Chirurgische Short Stay (CSS) - Afdelingsinformatie

Laatste wijziging: 11-10-2023 Foldernummer: 2025


Postoperatieve bewaking op de Intensive Care.

Op de Intensive Care worden ook Chirurgische Short Stay (CSS) patiënten opgenomen. Bij deze patiënten worden de vitale lichaamsfuncties tijdelijk bewaakt, ondersteund of overgenomen door diverse apparatuur of medicatie. Onder vitale lichaamsfuncties verstaan we de belangrijkste functies in het lichaam die nodig zijn om in leven te blijven.

In deze folder leest u algemene informatie over de dagelijkse gang van zaken op de afdeling, het team en wat u van postoperatieve bewaking op de Intensive Care kunt verwachten.

De afdeling

De Chirurgische Short Stay (CSS) is onderdeel van de afdeling Intensive Care (IC) van het HagaZiekenhuis. De Intensive Care biedt plaats voor 2 tot 3 CSS-patiënten.

Het behandelteam

De directe patiëntenzorg van CSS-patiënten is in handen van het behandelteam. Het team bestaat uit:

  • Intensive Care verpleegkundigen (in opleiding);
  • Medium Care verpleegkundigen;
  • Intensivisten;
  • Arts-assistenten.

Opname of spoedopname

De reden om als CSS-patiënt opgenomen te worden op de Intensive Care, kan gepland of ongepland (spoed) zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • na een grote, langdurige operatie;
  • wanneer de hart-, nier- of longfunctie is verminderd. Daardoor is er na de operatie een grotere kans op complicaties waarvoor extra bewaking nodig is;
  • wanneer na een operatie één of meerdere van de belangrijkste lichaamsfunctie(s) moeten worden bewaakt of door apparatuur overgenomen moeten worden. Denk hierbij aan de ademhaling door een beademingsmachine.

Voorbereiding op de opname

Kennismaking met de Intensive Care

Als u een geplande CSS-opname heeft, kunt u voor de operatiedag een bezoek brengen aan de Intensive Care. De verpleegkundige van de verpleegafdeling kan hiervoor een afspraak maken en u en uw naaste begeleiden naar de Intensive Care.

Contactpersoon

Vanwege uw privacy geeft het ziekenhuis geen informatie over u aan derden. Om die reden vragen wij u de namen van 2 contactpersonen op te geven, met hun telefoonnummers. Het telefoonnummer van de 2e contactpersoon wordt alleen gebruikt als er ernstige veranderingen in uw gezondheidstoestand optreden en wanneer de 1e contactpersoon niet bereikbaar is.

De contactpersoon:

  • krijgt informatie over uw laatste medische ontwikkelingen;
  • behartigt uw belangen wanneer u daar zelf niet toe in staat bent;
  • informeert de andere familieleden en naaste relaties.

Privacyverklaring HagaZiekenhuis

In de Privacyverklaring van het HagaZiekenhuis vindt u meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens. Deze verklaring volgt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).  https://www.hagaziekenhuis.nl/media/886927/privacyverklaring_hagaziekenhuis.pdf

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Toiletspullen, zoals een tandenborstel, tandpasta, kam en scheerapparaat.
  • Uw eventuele protheses en hulpmiddelen, zoals een kunstgebit, bril en gehoorapparaat.
  • Afhankelijk van uw situatie kunt u ook iets te lezen of muziek (laten) meenemen.
  • U krijgt een speciaal jasje van het ziekenhuis aan. Dit is vanwege de draden en snoeren waarmee u verbonden bent aan de apparatuur. Het dragen van een onderbroek kan niet altijd handig zijn, omdat u (mogelijk) een blaaskatheter heeft.

Familie en andere naasten

Wij adviseren familie en andere naasten om thuis, in de eigen vertrouwde omgeving, te wachten tot de operatie klaar is. Na de operatie informeert de chirurg de contactpersoon over het verloop van de operatie. Hierna kan de contactpersoon telefonisch een afspraak maken met de verpleegkundige van de Intensive Care voor het tijdstip van het eerste bezoek na de operatie.

Uitstel van de operatie

Het kan gebeuren dat een geplande operatie uitgesteld moet worden. Dit kan zijn door een spoedoperatie of door uitloop van het operatieprogramma.

De opname

Bewaking

Tijdens de CSS-opname op de Intensive Care ligt u op een eigen kamer. U bent aangesloten op bewakingsapparatuur. Via een monitor worden de volgende lichaamsfuncties in beeld gebracht en bewaakt:

  • het hartritme;
  • de bloeddruk;
  • de ademhaling;
  • het zuurstofgehalte in het bloed;
  • de temperatuur.

Regelmatig komt het voor dat de apparatuur ‘alarm’ geeft. Er lichten dan lampjes op of er is een pieptoon te horen. De verpleegkundigen signaleren deze alarmen en kennen de oorzaak en betekenis ervan. Zij weten hoe zij hierop moeten handelen. De alarmen zijn op meerdere plaatsen op de afdeling te horen en te zien. Ze kunnen dus ook gehoord en gezien worden wanneer de verpleegkundige niet bij het bed is.

Camerabewaking

Om u goed te bewaken, maken wij ’s avonds en ’s nachts gebruik van camerabewaking. Deze camerabewaking kunnen wij als u onrustig of verward bent ook overdag inzetten. Tijdens de verzorging of als er bezoek bij u is, zetten wij de camera uit. De beelden van de camera zijn alleen zichtbaar bij de centrale post op de afdeling. Deze zijn bedoeld voor veiligheidsbewaking van een patiënt en worden niet opgeslagen.

Wat kunt u verwachten?

Afhankelijk van de reden waarom u op de Intensive Care verblijft voor een CSS-opname, krijgt u:

  • een infuus in een ader waardoor infuusvloeistof en medicijnen kunnen worden toegediend;
  • een infuus in de slagader. Deze registreert de bloeddruk en hierdoor kan bloed worden afgenomen;
  • een maagsonde. Als de darmen stilliggen en de maag wel maagsap blijft produceren, wordt via een van de neusgaten een maagsonde ingebracht. Het maagsap kan misselijkheid en braken veroorzaken. Om dit te voorkomen, hevelt de maagsonde deze sappen uit de maag;
  • een blaaskatheter voor de afvoer van urine. Aan de katheter wordt een opvangreservoir bevestigd. Daarmee kan nauwkeurig worden bepaald hoeveel urine er wordt geproduceerd;
  • een centrale lijn; aan de zijkant van de hals of onder het sleutelbeen wordt in een ader een infuus aangebracht tot voor het hart;
  • een epiduraal; een dun slangetje in de rug waardoor pijnstilling toegediend kan worden.

Verder is het mogelijk dat u aan een beademingsmachine ligt waarmee de ademhaling wordt ondersteund.

Het slapen

In verband met alle slangen, draden en bewakingsapparatuur kunt u alleen op uw rug liggen.

Hoe lang verblijft u op de Intensive Care voor een CSS-opname?

Het verblijf op de Intensive Care voor een CSS-opname is maximaal 24 uur. De intensivist bepaalt aan de hand van lichamelijk onderzoek, controles en uitslagen van onderzoeken of u voldoende hersteld bent om terug te gaan naar de verpleegafdeling. Kan dit niet dan wordt u mogelijk overgeplaatst naar een andere kamer op de Intensive Care of een andere afdeling waar extra bewakingsapparatuur is. Overplaatsing gebeurt in de ochtend vóór 10.00 uur. Spoedoverplaatsing kan op elk tijdstip plaatsvinden. Zodra bekend is dat u naar de verpleegafdeling wordt overgeplaatst, worden de meeste slangen en meetlijnen verwijderd.

Bezoekregeling

Bezoektijden

U kunt patiënten die na een operatie op de Intensive Care zijn opgenomen, bezoeken na telefonisch overleg met de verpleegkundige van de Intensive Care. U kunt de Intensive Care bereiken op telefoonnummer (070) 210 4955. Omdat een operatie zwaar is voor het lichaam adviseren wij u een kort bezoek (maximaal een half uur) aan te houden.

Kijk voor de actuele bezoektijden en -regels op de website: Bezoekinformatie/Bezoektijden. 

Er is ook een folder beschikbaar http://folders.hagaziekenhuis.nl/2342

Bezoekregels

  • Tijdens de bezoektijden kunt u aanbellen bij de Intensive Care. De deuren worden voor u open gedaan.
  • De Intensive Care kan indrukwekkend zijn voor (jonge) kinderen. Bij behoefte aan bezoek met kinderen raden wij u aan eerst te overleggen met de verpleegkundige. Ook is het verstandig om kinderen tot 16 jaar door een volwassene te laten begeleiden.
  • Het meebrengen van bloemen en planten is op de Intensive Care niet toegestaan in verband met hygiëne en de gevoelige apparatuur op deze afdeling.

Mobiel bellen

Wij vragen u uw mobiele telefoon uit te schakelen of op ‘stil’ te zetten als u op de afdeling komt. Mobiel bellen is voor u en uw naaste beperkt toegestaan omdat:

  • de ringtoon en het gesprek de rust van andere patiënten verstoort;
  • de geluiden voor alarm, pompen, infusen en bewaking zeer belangrijk zijn en dus niet door andere tonen mogen worden beïnvloed.

Contact

De Intensive Care is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer (070) 210 4955.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie