Uw huisarts heeft u voor onderzoek en behandeling van uw menstruatieklachten verwezen naar het menstruatiespreekuur, of kortweg de M-poli. Dit is een gespecialiseerde polikliniek van het HagaZiekenhuis. In deze folder vindt u uitleg over de gang van zaken op de M-poli en de onderzoeken die u mogelijk krijgt.
Wat is de M-poli?
De M-poli is een speciaal spreekuur voor onderzoek en behandeling van menstruatieklachten zoals:
- hevig bloedverlies
- onregelmatig en tussentijds bloedverlies
- bloedverlies na de overgang.
Gang van zaken op de M-poli
Vragenlijst en menstruatie-scorekaart
U krijgt voor uw eerste afspraak op de M-poli een vragenlijst over uw klachten en een menstruatie-scorekaart thuisgestuurd. Op de scorekaart vult u tijdens 1 menstruatie in hoeveel maandverbanden en/of tampons u per dag gebruikt. Wilt u de ingevulde vragenlijst en menstruatie-scorekaart in de bijgevoegde retourenvelop terugsturen, of meenemen naar uw afspraak op de M-poli?
Uw eerste bezoek
Tijdens uw eerste bezoek heeft u een afspraak met de gynaecoloog en/of een gynaecoloog in opleiding. De gynaecoloog vraagt naar uw klachten en welke medische behandelingen en/of operaties u eventueel gehad heeft. Ook neemt de gynaecoloog de vragenlijst en de menstruatie-scorekaart met u door.
Onderzoek
Meteen na uw gesprek met de gynaecoloog krijgt u zo nodig 1 of meerdere onderzoeken. U hoeft daar dus niet apart voor terug te komen. Nog een voordeel is dat u dan snel met een eventuele behandeling kunt starten.
Met welke klachten kunt op de M-poli terecht?
Hevig bloedverlies
Wat hevig bloedverlies precies inhoudt, is voor elke vrouw anders. Dit hangt onder andere af van hoe u dit zelf ervaart. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u vindt dat u hevig bloedverlies heeft omdat u:
- meer bloed verliest dan u gewend bent
- zich vaak of vaker moet verschonen
- dikke brokken (stolsels) verliest
- bloedarmoede heeft.
Om uw bloedverlies toch zo goed en objectief mogelijk in kaart te brengen, vult u thuis de menstruatie-scorekaart in.
Hoeveel menstruatiebloed u verliest, hangt af van de dikte van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Hevig bloedverlies kan ontstaan door:
- veranderde vorm van de baarmoeder door 1 of meerdere poliepen of vleesbomen in de baarmoeder
- een afwijkende bloedstolling of medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden.
Ook bepaalde voorbehoedsmiddelen (anticonceptie) kunnen het bloedverlies beïnvloeden. Door het gebruik van de pil of een Mirena-spiraal blijft het slijmvlies in de baarmoeder vaak dun. Hierdoor is het bloedverlies meestal minder dan bij een gewone menstruatie. Door een spiraaltje met koper erin, kan het bloedverlies juist toenemen.
Hevig bloedverlies is vervelend, maar kan meestal geen kwaad. Bij 60% van de vrouwen vindt de gynaecoloog ook geen duidelijke verklaring. Toch is vaak een goede behandeling mogelijk.
Over het algemeen adviseert de gynaecoloog een behandeling:
- bij bloedarmoede
- als u in het dagelijks leven (veel) last heeft van het hevige bloedverlies.
Onregelmatig bloedverlies en tussentijds bloedverlies
Met onregelmatig bloedverlies wordt een onregelmatige menstruatie bedoeld, die niet elke maand komt. Tussentijds bloedverlies is bloedverlies tussen regelmatige menstruaties door. Beide kunnen het gevolg zijn van:
- vrouwelijke hormonen die korter of langer niet in balans zijn
- bijwerkingen van medicijnen met hormonen die u mogelijk slikt: de pil bijvoorbeeld
- een poliep of vleesboom in de baarmoeder
- bloedverlies van de baarmoedermond: de gynaecoloog neemt een uitstrijkje en eventueel een kweek af van de baarmoedermond.
Bloedverlies na de overgang
Bent u in de overgang en verliest u na een jaar opeens weer bloed? Dan spreken we van bloedverlies na de overgang. Bloedverlies na de overgang kan veroorzaakt worden door:
- dun en kwetsbaar slijmvlies in de vagina of binnenkant van de baarmoeder: dit kan ontstaan door een gebrek aan vrouwelijke hormonen omdat u in de overgang bent
- een poliep of vleesboom in de baarmoeder
- onrustige of kwaadaardige cellen in het slijmvlies van de baarmoeder.
Bij bloedverlies na de overgang verwijst uw huisarts u altijd voor onderzoek naar het ziekenhuis.
Op de M-poli krijgt u eerst een inwendige echo (zie ook ‘Inwendige echo’ verderop in de folder). Als blijkt dat het slijmvlies in de baarmoeder dikker is dan 4 millimeter, krijgt u meer onderzoeken.
Onderzoek op de M-poli
Afhankelijk van uw klachten krijgt u op de M-poli 1 of meer onderzoeken. U ligt voor deze onderzoeken op een speciale stoel met beensteunen. De onderzoeken zijn over het algemeen niet of nauwelijks pijnlijk.
Gynaecologisch onderzoek
- De gynaecoloog bekijkt de baarmoedermond met een zogenaamde spreider. Dit is een speciaal instrument dat de gynaecoloog voorzichtig in de vagina brengt. Zo nodig maakt de gynaecoloog ook een uitstrijkje of een kweek.
- Daarna volgt een inwendig onderzoek (vaginaal toucher). De gynaecoloog beoordeelt dan de grootte en vorm van de baarmoeder en de eierstokken.
Inwendige echo
Een inwendige echo is een echo via de vagina. Met een inwendige echo kunnen de baarmoeder en eierstokken in beeld worden gebracht, maar ook eventuele afwijkingen aan het baarmoederslijmvlies. Zo nodig doet de gynaecoloog ook een uitwendige echo via de buikwand. Als het baarmoederslijmvlies met een echo niet goed te beoordelen is, volgt er meteen ook een zogenoemde waterecho.
Waterecho
Bij een waterecho brengt de gynaecoloog een spreider in de vagina. Daarna brengt de arts een dun slangetje via de baarmoedermond in de baarmoederholte. Dit kan even gevoelig zijn. Maar de meeste vrouwen voelen dit nauwelijks. Via het slangetje wordt water in de baarmoederholte gespoten.
Mogelijk voelt u een lichte menstruatieachtige pijn. De gynaecoloog maakt tijdens het inspuiten van het water een inwendige echo. Hierbij is op het beeldscherm van de echo goed te zien hoe de baarmoeder zich met water vult. U kunt zelf meekijken op het scherm. Na het onderzoek verliest u mogelijk nog wat water en heeft u licht bloedverlies. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken. U kunt maandverband krijgen om dit op te vangen. U hoeft voor een waterecho geen volle blaas te hebben.
Mini-curettage
Bij vrouwen met bloedverlies na de overgang is een mini-curettage (Milex) mogelijk. Dit is een onderzoek waarbij cellen uit het baarmoederslijmvlies weggenomen worden. De gynaecoloog doet dit met een dun buisje dat via de baarmoedermond in de baarmoeder gebracht wordt. De weggenomen cellen worden onderzocht door een patholoog. Dit is een arts die onder andere weefsels onderzoekt op eventuele afwijkingen. Na 2 weken krijgt u de uitslag van uw gynaecoloog. U krijgt hiervoor een aparte (soms telefonische) afspraak.
Behandeling
Het kan zijn dat de gynaecoloog geen oorzaak vindt voor uw bloedverlies. Dat betekent niet dat uw klachten niet behandeld kunnen worden. De gynaecoloog legt u dan ook meteen uit welke behandelingen mogelijk geschikt zijn voor u:
- behandeling met medicijnen: de anticonceptiepil of medicijnen die stolling van het bloed bevorderen (Naproxen, Cyklokapron)
- Mirena-spiraal: dit is een spiraaltje met hormonen
- kijkoperatie in de baarmoeder (hysteroscopie)
- verwijderen van baarmoederslijmvlies
- verwijderen van een vleesboom
- verwijderen van de baarmoeder.
Het spreekt voor zich dat u hier eerst rustig over kunt nadenken.
Contactgegevens
Voor al uw vragen over onderzoek en behandeling van uw menstruatieklachten of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie, bereikbaar:
- van maandag tot en met vrijdag
- van 8.00 - 16.00 uur
- telefoon: (070) 210 2002
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.