Prostaatbiopsie

Laatste wijziging: 22-09-2023 Foldernummer: 2222


Bij sommige mannen ontwikkelt zich op latere leeftijd een kwaadaardigheid in de prostaat. Op basis van de zogenaamde PSA-waarde in het bloed of de bevindingen bij het rectaal toucher kan de uroloog besluiten een biopsie van de prostaat te nemen. In deze folder krijgt u informatie over dit onderzoek.

PSA-waarde
De PSA-waarde wordt bepaald door middel van bloedafname. PSA is een eiwit dat bij iedereen in het bloed voorkomt. Bij grote prostaten, bij ontstekingen en bij kanker van de prostaat, is dit PSA-gehalte verhoogd.

Rectaal toucher
De uroloog voelt met de wijsvinger via uw anus naar de prostaat. De arts beoordeelt of de prostaat onregelmatig aanvoelt en/of de prostaat rondom even groot is.

Wat is een prostaatbiopsie?

Tijdens dit onderzoek neemt de uroloog weefsel weg uit de prostaat. Het weefsel wordt in het pathologisch anatomisch laboratorium onderzocht..

U meldt zich op de dag van het onderzoek op de afgesproken tijd bij de balie van de Urologie polikliniek. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer. Daart trekt u uw onderkleding uit. Hierna gaat u op de onderzoektafel liggen met uw benen in beensteunen.

Over het kleine kunststof staafje van het echo apparaat (echoprobe) wordt via de endeldarm een naald in de prostaat gebracht. Dit voelt ongemakkelijk, maar is zelden pijnlijk. Dit komt doordat zowel de binnenkant van de prostaat als de endeldarm vrijwel gevoelloos zijn. Met de naald neemt de uroloog kleine stukjes weefsel (biopten) weg. Het prikken van de naald in de prostaat gaat snel en voelt aan als een soort schokjes. Het Pathologisch Anatomisch (PA) laboratorium onderzoekt de kleine stukjes weefsels.

Voorbereiding op een prostaatbiopsie

  • Bij een prostaatbiopsie is het nodig tijdig én tijdelijk te stoppen met de inname van sommige bloedverdunnende middelen (Plavix, Reopo (abciximab), Persantin, Asasatin, dipyridamol, sintrom of marcoumar).
  • Middelen die uw wel mag gebruiken zijn: Acetylsalicylzuur, aspirine en carbasalaat calcium.
  • Twee uur voor de prostaatbiopsie moet u een antibioticum innemen. U krijgt een recept voor een antibioticum mee.
  • Bij hartklepafwijkingen en/of hartklepprothesen en bij sommige andere prothesen moeten extra antibiotica gebruikt worden. U krijgt hiervoor dan een recept.

De uitslag

Het PA laboratorium stuurt na ongeveer 8 werkdagen de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend uroloog. U krijgt een afspraak met uw uroloog om de uitslag van het onderzoek te bespreken.

Complicaties bij prostaatbiopten

  • Het is mogelijk dat u tot enkele dagen na dit onderzoek nog wat bloed in de urine of ontlasting ziet. Bij de zaadlozing kan dit tot 6 weken na de biopsie nog aanwezig zijn. Wij raden u aan om extra te drinken. Duurt het bloedverlies langer dan een week? Of hebt u koorts boven de 38,5 graden? Neem dan contact op met de Urologie polikliniek.
  • Soms ontstaat een grotere bloeding. Is uw plas of ontlasting helemaal bloederig en bevat het stolsels? Neem dan contact op met de Urologie polikliniek. Buiten de kantooruren kunt u eventueel contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.
  • Blijf vooral goed drinken. Meestal houdt het bloeden vanzelf op. Door veel te drinken, spoelt u het bloed uit de blaas. Bij twijfel moet u altijd contact op te nemen met de Urologie polikliniek.
  • Ondanks het antibioticum en het goede drinken kunt u toch een blaas- of prostaatontsteking krijgen. U merkt dit omdat u vaak moet plassen en/of het plassen pijnlijk wordt. Neem ook dan contact op met de Urologie polikliniek. U krijgt dan een antibioticumkuur voorgeschreven.
  • In uitzonderingsgevallen kunnen er bacteriën in het bloed komen. U merkt dit doordat u een koude rilling krijgt. Bij een temperatuur – via de anus gemeten - boven de 38,5 graden, moet u direct contact opnemen met het ziekenhuis.

Bent u ziek of verhinderd?

Bent u door ziekte of om een andere reden verhinderd om uw afspraak na te komen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Urologie polikliniek. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Telefoonnummers

Urologie polikliniek / Prostaatcentrum

Telefoon: (070) 210 6482

Spoedeisende Hulp, alleen in geval van spoed

Telefoon: (070) 210 2060

Afspraak

Dhr. ...................................................................................... wordt verwacht op ...............................................................dag

Datum: ............................................ 20............................. Tijd: .................................................................uur

U meldt zich aan de balie van de Urologie polikliniek, locatie ................................................

Indien u niet op de afgesproken datum en tijd aanwezig kunt zijn, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie