Mohs Chirurgie

U ondergaat binnenkort ‘Mohs micrografische chirurgie’. Deze folder is bedoeld om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de behandeling en u informatie te geven over de dagen na de ingreep.

Wat is Mohs Chirurgie?

Mohs chirurgie is zeer geschikt voor de behandeling van bepaalde vormen van huidkanker in het gezicht, die niet gemakkelijk met een eenvoudige chirurgische ingreep (excisie) kunnen worden verwijderd. Vaak heeft dit te maken met de groeiwijze en/of de plaats van de huidkanker.

In 1940 heeft Fredrick Mohs, een professor aan de universiteit van Wisconsin (Verenigde Staten) een operatieve methode ontwikkeld om zo huidsparend mogelijk huidkanker te behandelen. In de loop der jaren is deze methode steeds meer verfijnd. De officiële naam voor deze behandeling luidt nu ’Mohs micrografische chirurgie’. Tijdens de behandeling wordt de huidkanker laag voor laag verwijderd waarbij de omliggende gezonde huid zoveel mogelijk wordt gespaard. De weggenomen stukjes huid worden direct nauwkeurig onder de microscoop beoordeeld om te bepalen of de huidkanker volledig is weggesneden.

Dermatologen die Mohs chirurgie uitvoeren hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd.

Hoe bereidt u zich voor op de behandeling?

  • Wanneer u bloedverdunners gebruikt meld dit dan altijd ruim van tevoren aan de dermatoloog. Sommige bloedverdunners moeten tijdelijk gestaakt/aangepast worden. Stop nooit zomaar op eigen initiatief. De dermatoloog bespreekt met u het te volgen beleid.
  • Meld het wanneer u een pacemaker/ICD heeft.
  • Meld het wanneer u allergieën heeft.
  • Breng op de dag van de ingreep voor de zekerheid uw medicatielijst mee.
  • Draag op de dag van de ingreep kleding die gemakkelijk zit en niet over het hoofd aan en uit hoeft.
  • Draag geen sieraden, ook geen horloge, smeer geen bodylotion of crèmes en draag geen make-up.
  • U hoeft niet nuchter te komen.
  • Neem voor uzelf iets te lezen of te luisteren mee.
  • Koffie, thee en water zijn aanwezig en lunch wordt verzorgd. Mocht u iets anders willen drinken of speciaals eten, neem dit dan zelf mee.
  • Zorg voor vervoer. U mag niet zelf naar huis rijden.
  • Roken heeft een nadelig effect op de wondgenezing. Wij adviseren u te stoppen met roken, in elk geval in de week voor en na de ingreep.
  • Als u voor de ingreep antibiotica voorgeschreven krijgt, dient u dit één uur voor de behandeling in te nemen. De dermatoloog bespreekt dit ruim van tevoren met u en zorgt er voor dat u van tevoren het recept krijgt.
  • Houdt er rekening mee dat Mohs chirurgie een tijdrovende behandeling is. Het is daarom een dagbehandeling. De tijd zit vooral in het verwerken en beoordelen van het verwijderde weefsel. U wacht tussendoor in een speciale Mohs rustruimte, samen met enkele andere patiënten.
  • In sommige gevallen schakelen wij de plastisch chirurg uit ons team in om de wond na de Mohs behandeling te sluiten. Dit gebeurt meestal 1 of 2 dagen later op de behandelkamer van de plastisch chirurg. In dit geval gaat u met een goed en stevig verband naar huis. U krijgt uiteraard instructies. In de meeste gevallen weet u van tevoren al of u naar de plastisch chirurg moet. In enkele gevallen besluit de dermatoloog dit op de dag dat u de Mohs behandeling krijgt.

Hoe verloopt de behandeling?

Voordat de ingreep begint, vindt een aantal voorbereidingen plaats. In elke fase van de ingreep wordt een foto gemaakt voor het operatieverslag. De dermatoloog tekent met een speciale stift een krappe marge rondom de huidkankerplek af. De assistente reinigt het gebied waar de operatie plaatsvindt met een desinfecterend middel. Daarna wordt het gebied steriel afgedekt.

De dermatoloog verdooft het gebied plaatselijk. De verdoving wordt langzaam en met een fijn naaldje ingespoten om het zo min mogelijk pijnlijk te laten zijn. Wanneer de verdoving is ingewerkt, verwijdert de dermatoloog het afgetekende gebied. U merkt dat de dermatoloog bezig is, maar u voelt geen pijn.

Na afloop brengt de assistente een tijdelijk verband aan en gaat u naar de Mohs rustruimte. Tijdens uw ’pauze’ vriest de analist het verwijderde weefsel in en snijdt het in flinterdunne plakjes. Daarna worden de plakjes onder de microscoop bekeken of er nog tumorcellen in de snijvlakken aanwezig zijn. Dit onderzoek duurt gemiddeld 2 uur. In de tussentijd wacht u in de Mohs rustruimte op de uitslag van het microscopisch onderzoek.

Zodra de uitslag van het microscopisch onderzoek bekend is, krijgt u daarover informatie. Zo nodig gaat u terug naar de behandelkamer voor een herhaling van bovenstaande ingreep.

Gemiddeld zijn er twee ronden noodzakelijk. Soms zijn er meer ronden nodig om de huidkanker volledig weg te halen. Als er geen tumorcellen meer aanwezig zijn, kan de uiteindelijke wond gesloten worden.

In de meeste gevallen kan de dermatoloog de wond direct sluiten. Sommige wonden kunnen eenvoudig gehecht worden, bij andere moet een zogenaamde verschuivingsplastiek of een huidtransplantaat (van een andere plek op de huid afgenomen) gebruikt worden. Voor zover dit mogelijk is, bespreekt de dermatoloog dit vooraf al met u. Het sluiten van de wond duurt 45-60 minuten. Na het hechten van de wond brengt de assistente een drukverband aan. Dit drukverband blijft 24-48 uur zitten waardoor de kans op nabloeding klein is.  

In sommige gevallen vraagt de dermatoloog aan de plastisch chirurg dit te doen (zie ook de tekst onder het kopje 'Hoe bereidt u zich voor op de behandeling?')

Na de ingreep

Na de ingreep kunt u dezelfde dag weer naar huis. De wond mag de eerste 48 uur niet nat worden.

Indien u napijn heeft kunt u 3 tot 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg innemen. U mag geen andere pijnstillers gebruiken, omdat die vaak een bloedverdunnend effect kunnen hebben. Indien er een nabloeding optreedt, dient u met een (schone) theedoek onafgebroken 15-20 minuten stevig op de wond te drukken. Stopt de bloeding niet? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie of buiten kantooruren met de spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis.

De eerste dagen na de ingreep kan een rode of blauwe kleur rondom het operatiegebied verschijnen. Soms treedt er ook zwelling op. Vooral vaak bij de oogleden. In de week na de behandeling is het advies rustiger aan te doen en vooral bukken en tillen te vermijden. Eén week na de behandeling komt u terug voor het verwijderen van de hechtingen en een wondcontrole.

Wat zijn de mogelijke lange termijn bijwerkingen van Mohs-chirurgie?

Mohs chirurgie is een operatieve ingreep en gaat dus altijd gepaard met littekenvorming. Bij de ene persoon wordt het litteken mooier dan bij de andere. De verschillen in genezingswijze hebben vooral te maken met uw huidtype. Na de ingreep kunt u ter plaatse van het litteken nog lange tijd een dof gevoel ervaren als u de huid aanraakt. Het gevoel kan deels herstellen, maar soms blijft de plek anders aanvoelen.

Wanneer moet u contact opnemen?

Neem bij problemen, zoals een nabloeding, hevige pijn, tekenen van infectie, zoals warmte, roodheid, zwelling of koorts, altijd contact op met de polikliniek Dermatologie en buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp. Hieronder staan alle contactgegevens.

Nacontrole

Na de Mohs behandeling spreken wij een nacontrole traject met u af. Als u in de toekomst onder controle moet blijven, doet uw eigen dermatoloog dit.

Omdat uw huidkanker met Mohs chirurgie behandeld is, is de kans dat het op dezelfde plek terugkomt klein. Het komt zelden voor dat dit toch gebeurt. Als u eenmaal huidkanker hebt gehad, kunt u ook huidkanker op andere plaatsen op uw lichaam ontwikkelen.

Contactgegevens

Polikliniek Dermatologie HagaZiekenhuis Den Haag: (070) 210 2532

Buiten kantooruren en in weekenden: (070)210 0000 Spoedeisende Hulp. Indien nodig wordt de dienstdoende dermatoloog geconsulteerd.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie