Gezinsgerichte zorg

Gezin centraal in zorgverlening

Nadat u bent bevallen kunt u meestal binnen enkele uren naar huis. Maar soms is het nodig dat u en/of uw baby nog in het ziekenhuis moeten blijven. U verblijft dan samen met uw baby op de kraamafdeling van het Haga Juliana Geboortecentrum. Er mag altijd 1 volwassene blijven logeren. Dit noemen wij ‘inroomen’. Meestal is dit de partner, maar het kan ook iemand anders uit de naaste omgeving zijn. In deze folder gebruiken wij het woord ‘partner’. Waar u partner leest, kan dit ook een ander familielid of dierbare zijn.

Onze visie: gezinsgerichte zorg

Wij werken volgens het principe van gezinsgerichte zorg. De Engelse benaming hiervoor is Family Centred Care . Gezinsgerichte zorg is zorg waarbij u, uw partner en uw baby centraal staan. U en uw partner hebben de regie in de zorg rondom u en uw baby. Jullie werken nauw samen met de verpleegkundige. De verpleegkundige neemt niet alles (meer) over maar heeft een begeleidende en coachende rol.

Wat betekent gezinsgerichte zorg voor u, uw partner en uw baby:

U verblijft 24 uur per dag samen met uw partner in de kraamsuite

Hierdoor wordt de hechting tussen u, uw partner en de baby versterkt. Door 24 uur per dag samen te zijn, leert u samen uw baby kennen. Zo leert u bijvoorbeeld welke verschillende signalen uw baby geeft om iets duidelijk te maken.

Het 24 uur samenzijn met uw baby heeft ook een gunstig effect op het op gang komen van de borstvoeding. Voedingssignalen die de baby afgeeft worden eerder herkend als moeder en baby 24 uur per dag bij elkaar zijn.

Het gezin staat centraal in de zorgverlening

Wij behandelen het gezin met respect. Wij houden rekening met normen, waarden, overtuigingen en culturele achtergronden. Ook luisteren we zoveel mogelijk naar individuele wensen.

Wij ondersteunen en moedigen het gezin aan om actief deel te nemen aan de zorg rondom de baby

In overleg met de verpleegkundige bepaalt u de indeling van de dag. Samen met de verpleegkundige maakt u afspraken rondom de verzorging van uw baby. Als de situatie dit toelaat, kunt u zelf uw baby verzorgen. Als dat nodig is, krijgt u hierbij uiteraard hulp van de verpleegkundige.

Wij verwachten van u en uw partner een actieve rol in de verzorging van uw baby. De verpleegkundige heeft hierbij een coachende rol en begeleidt u en uw partner bij de verzorging, waar dat nodig is. Door zelf te oefenen met de zorg, leert u hoe u uw baby moet verzorgen. Zo wordt de stap om thuis de zorg voort te zetten kleiner.

De rol van de verpleegkundige

Zoals u in deze folder leest, is de rol van de verpleegkundige veranderd ten opzichte van eerder. Voorheen nam de verpleegkundige de zorg van de baby volledig over. Met het gezinsgerichte zorg principe heeft de verpleegkundige een coachende taak. De kwaliteit van de verpleegkundige zorg blijft gewaarborgd.

De rol van de partner

Na de geboorte helpt uw partner, zowel overdag als in de nacht, mee met de zorg rondom de baby. Hij/zij kan bijvoorbeeld de baby verschonen of in bad doen. De verpleegkundige kan hem/haar als dat nodig is, hierin begeleiden en de nodige informatie geven. Op deze manier kan uw partner alvast wennen aan de zorg voor de baby.

De kraamsuites

De afdeling beschikt over 12 kraamsuites. In de kraamsuites staat een éénpersoons slaapbank. Degene die bij u blijft, kan dus blijven slapen. Dit noemen wij inroomen. Voor het inroomen hanteren wij de volgende regels.

Spelregels voor het inroomen

In de kraamsuite kunt u gebruik maken van:

  • de slaapbank, douche en toilet. Handdoeken, washandjes en beddengoed zijn aanwezig;
  • op de afdeling is een keuken waar een koffieautomaat, magnetron en koelkast voor patiënten staan. Als u etenswaren in de koelkast wilt bewaren, zet dan uw naam en geboortedatum op de etenswaren. De etenswaren mogen maar beperkt in de koelkast staan;
  • degene die blijft slapen moet volwassen zijn en overdag en ‘s nachts meehelpen met de zorg voor baby en moeder;
  • de kinderen uit het gezin kunnen niet blijven slapen;
  • tv en radio;
  • kledingkast en nachtkastje;
  • benodigdheden voor de baby: thermometer, wiegje, aankleedkussen, luiers en billendoekjes;
  • wij vragen u om voor 9.00 uur de slaapbank op te ruimen;
  • om een veilige werkomgeving te kunnen waarborgen, is het belangrijk dat u kleding, koffers en andere losse spullen zoveel mogelijk in de kasten opbergt.

Ga netjes met de kraamsuite om:

  • ruim etenswaren op;
  • doe afval in de prullenbak en
  • handdoeken in de witte wasmand die in de badkamer staat.

We verwachten van uw rooming in partner een actieve rol in de zorg rondom de kraamvrouw en de baby.

Voor meer informatie rondom rooming-in verwijzen wij naar de folder Rooming-in.

U kunt kiezen uit een ruim assortiment aan maaltijden. Uw partner kan ook een maaltijd bestellen. Hiervoor is een voucher nodig. U kunt deze (laten) kopen bij de espressobar in het Juliana Kinderziekenhuis.

Bezoektijden

De bezoektijden zijn van 11.00 -13.00 uur en van 16.00 - 20.00 uur. Hierdoor hebben u en uw baby van 13.00 - 16.00 uur een periode van rust. De bezoektijden gelden uiteraard niet voor uw partner. Hij/zij mag 24 uur per dag bij u en uw baby blijven.

Afdeling Neonatologie

Als uw baby te vroeg geboren is of extra zorg nodig heeft, kan het zijn dat uw baby wordt opgenomen op de afdeling Neonatologie. Deze afdeling grenst aan onze afdeling en werkt ook volgens het principe van gezinsgerichte zorg. De kraamsuites op de Neonatologie zijn kleiner dan de kraamsuites op de kraamafdeling. Hierdoor kan er maar 1 ouder blijven slapen. Wanneer u nog recht heeft op kraamzorg en bij uw baby op de afdeling Neonatologie verblijft, kunt u kraamzorg krijgen van de kraamverzorgende van het GeboorteHotel Haga.

Kraam-Neonatologie Suites

Als uw baby opgenomen is op Neonatologie en er een medische reden is dat u nog opgenomen moet blijven op de afdeling Verloskunde, dan hebben wij de kraam-neo suite beschikbaar. Van deze suite kunt u gebruik maken als de conditie van de baby dit toelaat.

In deze suite:

  • zorgt de neonatologie verpleegkundige voor uw baby
  • zorgt de verpleegkundige van de kraamafdeling voor u
  • kan de partner inroomen.

Het kan zijn dat de kraam-Neo suite niet beschikbaar is. Omdat deze al in gebruik is of omdat de situatie van de baby dit niet toelaat. In dat geval ligt uw baby op de afdeling Neonatologie en blijft u opgenomen op de afdeling Verloskunde. Uiteraard bent u welkom om uw baby te bezoeken, als uw medische situatie dit toelaat. Bespreek dit met de verpleegkundige.

Als er geen medische indicatie meer voor u is om opgenomen te blijven, dan mag u met ontslag. Als uw baby nog opgenomen is op de afdeling Neonatologie, dan kunt u daar inroomen.

Lactatiekundigen

In het Haga Juliana Geboortecentrum vinden wij dat borstvoeding geven het beste is voor de baby. Daarom investeren wij in de zorg rondom borstvoeding. Wij werken volgens de tien vuistregels voor het slagen van borstvoeding. Deze regels zijn opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF.

Onze lactatiekundigen geven advies en begeleiding aan vrouwen bij wie het geven van borstvoeding problemen geeft. Alle verpleegkundigen zijn geschoold door onze lactatiekundigen. Hierdoor kan de verpleegkundige u ondersteunen en begeleiden bij de borstvoeding en kan zij/hij uw vragen beantwoorden. Bij problemen rondom de borstvoeding kan de verpleegkundige de lactatiekundige om advies vragen. Zij zijn vier dagen in de week beschikbaar en kunnen u bezoeken als dat nodig is.

Borstvoeding geven is een keuze die u zelf maakt. Als u niet kiest voor borstvoeding geven, dan hebben wij daar respect voor en begeleiden wij u met het geven van kunstvoeding.

Contactinformatie

Het Haga Juliana Geboortecentrum is een samenwerking van de afdelingen Verloskunde, Gynaecologie en Neonatologie van het HagaZiekenhuis,17 verloskundigenpraktijken in de regio en het GeboorteHotel Haga.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie