Nazorg na een operatie aan de penis

Laatste wijziging: 20-09-2023 Foldernummer: 2485


Uw zoon is geopereerd aan zijn penis. In deze folder leest u meer over de nazorg voor uw zoon.

Na de operatie kan uw zoon hoofdpijn hebben en/of misselijk zijn. Dit kan komen door de slaapmedicatie. De klachten gaan binnen een paar uur weg. Het kan ook een paar dagen duren.

U hoeft zich geen zorgen te maken als uw zoon een paar keer overgeeft. Dit komt vaker voor.

Tijdens de operatie heeft uw zoon een slangetje (tube) in zijn keel gekregen. Dit is nodig voor het beademen van uw kind tijdens de operatie. Uw zoon kan hierdoor keelpijn hebben.

Wat kunt u verwachten?

Uw zoon heeft een drukverband om de penis zitten (penisdrukverband). Dit verband voorkomt nabloeden. Plassen kan door het verband heen. Het verband wordt dan nat. Dit is niet erg.

Uw zoon kan bang zijn voor pijn als hij moet plassen. Dit kan de oorzaak zijn, als hij zegt dat hij niet kan plassen.

Zijn penis ziet er na de operatie anders uit. De penis is dikker en/of de eikel is niet bedekt. Het is belangrijk dat u uw zoon dit vóór de operatie vertelt.

Op de eikel kunnen korstjes ontstaan. Dit gebeurt meestal na 1 tot 2 weken. Dit komt omdat we tijdens de operatie verklevingen van de voorhuid aan de eikel hebben losgemaakt. De korstjes vallen er vanzelf af. Er blijven geen littekens op de eikel achter.

Risico’s

Bij elke operatie bestaat een kleine kans, dat er een bloeding of ontsteking optreedt. Het wondgebied is dan dik en rood.

Ook kan er nog een paar dagen een beetje bloed uit de wond komen. U hoeft u zich hier geen zorgen over te maken.

Het komt soms voor dat u een hechting onder de bloeduitstorting ziet. Ook hierover hoeft u zich geen zorgen over te maken.

Wordt de bloeduitstorting groter of blijft de wond bloeden? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie

Het komt voor dat het operatiegebied opgezet is. Meestal trekt dit na een dag of 7 vanzelf weg. Behandeling is niet nodig.

Naar huis

U zoon mag naar huis als alles goed gaat. Meestal is dit na een aantal uren.

Als uw kind naar huis mag, vertelt de verpleegkundige u hoe uw zoon het snelst kan herstellen.

Uw zoon kan misselijk zijn. Het is dan prettiger om met eigen vervoer naar huis te gaan. Reizen met het openbaar vervoer raden wij af. Het is handig om een spuugbakje in de auto te hebben.

Adviezen en instructies voor thuis

Thuis

Houd uw zoon de dag van de operatie in bed. Hij moet het de eerste dagen rustig aan doen.

Eten en drinken

Thuis mag uw kind weer normaal eten en drinken. Heeft hij nog geen zin om te eten? Dat is niet erg. Hij moet wel blijven drinken. Is uw zoon nog misselijk? Begin dan met een beetje water en breid dit langzaam uit naar normaal eten.

Temperatuur

Het kan zijn dat uw kind de eerste dagen na operatie wat verhoging heeft. Dit is een normaal.

Heeft hij koorts, meer dan 38,5 ˚C en is hij ziek? Neem dan contact met ons op.

Pijnstilling

Geef uw zoon na de operatie iedere 8 uur paracetamol tegen de pijn. Doe dit de eerste 48 uur. Soms schrijft de anesthesist ook nog een andere pijnstiller (diclofenac) voor. Hoeveel uw zoon moet slikken hangt van zijn gewicht af. De verpleegkundige geeft u informatie over wanneer en hoeveel uw zoon de medicijnen moet nemen.

Plassen

Het is belangrijk dat uw kind binnen 6 uur na de operatie heeft geplast. Als dit niet in het ziekenhuis lukt, mag uw kind toch naar huis. Lukt het uw kind thuis niet om binnen 6 uur na de operatie te plassen? Neem dan contact op met de Spoedeisende hulp voor kinderen van het Juliana Kinderziekenhuis.

Plassen mag door het verband heen, ook al wordt het nat.

Draagt uw zoon een luier? Hij krijgt dan soms een dubbele luier. Als uw zoon heeft gepoept, moet u de luier zo snel mogelijk verschonen. Zit er poep op het verband? U kunt met water en een washandje proberen dit eraf te halen. Zit er heel veel poep op? Neem dan contact op met het ziekenhuis. Zij leggen u uit wat u moet doen.

Douchen en (wond)verzorging

  • Houd de wond droog en schoon.
  • Gebruikt uw zoon luiers? Verwissel deze wat vaker.
  • Uw zoon mag vanaf 24 uur na de operatie kort (3 tot 5 minuten) onder de douche. Na 2 weken mag uw kind weer in bad en/of zwemmen.
  • We gebruiken hechtingen die vanzelf oplossen.
  • Is de besnijdenis niet compleet? Trek dan 2x op een dag de voorhuid helemaal terug tot onder de eikel. Dit voorkomt verklevingen. Dit doet u vanaf de dag na de operatie.
  • Bij een hele besnijdenis verwijdert u 24 uur na de operatie het penisdrukverband. Er hoeft daarna geen nieuw verband om. Het is niet erg als het verband er al eerder afvalt.
  • Dep na het douchen de penis met een zachte handdoek droog.

Naar school

Uw zoon mag naar school als hij zich na een paar dagen goed voelt en geen pijn heeft. Kinderen geven over het algemeen prima zelf aan wat ze wel en niet kunnen.

Naar buiten, sporten, fietsen en zwemmen

Uw zoon mag 1 – 2 na de operatie niet sporten, zwemmen, fietsen of wilde spelletjes doen.

Tot slot

Laat uw zoon een gewone onderbroek of een boxershort dragen. Deze geven steun aan de penis.

Voorkom zwelling door de penis omhoog te leggen in de onderbroek.

Controle afspraak

Als het nodig is maakt de verpleegkundige een controle afspraak.

Wat te doen bij problemen?

Heeft u vragen of zijn er problemen op de dag van de operatie? Neem dan tussen 08.00 en 16.30 uur contact op met de afdeling Dagbehandeling via telefoonnummer (070) 210 7212.

Na 16.30 uur neemt u, alleen in spoedgevallen contact op met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer (070) 210 2060.

Vanaf 24 uur na de operatie kunt u contact opnemen met het ‘Bel team’. Zij zijn op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer (070) 210 7215.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze aan de uroloog of de assistente.

Maak hiervoor een (bel) afspraak via telefoonnummer (070) 210 7212.

De afdeling Opname is op werkdagen bereikbaar tussen 08.30-12.00 uur en 13.00-15.30 uur via telefoonnummer (070) 210 7368.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie