spierzwakte, staar of een verhoging van de bloedsuiker.
  • ook kunnen pijn in de buik en misselijkheid optreden. Soms kan het gebruik van prednison leiden tot een maagzweer of een maagbloeding.
    Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat uw kind bloed gaat braken, of zwarte ontlasting krijgt.
  • de kans op infecties zoals griep, bronchitis, long- of blaasontsteking, of wondroos wordt iets groter door het gebruik van prednison.

Zo nodig schrijft de behandelend arts uw kind calciumtabletten voor om de botten stevig te houden.

Gebruikt uw kind prednison gedurende meer dan 3 maanden in een dosering van meer dan 7,5 mg per dag, dan is het gebruikelijk een botdichtheidmeting te verrichten. Bij een te lage botdichtheid zal de behandelend arts extra medicatie voorschrijven om botontkalking te voorkomen.

Neem direct contact op met uw behandelend arts of huisarts bij:

  • zwarte ontlasting
  • het braken van bloed.

Aanvullende informatie

  • Indien uw kind koorts krijgt, ziek wordt, of een operatieve ingreep moet ondergaan, zal de dosering moeten worden verhoogd, omdat het lichaam dan meer prednison verbruikt. Neem daarom altijd als een dergelijke situatie zich voordoet contact op met de behandelend arts of de huisarts.
  • Als uw kind binnen twee uur na inname van de tabletten of het drankje moet braken, laat uw kind dan nog een keer deze dosering innemen.

Bewaar medicijnen altijd zo dat kinderen er niet bij kunnen. Als er medicijnen overblijven, lever deze dan in bij uw apotheek. Ze worden dan op een verantwoorde wijze vernietigd.

Vragen

Als u vragen hebt, neem dan contact op met de behandelend arts. U kunt hiervoor het beste (telefonisch) een afspraak maken bij het Afsprakenbureau via doorkiesnummer: 070 210 7300.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie