Contact-druppelisolatie

U bent opgenomen in het HagaZiekenhuis en wordt hier geïsoleerd (afgezonderd) verpleegd. Geïsoleerd verplegen is soms nodig om verspreiding van bacteriën of virussen naar medepatiënten, bezoekers en ziekenhuismedewerkers te voorkomen.

Bij u is sprake van contact-druppelisolatie

Uw behandelend arts heeft u uitgelegd waarom en welke speciale isolatiemaatregelen bij u nodig zijn. Hieronder leest u meer hierover.

Waarom zijn isolatiemaatregelen nodig?

Ieder mens draagt miljarden bacteriën en virussen met zich mee. Ze komen bijvoorbeeld voor op de huid, in de neus, mond en darmen. We noemen deze micro-organismen. De reden is dat ze niet met het blote oog, maar wel met een microscoop te zien zijn. 

Micro-organismen kunnen van de ene mens op de andere worden overgebracht. Bij sommige micro-organismen gebeurt dat via direct lichamelijk contact (vaak via de handen) en bij andere gaat dit via de lucht (bijvoorbeeld als iemand hoest of braakt). Ook zijn er micro-organismen die via direct lichamelijk contact én via de lucht kunnen worden doorgegeven.

De meeste micro-organismen zijn niet-ziekmakend en helpen bijvoorbeeld bij de vertering van voedsel. Maar er zijn ook micro-organismen die wel ziekmakend zijn. In dat geval zijn maatregelen nodig, zoals geïsoleerd verplegen.

Geïsoleerd verplegen

In het ziekenhuis bevinden zich veel mensen dicht op elkaar. Hierdoor is de kans op verspreiding van micro-organismen groter. Daarnaast hebben patiënten in een ziekenhuis vaak een verminderde weerstand en kunnen ze sneller een infectie oplopen met ziekmakende micro-organismen.

Van sommige virussen en bacteriën is bekend dat ze gemakkelijk ziekenhuisinfecties veroorzaken. Patiënten die zo’n virus of bacterie bij zich dragen, worden altijd geïsoleerd verpleegd.

Maatregelen

Contact-druppelisolatie gebeurt om overdracht van bepaalde bacteriën of virussen via lichamelijk contact en druppels (door bijvoorbeeld hoesten braken) te voorkomen. Om die reden ligt u op een eenpersoonskamer. U mag de kamer niet verlaten, behalve voor noodzakelijke onderzoeken of ingrepen die we niet op uw kamer kunnen  doen. Aan uw kamerdeur hangt een blauwe kaart waar de maatregelen op staan die iedereen moet nemen voordat zij uw kamer binnen mogen gaan.

Maatregelen voor bezoekers

Iedereen die van buiten het ziekenhuis bij u op bezoek komt, moet zich aan de volgende maatregelen houden:

  • Vooraf melden bij de verpleging.
  • De verpleging geeft vooraf instructies (aanwijzingen) welke maatregelen bezoekers moeten nemen. De verpleging ziet hier ook op toe.
  • Als de reden van geïsoleerd verplegen COVID-19 of influenza is, dragen bezoekers een chirurgisch mondneusmasker, type IIR.
  • Als de reden van geïsoleerd verplegen het norovirus is, dragen bezoekers een FFP-2 masker.
  • We adviseren bezoekers niet op uw bed te gaan zitten.
  • Voordat bezoekers uw kamer verlaten, moeten zij hun handen desinfecteren met handalcohol. Daarna doen ze het mondneusmasker af en gooien dit in de afvalbak in uw kamer.
  • Na het verlaten van uw kamer desinfecteren uw bezoekers nogmaals hun handen met handalcohol.
  • Kinderen jonger dan 6 jaar worden alleen in overleg toegelaten. Vraag hierover advies aan de verpleging.
  • Ouders van opgenomen kinderen in het JKZ mogen niet in het Ronald McDonaldhuis verblijven. Vraag indien gewenst bij de verpleging naar mogelijkheden voor rooming-in (overnachten op de kamer van uw kind).

Maatregelen voor ziekenhuismedewerkers

Elke ziekenhuismedewerker die op uw kamer komt, houdt zich aan de volgende maatregelen:

  • Draagt een chirurgisch mondneusmasker, IIR-of FFP2-masker.
  • Draagt bij lichamelijke verzorging en bij eventueel onderzoek handschoenen, een beschermende bril en een schort met lange mouwen, waar geen vocht doorheen kan.
  • Na het uitdoen van de beschermende kleding (mondneusmasker, handschoenen, bril en schort), desinfecteert de medewerker voor het verlaten van de kamer de handen met handalcohol.
  • Na het verlaten van de kamer desinfecteert de ziekenhuismedewerker nogmaals de handen met handalcohol.

Maatregelen voor vervoer binnen het ziekenhuis

Wanneer we u voor een onderzoek of behandeling naar een andere afdeling (zoals een röntgenafdeling of operatiekamer) brengen, vervoeren we u in een schoon bed of rolstoel. Ook draagt u schone kleding en een (chirurgisch) mondneusmasker, type IIR.

De mensen die u tijdens het vervoer begeleiden, dragen geen beschermende kleding als er geen lichamelijk contact is. Als er wel lichamelijk contact is (bijvoorbeeld als u op een onderzoekstafel moet worden getild) nemen de begeleiders wel beschermende maatregelen. Zij trekken dan vooraf handschoenen aan en een plastic voorschort dat geen vocht doorlaat.

Weer thuis

Alle bovenstaande maatregelen zijn bij u thuis niet nodig. De genoemde maatregelen zijn in het ziekenhuis wel belangrijk omdat daar een concentratie is van veel zieke mensen, met veel verschillende micro-organismen. 

Meer informatie

Deze maatregelen worden in alle Nederlandse ziekenhuizen getroffen en zijn gebaseerd op landelijke richtlijnen voor hygiëne- en infectiepreventie. Wij zijn ons ervan bewust dat de maatregelen ingrijpend kunnen zijn voor u en uw bezoek, maar vragen hier wel begrip voor. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw behandelend arts en bij de verpleegkundige.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie