Strakke voorhuid en het gebruik van Dermovate (Phimosis)

In de eerste jaren na de geboorte is het normaal dat de voorhuid niet kan worden terug geschoven. Dit komt omdat hij dan nog vast zit aan de eikel. Met het ouder worden komt de voorhuid meestal vanzelf los. Vanaf de leeftijd van 4 jaar kan de voorhuid bij de meeste jongens voorzichtig naar achteren geschoven worden. Soms kan dat pas als ze 10 jaar zijn. Tot het 10e jaar is het dus normaal dat de voorhuid niet (helemaal) terug geschoven kan worden. Meestal geeft dat geen klachten. Het kan wel lastig zijn om de penis goed schoon te maken.

In deze folder geven wij u informatie over wat een strakke voorhuid is, de oorzaak van een strakke voorhuid, wat uw zoon ervan merkt en de behandelingen die er zijn om dit op te lossen.

Wat is een strakke voorhuid?

Bij een strakke voorhuid is de opening van de voorhuid klein. Daardoor lukt het niet om de voorhuid naar achter te schuiven. Artsen noemen een strakke voorhuid ook wel een nauwe of vernauwde voorhuid. De medische term is phimosis.

Wat merkt uw zoon bij een strakke voorhuid?

Een strakke voorhuid kan de volgende klachten geven:

  • plassen kan moeilijk gaan, omdat de voorhuid in de weg zit;
  • pijn bij het plassen;
  • de voorhuid kan bol worden bij het plassen (ballonplassen);
  • er blijft wat urine achter tussen de eikel en de voorhuid. Dit kan een ontsteking van de voorhuid en/of eikel veroorzaken;
  • plassen met een slappe straal.

Hoe ontstaat een strakke voorhuid bij jongens?

Een strakke voorhuid is meestal aangeboren. Soms blijkt de oorzaak een huidaandoening te zijn, waardoor de voorhuid te strak blijft. Ook kan het riempje waarmee de voorhuid aan de penis vast zit, te kort zijn.

Wat is de behandeling van een strakke voorhuid?

Bij klachten van een vernauwde voorhuid kan een hormoonzalf helpen. De zalf zorgt ervoor dat de voorhuid wat dunner en soepeler wordt. De hoeveelheid hormonen in de zalf en de hoeveelheid zalf die u opsmeert op de voorhuid is heel weinig. Dit heeft dus geen negatieve gevolgen voor de rest van het lichaam. De kinderuroloog schrijft Elocon zalf 0.1% tube 30 g of Dermovate zalf (of crème) 0,05% tube 25 of 30g voor.

In de bijsluiter staat dat de zalf of crème niet geschikt is voor kinderen. Dit geldt voor gebruik bij eczeemplekken. De zalf of crème is wel geschikt voor een heel klein huidgebied zoals een nauwe ring van de voorhuid van de penis.

Hoe gebruikt u de hormoonzalf?

Na het wassen en droogmaken van de penis brengt u de zalf 2 x per dag dun aan op de nauwe ring van de voorhuid. Vanaf de eerste dag mag u de voorhuid elke dag een beetje proberen terug te trekken. Om wondjes te voorkomen, mag u dit niet forceren.

Na twee weken kunt u voorzichtig steeds verder proberen de voorhuid van uw zoon terug te trekken.

Na vier tot zes weken stopt u met het smeren van de zalf (of crème). U gaat wel door met het terug trekken van de voorhuid. U doet dit minstens 3 x per dag. Dit is om terugkerende vernauwing te voorkomen.

Bij baby’s hoeft niet de hele eikel bloot te zijn. Het is al goed als de voorhuid terug getrokken kan worden zodat het plasgaatje te zien is.

Controle

De kinderuroloog maakt na ongeveer 8 weken een controleafspraak met u en uw zoon. Dit is om het effect van de zalf te beoordelen. Het kan zijn dat na 2 behandelingen (2 x 8 weken smeren) niet genoeg resultaat is bereikt met de hormoonzalf. Als de klachten, zoals bijvoorbeeld infecties van de eikel en voorhuid, blijven bestaan, bespreekt de arts met u wat de operatiemogelijkheden zijn.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u overleggen met het belteam van het JKZ via telefoonnummer (070) 210 7212.

Kijk voor meer informatie op de website: http://www.allesoverurologie.nl/aandoeningen/vernauwde-voorhuid/kinderen

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie