Wondinfectie voorkomen na operatie aan wervelkolom

Neurochirurgie

De neurochirurg heeft u op de wachtlijst geplaatst voor een operatie aan de wervelkolom. Tijdens deze operatie worden schroeven, cages* of een kunstwervel geplaatst. Als ziekenhuis doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat de operatie en uw genezing zo goed mogelijk verlopen. Vóór deze ingreep is het belangrijk dat u thuis enkele voorzorgsmaatregelen neemt om de kans op een wondinfectie te verkleinen.

*Een cage is een soort kooitje, gevuld met kunstbot, eigen bot of botpasta.

Hoe ontstaat een wondinfectie?

Normaal gesproken beschermt de huid het lichaam tegen allerlei gevaren van buitenaf. Zo houdt de huid bacteriën, schimmels en virussen tegen. Wanneer u een operatiewond heeft, is deze beschermlaag stuk. De bacteriën kunnen dan uw lichaam binnendringen. Enkele soorten huidbacteriën kunnen vervolgens wondinfecties veroorzaken. Dat geldt ook voor de Staphylococcus aureus bacterie.

Een infectie van de operatiewond is een probleem dat na elke operatie kan ontstaan. De kans hierop is klein: het komt bij 3 op de 100 operaties voor. Een Staphylococcus aureus bacterie veroorzaakt ongeveer 80 procent van deze wondinfecties. De Staphylococcus aureus bacterie zit vooral op de huid en in de neus. Het is mogelijk dat u drager bent van deze bacterie

Bij een operatie waarbij de arts schroeven plaatst, bestaat het gevaar dat de infectie ook op de schroeven komt. Dit is een lastig probleem, waardoor patiënten vaak lang in het ziekenhuis moeten blijven. Ze krijgen dan antibiotica via het infuus en moeten soms ook opnieuw geopereerd worden. Met enkele voorzorgsmaatregelen kunt u het risico op wondinfecties verminderen.

Hoe kunt u een wondinfectie voorkomen?

Wanneer u voorafgaand aan de operatie de huid en neusholte desinfecteert, worden de aanwezige Staphylococcus aureus bacteriën gedood.

Voor een optimale desinfectie moet u de behandeling 5 dagen voor de operatie starten en hiermee doorgaan tot aan de operatie.

U krijgt een recept voor een neuszalf en een ontsmettende zeep (Hibiscrub). Beide medicijnen worden geleverd met een bijsluiter. Lees de informatie op de bijsluiter goed door voordat u met de behandeling begint. Let op! Het kan zijn dat de neuszalf niet op voorraad is bij de apotheek. Ga dus ruim op tijd naar de apotheek.

Test een klein beetje van de desinfecterende zeep op de binnenkant van uw arm, ter hoogte van de elleboogplooi. Blijkt u overgevoelig voor de zeep? Gebruik de zeep dan niet. Neem contact op met de polikliniek Neurochirurgie voor verdere aanwijzingen. Bewaar de zalf en zeep op kamertemperatuur (dus NIET in de koelkast).

Wanneer begint u met de voorbereiding?

Vijf dagen vóór de operatie begint u met de voorbereiding. U volgt het onderstaande schema:

Vijf dagen voor de operatie

  • Begin met tweemaal daags aanbrengen van de neuszalf
  • Begin eenmaal daags te douchen met desinfecterende zeep
  • Was op dag 1 ook de haren.

Dag van de operatie

  • Breng ’s morgens de neuszalf aan.
  • Douche ’s morgens met de desinfecterende zeep.
  • Was op dag 5 ook de haren.

Wat moet u doen als uw operatie wordt uitgesteld?

Het kan gebeuren dat uw operatie wordt uitgesteld. Start dan 5 dagen voor de nieuwe operatiedatum nogmaals met de behandeling. 
Kan uw operatie alsnog plaatsvinden binnen vijf dagen na de eerste operatiedatum? Ga dan gewoon door met het bovenstaande schema tot aan de nieuwe operatiedatum.

Hoe gebruikt u de neuszalf?

De neuszalf brengt u op de volgende manier aan:

  • Snuit de neus voordat u de zalf aanbrengt.
  • Breng een kleine hoeveelheid zalf aan op een wattenstaafje: een ‘streepje’ van ongeveer 1 cm lengte.
  • Voor elk neusgat gebruikt u een nieuw wattenstaafje.
  • Breng de zalf niet te diep aan in beide neusgaten.
  • Knijp de neusvleugels dicht en masseer deze, zodat de neuszalf zich goed kan verspreiden.
  • Verwijder zo nodig met een zakdoek de overtollige zalf.
  • Was uw handen na het inbrengen van de zalf in de neus.
  • U blijft de neuszalf gebruiken tot op de operatiedag.

Hoe gebruikt u de desinfecterende zeep?

  • Verwijder voor het aanbrengen van de Hibiscrub uw make-up, nagellak en sieraden (ook piercings).
  • Zorg dat uw nagels geknipt zijn.
  • De desinfecterende zeep kunt u het beste onder de douche gebruiken.
  • Gebruik de Hibiscrub niet in combinatie met andere middelen om de huid schoon te maken, zoals (vloeibare) zeep of zouten. Dit kan de ontsmettende werking verminderen. Gebruik de Hibiscrub dus in plaats van de zeep die u normaal gebruikt.
  • Was eerst uw gezicht met de Hibiscrub. Doe dit met een schoon washandje. Vermijd contact met de ogen. Besteed bijzondere aandacht aan neus en oren.
  • Was uw bovenlichaam met de Hibiscrub. Besteed hierbij voldoende aandacht aan de oksels, borstplooien en navel.
  • Was de benen en voeten met de Hibiscrub. Besteed extra aandacht aan de huid tussen tenen en voetzolen.
  • Was de geslachtsdelen en de bilnaad met de Hibiscrub.
  • Op dag 1 en dag 5 wast u ook de haren met de Hibiscrub. U mag daarna nog wel een shampoo gebruiken. Anders worden uw haren droog.
  • Let op dat de zeep niet in de ogen komt. In dat geval moet u uw ogen goed met water uitspoelen. De zeep kan anders een brandend gevoel in uw ogen geven.
  • Spoel na het aanbrengen van de zeep uw hele lichaam en haar af goed af.
  • Droog u van boven naar beneden af met een schone handdoek.
  • Doe schoon ondergoed aan.
  • U mag uw gezicht blijven scheren en gebruikmaken van scheerzeep.
  • De Hibiscrub blijft u gebruiken tot op de operatiedag.

Wat doet u bij een wondinfectie?

Heeft u na de operatie last van roodheid of pijn van de operatiewond? Is de huid rond de operatiewond dik of opgezet of heeft u andere klachten? Dan is er mogelijk toch een wondinfectie opgetreden, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. Neem in dit geval overdag meteen contact met de polikliniek Neurochirurgie via telefoonnummer
(070) 210 2040.

’s Avonds en in het week-end kunt u bellen met (070) 210 0000.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Neurochirurgie via telefoonnummer (070) 210 2040.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie