Behandeling van strekpeesletsel (malletvinger of hamervinger)

U heeft een malletvinger. Bij een malletvinger (of hamervinger) kunt u het kootje aan de top van uw vinger niet strekken. Er is sprake van strekpeesletsel. De peesis afgescheurd en soms is er ook een stukje bot afgebroken. In deze patiënteninformatie vindt u informatie, adviezen en wijze van behandeling.

Wat is een malletvinger?

Een malletvinger is een vinger waarvan u het topje niet meer actief kunt strekken. Dit ontstaat vaak door een directe klap op de top van een uitgestrekte vinger. Bijvoorbeeld door het vangen van een bal of het opmaken van een bed. Hierdoor scheurt de strekpees van het vingerkootje van de top van de vinger af. In sommige gevallen breekt ook een stukje bot af van dit vingerkootje (avulsiefractuur). In beide gevallen gaat het topje van de vinger afhangen en kunt u de vinger niet meer actief strekken. Uw vinger lijkt dan op een hamertje (het Engelse woord voor hamer is mallet).

Klachten

Bij een malletvinger met een avulsiefractuur kunt u last hebben van:

  • Een pijnlijke en afhangende vingertop die u niet meer kunt strekken.
  • Roodheid en zwelling in het laatste gewricht van de vinger.

Bij een malletvinger waarbij alleen de strekpees is gescheurd is vaak minder pijn of zwelling zichtbaar. Wel hebt u last van een afhangende vingertop die u niet actief kunt strekken.

Onderzoek

De arts vraagt u wat er is gebeurd en onderzoekt de vinger. Er wordt een röntgenfoto van de vinger gemaakt om te kijken of er een stukje bot is afgebroken (avulsiefractuur).

Behandeling

De behandeling voor een malletvinger gaat met spalktherapie. De spalk zorgt ervoor dat het eindgewricht in een licht overstrekte stand staat zodat de peesuiteinden van de strekpees of het stukje bot weer aan elkaar kunnen groeien. Een operatie aan een malletvinger is slechts zelden nodig.

Hoe lang duurt de spalktherapie?

  • Bij een botfragment krijgt u deze spalk minimaal 4 weken.
  • Bij een gescheurde strekpees, krijgt u deze spalk minimaal 6 tot 8 weken.

Dit spalkje moet u 24 uur per dag dragen, dus ook tijdens het douchen en slapen.

Als u de spalk draagt mag u het eindgewricht van de vinger beslist niet buigen . Het middelste gewricht van de vinger mag u wel buigen.
Zie de bijlage voor instructies (met foto’s) hoe u uw vinger droogt na het douchen.

Na deze periode met spalk gaan we dat geleidelijk afbouwen. U kunt dan gaan oefenen met het strekken en buigen van de vinger in het eindgewricht. Dit gebeurt alleen onder begeleiding of op advies van uw behandelend arts.

Het duurt minimaal 3 maanden tot u uw vinger weer volledig kunt belasten.

Mogelijke complicaties

  • Het kan zijn dat u uw vinger na behandeling niet meer volledig gestrekt krijgt. Een verminderde strekfunctie van 10 graden wordt geaccepteerd.
  • Door het langdurig dragen van het spalkje kan het eindgewricht van uw vinger verstijfd raken waardoor u deze maar beperkt kunt buigen.

Een operatie aan een malletvinger is slechts zelden nodig. Een operatie gebeurt alleen als:

  • het afgebroken fragment meer dan 1/3 van het gewrichtoppervlakte beslaat.
  • uw vinger niet goed in de kom blijft.

Meer informatie

U kunt de gipskamer bereiken:

  • maandag tot en met vrijdag
  • van 8.00 tot 16.30 uur
  • via telefoonnummer (070) 210 1380.

Buiten deze tijden kunt u alléén voor spoedgevallen contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, telefoon (070) 210 2060.

Instructies voor het drogen van de vinger na het douchen

Denk er aan dat u de vinger absoluut niet buigt!

Scheur of knip een nieuw stukje tape af en hang deze aan het tafelblad.

Leg de hand plat op tafel en maak de oude tape voorzichtig los.

Zet de vinger rechtop om de tape rondom te kunnen verwijderen.

Verwijder nu voorzichtig het spalkje van de
vinger. Laat hierbij de hand plat op tafel liggen zodat het topje van de vinger niet kan buigen. Dep de vinger en het spalkje droog.

Schuif het spalkje weer terug om de vinger, en fixeer deze met tape

Het middelste gewricht van de vinger ligt vrij zodat u deze kunt blijven buigen.

 

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie