Fietsergometrie

Laatste wijziging: 18-12-2024 Foldernummer: 2525


Fietstest

Binnenkort komt u naar de polikliniek Cardiologie van het HagaZiekenhuis voor een ergometrie. Een ergometrie is een fietstest waarbij wordt gekeken of er tijdens inspanning zuurstofgebrek ontstaat in de hartspier of ritmestoornissen optreden. In deze folder vindt u meer informatie over een ergometrie.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u iets heeft gegeten en uw medicijnen heeft ingenomen, tenzij de arts iets anders met u heeft afgesproken. Als u nuchter moet komen voor bloedprikken, kunt u uw medicijnen en een boterham meenemen en deze opeten in onze wachtruimte. U mag niet nuchter aan het onderzoek deelnemen. Wij raden aan om kleding en schoenen te dragen waarmee u gemakkelijk kunt fietsen, bij voorkeur een broek. Als u dat fijner vindt mag u ook sportkleding meenemen.

  • Vrouwen mogen voor de fietsproef hun bh aanhouden.
  • Heren met een behaarde borstkas vragen wij om deze thuis te scheren in verband met het plaatsen van elektroden.

Polikliniekbezoek voor een ergometrie

Voor het uitvoeren van de ergometrie krijgt u een afspraak op de polikliniek Cardiologie. U meldt zich aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van het HagaZiekenhuis. Daarna gaat u naar de polikliniek Cardiologie. Hier meldt u zich nogmaals aan bij de aanmeldzuil. Deze vindt u vooraan bij de polikliniek. Op het scherm van de aanmeldzuil leest u in welke wachtkamer u plaats kunt nemen. Daar haalt de hartfunctielaborant u op en begeleidt u naar de kleedruimte van de ergometrie waar u zich kunt omkleden. Houdt u er rekening mee dat het bovenlichaam ontbloot moet zijn.

  • Begeleiders kunnen bij dit onderzoek NIET aanwezig zijn.
  • Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Het onderzoek

U ontbloot uw bovenlichaam en neemt plaats op de hometrainer.

De hartfunctielaborant plaatst 10 zuignapjes (elektrodes) op uw borst en uw rug om uw hartactiviteit tijdens het onderzoek continu te kunnen monitoren. Voor het begin van het onderzoek wordt uw bloeddruk gemeten en een hartfilmpje gemaakt. Dit wordt voor het starten van het onderzoek beoordeeld door een cardioloog.

Vervolgens begint het inspanningsgedeelte. U fietst op de hometrainer waarbij het fietsen per minuut zwaarder wordt gemaakt. Het is de bedoeling dat u in een gelijkmatig tempo blijft fietsen (tussen de 60-70 rpm) en dat u zich tijdens het onderzoek maximaal inspant. Het ECG en uw bloeddruk worden tijdens het fietsen nauwkeurig in de gaten gehouden door de hartfunctielaborant. Als u klachten krijgt zoals pijn op de borst, hartkloppingen of duizeligheid moet u dit melden aan de hartfunctielaborant. Dit is belangrijk om uw veiligheid te kunnen waarborgen en voor de beoordeling van de test.

Na het fietsen blijft u nog een paar minuten aan de apparatuur aangesloten om uw herstel te monitoren. Daarna wordt de fietstest beëindigd. De hartfunctielaborant koppelt u af van de apparatuur en u kunt zich opfrissen en aankleden.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten. Daarvan fietst u 3 tot 10 minuten. De overige tijd is nodig voor de voorbereiding van de test en het opstellen van het verslag na afloop.

De uitslag

  • Hoe u de uitslag van de fietstest hoort, is afhankelijk van de reden van uw ergometrieonderzoek.
  • Bent u onder behandeling van een cardioloog? Dan ontvangt u tijdens uw afspraak met uw cardioloog de uitslag.
  • Ondergaat u de ergometrie als deelnemer aan het hartrevalidatieprogramma? De fietstest wordt in dit geval gebruikt om een goed beeld te krijgen van wat uw lichaam aankan tijdens het revalidatietraject en wordt met u besproken door de verpleegkundig specialist of revalidatiearts.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen of bent u verhinderd op de afgesproken tijd? Bel dan uiterlijk 24 uur voor de afspraak naar de polikliniek Cardiologie.

Wij zijn bereikbaar:

  • van maandag tot en met vrijdag
  • tussen 08.30 en 17.00 uur
  • telefoonnummer (070) 210 2305

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie