In deze folder leest u informatie over het verwijderen van poliepen uit de baarmoeder in een van de poliklinische operatiekamers (POK) in het Dagcentrum Volwassenen. Deze ingreep gebeurt met een kijkoperatie (hysteroscopie) via de vagina. Om de poliepen te verwijderen wordt de zogenaamde shavertechniek gebruikt (zie ‘De behandeling’). U krijgt informatie over de voorbereiding, de behandeling en de gevolgen ervan.
Wanneer in de menstruatiecyclus?
De hysteroscopie vindt bij voorkeur plaats in de week na de menstruatie, maar vóór de eisprong (ovulatie). Als u de anticonceptiepil gebruikt, mag de ingreep niet in de stopweek plaats vinden. Het is belangrijk dat de ingreep ook niet tijdens de menstruatie plaatsvindt en dat u niet zwanger bent.
Het kan gebeuren dat u op de dag van de ingreep toch ruim bloedverlies heeft. Belt u dan voor overleg en het maken van een andere afspraak. Wat bruinig bloedverlies is geen probleem.
De behandeling
Pijnstilling
De arts geeft aan welke pijnstillers u moet gebruiken. Eén uur voor de afspraak neemt u de pijnstillers, zoals vooraf is afgesproken. Meestal adviseren wij 1 tablet Naproxen 500 mg (pijnstilling) in te nemen of 2 tabletten paracetamol van 500 mg.
Uw eigen medicijnen kunt u innemen zoals u gewend bent. Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, meldt dit dan bij de gynaecoloog.
Voorbereiding op de ingreep
U hoeft niet nuchter te zijn. Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich in het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg, bij de Receptie (na de hoofdingang aan uw rechterkant). De baliemedewerker verwijst u door naar het Dagcentrum Volwassenen. Daar neemt u plaats in de wachtkamer.
Een verpleegkundige komt u daar ophalen en brengt u naar de kleedruimte. Daar trekt u de onderkleding uit (eventuele broek én uw onderbroek). De bovenkleding kunt u aan houden. Hierna neemt u in de operatiekamer plaats in de stoel met beensteunen en kan de ingreep beginnen.
De ingreep
Tijdens de ingreep zijn een gynaecoloog, een gynaecoloog in opleiding en twee speciaal opgeleide verpleegkundigen aanwezig. Eén van deze verpleegkundigen begeleidt u tijdens de ingreep, de andere assisteert de arts. De gynaecoloog brengt het kijkinstrument (hysteroscoop) in. Als het inbrengen niet lukt, wordt de baarmoedermond iets opgerekt. Deze wordt daarvoor eerst met enkele prikjes verdoofd.
Na het inbrengen van de hysteroscoop wordt de baarmoeder gevuld met vocht, om goed zicht te hebben. De poliepen worden verwijderd met de shaver. Dit is een dun instrument dat hiervoor speciaal is ontwikkeld. U kunt meekijken op een scherm.
Tijdens de behandeling kan een menstruatieachtig gevoel optreden. Dit kan ook na de hysteroscopie nog aanhouden. Daarom hebt u vóór de ingreep pijnstillers gekregen. Omdat de ingreep via de vagina wordt uitgevoerd, heeft u geen hechtingen. De ingreep duurt ongeveer twintig tot dertig minuten.
Na de behandeling
Na de ingreep kleedt u zich weer aan. U kunt vaginaal nog vocht verliezen dat tijdens de hysteroscopie is ingebracht. Ook kunt u wat vaginaal bloedverlies hebben. Het vloeien kan een paar dagen tot een week aanhouden. De hoeveelheid bloedverlies is vergelijkbaar met, of minder dan het bloedverlies bij een normale menstruatie. U krijgt hiervoor een maandverband.
In een aparte ruimte kunt u na afloop bijkomen van de ingreep. Een verpleegkundige begeleidt u hierbij. Zij geeft u wat te drinken en zorgt voor een eventuele vervolgafspraak.
Na deze behandeling kunt u uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Zolang er vaginaal bloedverlies is na de ingreep, mag u om een infectie te voorkomen niet:
- in bad gaan
- tampons gebruiken
- zwemmen
- seksueel contact hebben.
Uitslag
De gynaecoloog zal na de ingreep de bevindingen met u bespreken. Ook hoort u of een vervolgafspraak op de polikliniek nodig is. Een telefonische afspraak behoort ook tot de mogelijkheden.
Soms wordt tijdens de ingreep weefsel afgenomen voor nader onderzoek. Na ongeveer 2 weken ontvangt u hiervan de uitslag tijdens een aparte afspraak op de polikliniek.
Complicaties
De volgende complicaties kunnen mogelijk optreden, hoewel zeer zeldzaam:
- infectie
- bloeding
- perforatie van de baarmoederwand.
Neem contact op als u:
- toenemende pijnklachten ervaart;
- koorts heeft, meer dan 38.5 o C;
- hevig vaginaal bloedverlies krijgt, meer dan forse menstruatie.
Contactgegevens
Gynaecologie Polikliniek
- Els Borst-Eilersplein 275, Den Haag
- geopend van 8.00 tot 16.30 uur
- telefoon: (070) 210 2002
Spoednummer Verloskamers
- (070) 210 7560
Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen, aarzel dan niet om die met uw gynaecoloog te bespreken.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.