Spiraaltje - aanvullende informatie

In overleg met uw huisarts/gynaecoloog heeft u besloten een spiraaltje te laten plaatsen. U heeft van uw gynaecoloog een folder meegekregen over het spiraaltje dat bij u geplaatst gaat worden. Aanvullend op de folder over het spiraaltje vindt u in deze folder meer praktische informatie over de plaatsing van het spiraaltje in het HagaZiekenhuis. Leest u de beide folders rustig door.

De voorbereiding

Het spiraaltje wordt tijdens of binnen 7 dagen na de eerste dag van de menstruatie ingebracht. U bent er dan zeker van niet zwanger te zijn én het spiraaltje is dan direct betrouwbaar.

Na het inbrengen van het spiraaltje wordt het afgeraden zelf auto te rijden, omdat u wat duizelig kunt zijn. Neem daarom iemand mee die u thuis kan brengen.

Het plaatsen van een spiraaltje kan pijnlijk zijn. Daarom is het aan te raden 1 uur voor de plaatsing pijnstiller(s) in te nemen: 1000 mg Paracetamol óf 500 mg Naproxen. Dit kan eventuele pijn of krampen verminderen.

Na de plaatsing

Na het inbrengen van een spiraaltje kunt u zich even duizelig voelen. Daarom is het verstandig even te blijven liggen en langzaam overeind te komen. Het advies is om na de plaatsing een half uur in het ziekenhuis te blijven. Als u zich na dat half uur goed voelt, kunt u rustig naar huis. Het is verstandig om het de rest van de dag rustig aan te doen. Als u daarna pijn krijgt, kunt u een pijnstiller nemen. Volg hierbij de bijsluiter.

Afscheiding

Vrouwen die een spiraaltje dragen, krijgen mogelijk iets meer last van een vaginale afscheiding (witte vloed). Deze afscheiding kan direct na de plaatsing ontstaan en enkele weken aanhouden. Dit is normaal en kan geen kwaad.

Complicaties

Mirena/Hormoonspiraal

Bij het gebruik van de Mirena-spiraal komt regelmatig licht (onschuldig) bloedverlies voor, zogenoemde spotting . Ook kunt u misselijk zijn of buikpijn hebben en kunnen stemmingsveranderingen optreden.

Er zijn ook complicaties die zelden voorkomen. Deze kunt u lezen in het Farmacotherapeutisch kompas via www.farmacotherapeutischkompas.nl. Zoek op ‘Mirena’.

Koperspiraal

Voordat u een koperspiraal laat plaatsen, is het belangrijk uw arts te melden of u bloedverdunnende middelen gebruikt, want dit kan leiden tot een complicatie. Dit geldt ook als u onder behandeling bent van elektro- of radiotherapie.

Controle en zelfcontrole

Na het inbrengen van het spiraaltje is er een kleine kans dat het spiraaltje niet goed blijft zitten. Dit komt het meest voor bij de 1e menstruatie of bij hevige menstruaties. Uw behandelaar bespreekt met u of het nodig is om na 6 weken de locatie van het spiraaltje te controleren met behulp van een echografie op de polikliniek Gynaecologie. Als dit nodig is krijgt u deze afspraak direct na de plaatsing van het spiraaltje mee.

U kunt zelf controleren of het spiraaltje goed zit. Doet u dit bij voorkeur na de menstruatie. Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen. Als u heel goed voelt, kunt u de draadjes van het spiraaltje voelen.

Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, zit het spiraaltje niet goed in uw baarmoeder en beschermt u niet meer tegen een zwangerschap. Als dit het geval is, maakt u een afspraak op de Gynaecologie Polikliniek. Zorg ervoor dat u in de tussentijd een condoom gebruikt tijdens het vrijen om een zwangerschap te voorkomen.

Contact met ziekenhuis

U neemt contact op met de Gynaecologie Polikliniek als:

  • U in de eerste dagen na het plaatsen van het spiraaltje koorts of aanhoudende buikpijn krijgt.
  • U last krijgt van afscheiding die sterk ruikt en/of niet wit van kleur is.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met een van de doktersassistenten van de Gynaecologie Polikliniek, bereikbaar:

  • van 8.00 - 16.30 uur
  • telefoonnummer: (070) 210 2002

In geval van spoed kunt u altijd contact opnemen met de Verloskunde Verpleegafdeling: (070) 210 7560.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie