Hysteroscopie - Kijkoperatie in de baarmoeder

Laatste wijziging: 17-09-2024 Foldernummer: 1664


In overleg met uw gynaecoloog heeft u besloten tot een onderzoek of behandeling van uw klachten. Deze folder geeft informatie over een hysteroscopie (kijkoperatie in de baarmoeder). Ook de gang van zaken rondom een hysteroscopie leggen wij in deze folder uit. Voor een hysteroscopie is een goede voorbereiding belangrijk. De ingreep vindt plaats in een van de poliklinische operatiekamers (POK) in het Dagcentrum Volwassenen.

Wanneer in de menstruele cyclus?

De hysteroscopie wordt bij voorkeur gedaan in de week na de menstruatie (ongesteldheid), maar voor de eisprong (ovulatie). In overleg met u wordt een datum gepland voor de hysteroscopie.

Als u de anticonceptiepil gebruikt, mag de ingreep niet in de stopweek plaatsvinden. Het is dus belangrijk dat de ingreep niet tijdens een menstruatie plaatsvindt en ook dat u niet zwanger bent.

Als er toch sprake is van enig vaginaal bloedverlies, zoals wat bruinige afscheiding, dan is dit geen probleem. Wanneer u meer bloedverlies heeft, neemt u contact op met de polikliniek Gynaecologie om te overleggen of de afspraak door kan gaan of verzet moet worden. Kijk voor de telefoonnummers verder op in deze folder.

Voorafgaand aan de ingreep

U hoeft niet nuchter te zijn en u mag dus gewoon eten en drinken. Ook uw eventuele eigen medicijnen mag u innemen. Het is belangrijk dat u uw arts op de hoogte stelt als u bloedverdunnende medicijnen (antistolling) gebruikt. Het kan zijn dat u een aantal dagen voor de ingreep hiermee moet stoppen. Dit bespreekt de gynaecoloog met u.

Tijdens de ingreep kan een menstruatieachtig gevoel optreden, wat ook daarna nog ervaren kan worden. In overleg met uw arts kunt u hiervoor pijnstilling krijgen.

Geef het door als u ergens allergisch voor bent.

Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich in het HagaZiekenhuis, locatie Den Haag, bij de Receptie (na de hoofdingang aan uw rechterkant). De baliemedewerker verwijst u door naar het Dagcentrum Volwassenen. Daar neemt u plaats in de wachtkamer. Een verpleegkundige haalt u daar op.

De ingreep duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Gang van zaken tijdens de ingreep

De verpleegkundige die u ophaalt brengt u naar een kleedruimte. Daar trekt u uw onderkleding (eventuele broek én uw onderbroek) uit. Uw bovenkleding kunt u aan houden. Hierna neemt u in de operatiekamer plaats op de stoel met beensteunen.

Vervolgens begint de ingreep. Tijdens de ingreep zijn een gynaecoloog, een gynaecoloog in opleiding en twee speciaal opgeleide verpleegkundigen aanwezig.

Een van deze verpleegkundigen begeleidt u tijdens de ingreep, de andere assisteert de arts. U kunt - als u dit wilt - tijdens de ingreep via een monitor meekijken.

Het is belangrijk dat u aangeeft in hoeverre dit onderzoek voor u te verdragen is. Patiënten ervaren de ingreep doorgaans als niet pijnlijk tot enigszins pijnlijk.

De hysteroscoop (kijkbuis) wordt bij voorkeur ingebracht zonder speculum (spreider) en zonder het oprekken van de baarmoedermond. Als de kijkbuis op deze wijze niet ingebracht kan worden, wordt de baarmoedermond met 2 tot 4 prikjes verdoofd. De baarmoedermond kan dan zonder pijnklachten opgerekt worden.

Omdat de ingreep via de vagina wordt uitgevoerd, heeft u geen hechtingen.

Na de ingreep

Nadat u zich heeft aangekleed, bespreekt de gynaecoloog de eerste bevindingen met u en ook of een vervolgafspraak op de polikliniek nodig is. Een telefonische afspraak is soms ook mogelijk.

Als er tijdens het onderzoek een stukje weefsel uit de baarmoeder is weggenomen voor onderzoek ontvangt u hiervan na ongeveer 2 weken de uitslag.

U krijgt voor het bespreken van de uitslag een aparte afspraak. Dit kan eventueel ook telefonisch.

De gynaecoloog stuurt de bevindingen van de ingreep naar uw huisarts.

De verpleegkundige begeleidt u na de ingreep. Als u zich goed voelt mag u naar huis.

U mag na de ingreep uw dagelijkse activiteiten hervatten. Dat geldt ook voor sporten.

U kunt vaginaal nog wat vocht verliezen dat tijdens de ingreep is ingebracht of u kunt vaginaal bloedverlies hebben. Dit kan nog een paar dagen tot een week aanhouden. De hoeveelheid bloedverlies is minder of gelijk aan een normale menstruatie.

In de eerste week na de ingreep en zolang u bloederige afscheiding heeft, raden wij u af om:

  • tampons te gebruiken;
  • in bad te gaan;
  • te zwemmen;
  • seksueel contact te hebben.

Dit is om het risico op een infectie zoveel mogelijk te beperken.

Complicaties

Hoewel het weinig voorkomt, bestaat er een kleine kans op een infectie, nabloeding of beschadiging van de baarmoederwand.

Telefonisch contact

Bij de volgende problemen neemt u contact op via een van de onderstaande telefoonnummers:

  • Toenemende pijnklachten.
  • Koorts, boven de 38.5 °C.
  • Hevig vaginaal bloedverlies, meer dan bij een forse menstruatie.

Contactgegevens

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie, bereikbaar:

  • van maandag tot en met vrijdag
  • van 08.00 – 16.30 uur
  • (070) 210 200

Buiten deze uren kunt u in spoedgevallen contact opnemen met de afdeling Verloskunde: (070) 210 7560.

Vragen

Als u naar aanleiding van deze folder nog vragen heeft, aarzel dan niet om die met uw gynaecoloog te bespreken.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website www.gyn-care.nl

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie