Budesonide - Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Uw behandelend arts of MDL-verpleegkundig(e) specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Budesonide. In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik van Budesonide en hoe u moet handelen in geval van bijwerkingen. Deze folder is echter géén vervanging van de bijsluiter. Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u daarmee bij uw behandelend arts of IBD-verpleegkundige terecht.

Algemeen

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt vaak tot vermindering van klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziektes voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontstekingen onderdrukken, maar ze kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van of stoppen met medicijnen kunnen de ontstekingen en daarmee de klachten weer terugkomen.

Werking

Budesonide behoort tot de groep geneesmiddelen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd. Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheids-reacties en zijn nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

De werkzame stof, Budesonide, bevindt zich in een capsule met vertraagde afgifte. Dit betekent dat de werkzame stof pas in het laatste deel van de darmen vrijkomt, waar de ontstekingen zich meestal bevinden. Het kan enkele weken duren voor u het effect van Budesonide merkt.

Gebruik

Budesonide is verkrijgbaar als Budenofalk, Cortiment en Entocort, in tabletvorm, als granulaat, zetpil of (schuim)klysma voor rectaal gebruik. Budesonide is een glucocorticosteroïd, net als Prednison, maar met een meer lokale werking (in de darm) en dus met minder bijwerkingen. Uw behandelend arts kiest voor Budesonide op basis van de ernst, locatie en uitgebreidheid van de ontstekingen. Vooral de locatie van de ontstekingen in de darm bepaalt de keuze voor tabletten, klysma’s of schuim.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van Budesonide zijn vergelijkbaar met die van Prednison, maar komen minder vaak voor en zijn milder dan bij Prednison.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Dikker worden van het gezicht en de romp. Dit wordt veroorzaakt door een andere verdeling van het lichaamsvet.
  • Koorts, pijn bij plassen, hoesten en pijnlijke keel, veroorzaakt door een verminderde weerstand tegen infecties. Deze verminderde weerstand wordt veroorzaakt door een verminderde werking van de witte bloedlichaampjes, die voor de afweer van het lichaam zorgen. Informeer uw arts bij het optreden van voornoemde klachten.
  • Maagklachten, veroorzaakt door een toename van de maagzuurproductie.
  • Langdurig gebruik van Budesonide kan mogelijk botontkalking veroorzaken.

Het valt te overwegen om gelijktijdig Calci-Chew/D3 te gebruiken.

  • De kans op bijwerkingen is kleiner bij rectale toediening van Budesonide via een (schuim)klysma of zetpil.

Vaccinaties

De griepprik of Hepatitisvaccinatie zijn veilig bij het gebruik van Budesonide. Vaccinaties met verzwakte levende vaccins, zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts of BCG moeten vermeden worden. Overleg met uw arts over vaccinaties.

Zwangerschap / Vruchtbaarheid en borstvoeding

Budesonide wordt alleen op strikte indicatie in de zwangerschap gegeven.

Overleg met uw arts indien u een zwangerschapswens hebt of zwanger bent. Het geven van borst-voeding bij gelijktijdig gebruik van Budesonide wordt afgeraden.

Tot slot

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, neem dan contact op met uw IBD-verpleegkundige.

Bron: Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD-verpleegkundigen en MDL-artsen binnen respectievelijk het N-ICC en het ICC. De folder is ontwikkeld conform N-IC C richtlijnen om uniformiteit binnen de voorlichting ten aanzien van IBD-patiënten in Nederlandse zorginstellingen na te streven. Op basis van goed hulpverlenerschap kan onder bepaalde omstandigheden van de inhoud worden afgeweken. De inhoud van de folders kan wijzigen in de loop van de tijd. Het N- ICC en het ICC wijzen er op dat aan de inhoud van deze uitgave geen rechten of plicht en kunnen worden ontleend.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie