Dorsal slit

Laatste wijziging: 11-10-2023 Foldernummer: 2476


In overleg met uw arts krijgt u een kleine operatie, omdat u last heeft van een nauwe voorhuid. Door een te nauwe voorhuid kunt u de eikel niet goed schoonhouden en kunnen er ontstekingen of verklevingen ontstaan. Daarnaast kan het plassen lastig zijn door een dunne straal.

Tijdens deze ingreep wordt de voorhuid van de penis ingeknipt tot aan de rand van de eikel. In medische taal heet deze behandeling een dorsal slit.

Dorsal = achterkant
Slit = insnijding

De behandeling van een nauwe voorhuid is meestal een volledige besnijdenis. In overleg met u is gekozen voor een andere aanpak, de dorsal slit. Dit is een veel kleinere ingreep dan een volledige besnijdenis. Deze folder geeft u informatie over de operatie. Als u na het lezen nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan een medewerker van de polikliniek Urologie.

Waarom een dorsal slit?

Een vernauwde voorhuid kan behandeld worden met een corticosteroïdcrème of een besnijdenis. Wanneer sprake is van een ernstige vernauwing, een vaak ontstoken voorhuid of ernstige plasproblemen kan ervoor gekozen worden om eerst de vernauwde voorhuid in te knippen. Daardoor kunt u de opening van de plasbuis zien en de eikel goed schoonmaken. Een ontsteking kan zich dan ook goed herstellen. U kunt er in overleg met de uroloog ook voor kiezen de gehele voorhuid te behouden en te volstaan met een dorsal slit.

Soms moet de ingreep worden gedaan bij een opgezwollen eikel. Wanneer de vernauwde voorhuid is teruggetrokken en niet meer over de eikel kan worden getrokken. Dit noemen we Spaanse kraag of paraphimosis.

Hoe bereidt u zich voor?

Op de dag van de operatie mag u gewoon eten en drinken. Wij raden u aan deze dag vrij te nemen. Wanneer u weer kunt werken, is voor iedere patiënt verschillend. Het hangt ook af van het type werk dat u doet. Over het algemeen kunt u weer werken als u tijdens het werk geen tot weinig last heeft.

Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen?

Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u hier misschien tijdelijk mee stoppen. Uw arts bespreekt met u óf en hoe lang van tevoren u moet stoppen.

Regel vervoer naar huis

Wij raden u af zelf met de auto, fiets of scooter naar huis te rijden na de behandeling. Het is belangrijk dat u vervoer voor de terugweg regelt. U kunt wel gebruik maken van het openbaar vervoer.

Hoe verloopt de operatie?

Op de dag van de operatie meldt u zich op tijd op de afdeling Zelfstandige Behandelkamers. Een van de operatieassistenten haalt u op uit de wachtkamer. U gaat naar de voorbereidingskamer. Daar geeft de arts u aan de basis van de penis een injectie met pijnstilling. Daardoor wordt de penis gevoelloos. De verdovingsvloeistof moet even intrekken. Als dat is gebeurd, gaat u naar een kleedkamer, waar u het onderlijf ontbloot. Daarna brengt een assistent u naar de operatiekamer, waar u op de operatietafel gaat liggen.

Een verpleegkundige desinfecteert het operatiegebied en dekt het daarna steriel af. De uroloog knipt de voorhuid in. Daarna hecht de uroloog de 2 ingeknipte randen met een aantal oplosbare hechtingen. Deze hechtingen lossen in 7 - 14 dagen vanzelf op. Daarna krijgt u een verband om de penis. Dit verband mag u de dag na de operatie er vanaf halen. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Waar moet u na de operatie rekening mee houden?

U kunt na de operatie direct naar huis. Na de operatie kunt u gewoon plassen. Dit kan de eerste dagen wat gevoelig zijn. We adviseren u de eerste dagen voldoende (ongeveer 2 liter per dag) te drinken. Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, bespreekt uw arts na de operatie met u wanneer u hiermee weer kunt starten.

Het is verstandig om de wond aan de lucht te laten drogen. Thuis kunt u het best een wijd hemd of wijde broek aan doen. In uw onderbroek kunt u als u wilt een absorberend (maand)verband doen voor het geval er wat wondvocht uit de wond lekt. Dit blijft beter zitten dan een verband. Na een paar dagen wordt de wond droger en neemt de gevoeligheid af. Bij de hechtingen kan de wond nog een tijdje een trekkend gevoel geven.

Wij adviseren u om nog niet seksueel actief te zijn en dus ook niet te masturberen zolang:

  • er nog wondvocht uit de wond komt;
  • de hechtingen nog niet verdwenen zijn en
  • het wondgebied nog duidelijk gezwollen is.

Als u pijnstillers wilt gebruiken, kunt u paracetamol innemen, maximaal 4x daags 1000mg.

Welke problemen kunnen er na het onderzoek zijn?

Zoals bij alle operaties bestaat er ook bij deze behandeling kans op problemen.

  • Er kan een nabloeding ontstaan. Als de wond nog een beetje blijft bloeden, druk deze dan
    10 minuten met een schoon gaasje of doekje af. Meestal stopt het bloeden dan vanzelf. Blijft de wond hierna toch nog bloeden? Bel dan met de polikliniek Urologie. Buiten kantooruren belt u de Spoedeisende Hulp. In sommige gevallen is een extra hechting nodig om het bloeden te stoppen.
  • Een ontsteking van de wond komt een enkele keer voor. Dit leidt over het algemeen niet tot grote problemen. Meestal gaat het om een oppervlakkige infectie rond de hechtingen. Bij een wondinfectie loopt er troebel vocht uit de wond en heeft u jeuk of een trekkend gevoel. Een ontsteking gaat eigenlijk altijd vanzelf over. Zorg dat u de wond dagelijks onder de douche goed afspoelt.
  • Bijna altijd kleurt de penis na de operatie een beetje blauw. Dit is een bloeduitstorting die een gevolg is van de behandeling. Dit kan geen kwaad en de verkleuring verdwijnt vanzelf.
  • Neem contact op met de polikliniek Urologie als u merkt dat
  • De penis roder wordt;
  • De penis opzwelt;
  • U steeds meer pijn krijgt, of
  • U meer dan 38.5 graden koorts heeft.

Telefoonnummers

Polikliniek Urologie

Telefoon: (070) 210 6482

Spoedeisende Hulp, alleen in spoedgevallen

Telefoon: (070) 210 2060

 

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie