Kinderbekkenfysiotherapie

Uw kind heeft een verwijzing van een behandelend arts voor kinderbekkenfysiotherapie in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). In deze folder vindt u informatie over het werk van de kinderbekkenfysiotherapeut. Waar in deze folder het woord ‘ouder(s)’ wordt gebruikt, kunt u ook ‘begeleider(s)’ lezen.

Wat is kinderbekkenfysiotherapie?

In het Juliana Kinderziekenhuis zijn twee kinderbekkenfysiotherapeuten werkzaam. De kinderbekken-fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de problemen en de mogelijke behandeling daarvan rond buik, bekken en bekkenbodem bij kinderen. Hieronder kunt u lezen welke problemen en klachten zich voordoen en hoe deze behandeld kunnen worden.

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een spierlaag aan de onderkant van het bekken. De bekkenbodem heeft drie functies:

  • het ondersteunen van de organen in de onderbuik;
  • het sluiten en openen van de urinebuis (het plasgaatje);
  • het sluiten en openen van de anus (het poepgaatje).

Bij kinderen kunnen problemen optreden als de bekkenbodemspieren te gespannen zijn en/of niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Ook kunnen er klachten ontstaan door een aanlegstoornis, een operatie in het buik- of bekkengebied, sommige aandoeningen of door een traumatische ervaring.

Wat zijn de klachten?

Bovengenoemde problemen kunnen zich uiten in de volgende klachten:

  • urine- en/of ontlastingverlies;
  • onrustige blaas, heel vaak plassen (normale situatie is 4 tot 7 maal per dag);
  • verstopping in de darmen (obstipatie);
  • buikpijn;
  • pijn bij het plassen en/of poepen;
  • blaasontstekingen;
  • angst om te plassen of te poepen;
  • bedplassen;
  • problemen op het gebied van de seksualiteit (bij oudere kinderen).

Deze klachten kunnen van grote invloed zijn op het leven van uw kind en uw gezin. Kinderen, maar ook hun ouders, schamen zich vaak voor deze klachten en durven niet of met maar weinig anderen hierover te praten.

Wat kan een kinderbekkenfysiotherapeut voor uw kind doen?

Onderzoek

Na een verwijzing door de behandelend arts volgt er een afspraak met de kinderbekkenfysiotherapeut op de afdeling Fysiotherapie van het Juliana Kinderziekenhuis.

Tijdens de eerste afspraak vindt er een intakegesprek plaats met u, uw kind en de kinderbekken-fysiotherapeut. Op deze manier kunnen wij zowel het probleem als de hulpvraag goed inventariseren. De ontwikkeling van uw kind, het zindelijkheidsproces, het toiletgedrag en het eet- en drinkgedrag worden in kaart gebracht. Verder vragen wij zowel van u als ouder als van uw kind vragenlijsten en poep- en plaslijsten in te vullen. Zo krijgen wij een goed beeld van de klachten die uw kind heeft.

Bij de eerste of tweede behandeling krijgt uw kind een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt de algemene motoriek beoordeeld. Ook onderzoeken we het functioneren (het aan- en ontspannen) van de bekkenbodemspieren.

Afhankelijk van het probleem kan er aanvullend onderzoek worden gedaan. Bijvoorbeeld:

  • uroflowmetrie; uw kind wordt gevraagd om op een speciale wc te plassen. Op de wc kunnen wij onder andere de kracht van de urinestraal zien.
  • blaasscan; hiermee kunnen wij zien hoe de vorm van de blaas is, hoeveel urine zich in de blaas bevindt en hoeveel urine er achter blijft na het plassen.

Naar aanleiding van de uitkomst van de vragenlijsten en het lichamelijk onderzoek bepalen wij samen met u welke behandeling wij gaan volgen. Meestal zijn er drie opties:

  • start behandeling in het Juliana Kinderziekenhuis;
  • start behandeling bij een kinderbekkenfysiotherapeut bij u in de buurt;
  • start andere zorg (altijd in overleg met de verwijzer) zoals ondersteuning van een medewerker van de Medisch Pedagogische Zorg of psychologische ondersteuning.

Behandeling in het Juliana Kinderziekenhuis

Naar aanleiding van de uitkomsten van de vragenlijsten en het onderzoek bespreekt de kinderbekkenfysiotherapeut met u welke behandeling het meest zinvol is.

Is uw kind nog geen 5 jaar? Dan krijgt u, als ouder, meestal voorlichting en gerichte adviezen mee met betrekking tot toilettraining, drinken en voeding.

Bij oudere kinderen kan de kinderbekkenfysiotherapeut met uw kind gaan oefenen. De kinderbekken-fysiotherapeut is opgeleid om kinderen op speelse wijze te leren voelen waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe ze daarover controle kunnen krijgen.

Wat verwachten wij van uw kind?

Om de behandeling te laten slagen, is het belangrijk dat uw kind zelf graag met dit probleem aan de slag wil gaan.

Wat verwachten wij van de ouder(s)?

Voor u als ouder(s) is het belangrijk dat ook u ruimte en motivatie heeft om uw kind te ondersteunen in de oefeningen die thuis moeten worden uitgevoerd en de aanpassingen in leefstijl zoals eten en drinken, toilethouding en -gedrag. Als ouder heeft u een coachende rol waarbij u uw kind positief ondersteunt en bevestigt in goed uitgevoerd gedrag.

Vergoeding

Voor kinderen tot 18 jaar worden 18 behandelingen volledig vergoed uit de basisverzekering.

Bereikbaarheid van de afdeling Kinderfysiotherapie

De afdeling Kinderfysiotherapie is bereikbaar:

  • van maandag tot en met donderdag
  • van 08.30 uur tot 17:00 uur
  • via telefoonnummer: (070) 210 7431.

Nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u hiermee terecht bij de behandelend kinderbekkenfysiotherapeut van uw kind.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie