Een pterygium is een plooi van het slijmvlies dat groeit vanuit het witte gedeelte (conjunctiva) van het oog. Het vliesje heeft de vorm van een driehoek. Vandaar de naam vleugelvlies of pterygium. Meestal begint het aan de binnenkant in de hoek van uw oog. En groeit het langzaam naar het midden van het oog richting de pupil. Dit kan maanden of zelfs jaren duren. In deze folder leest u meer informatie.
Hoe een pterygium ontstaat is niet duidelijk. Het kan zijn dat het komt door:
Een ontsteking van het hoornvlies kan een verhoogde kans geven op de groei van een pterygium.
Als u een pterygium heeft kunt verschillende klachten krijgen, zoals:
Hoe meer het pterygium groeit richting de pupil hoe meer last u kunt krijgen. De vorm en helderheid van het hoornvlies kan veranderen. Door de groei van het pterygium ontstaat er een kromming van uw hoornvlies. Het hoornvlies is niet meer rond. U krijgt hierdoor een cilinderafwijking waardoor u minder zou kunnen zien.
Als u een beginnend pterygium heeft en daardoor rode en geïrriteerde ogen heeft, krijgt u van de huisarts of oogarts oogdruppel (kunsttranen) om het gevoel van irritatie te verminderen. Soms kan de oogarts ook beslissen om u oogdruppels met ontstekingsremmers (corticosteroïden) voor te schrijven.
Een operatie wordt geadviseerd als:
De behandeling van het pterygium bestaat uit een operatie onder plaatselijke verdoving. De arts verwijdert het pterygium en polijst het hoornvliesoppervlak dat eronder ligt. De operatie duurt circa 15 minuten.
Bij een groot pterygium wordt een uitgebreidere techniek gebruikt. De arts hecht een stukje slijmvlies op het ontstane wondgebied. Hiervoor gebruiken we een stukje slijmvlies uit hetzelfde oog. De hechtingen lossen vanzelf op. Deze operatie duurt circa 45 minuten.
Aan het einde van de operatie krijgt u een oogverband op het geopereerde oog. Dit verband kunt u de dag na de operatie verwijderen.
U kunt dezelfde dag weer naar huis.
Alle medicatie die u heeft, mag u blijven gebruiken. Dit geldt ook voor bloedverdunners.
Zorg dat u de oogdruppels die u na de operatie gaat gebruiken, 2 weken voor de operatie in huis heeft. Dit recept krijgt u van de oogarts.
Wij adviseren u om uw kostbare bezittingen, zoals sieraden en geld, thuis te laten. Vanwege de hygiëne moet u met een aantal dingen rekening houden. Draag geen:
Draagt u een gehoorapparaat? Haal uw gehoorapparaat uit uw oor aan de kant van het oog waaraan u geopereerd wordt. Hierdoor komt er geen water in uw gehoorapparaat tijdens de operatie.
U mag op de dag van de operatie gewoon eten en drinken. Na de operatie kunt u niet zelf naar huis rijden. Neem daarom op de dag van de operatie iemand mee naar het ziekenhuis die u na de operatie naar huis begeleidt. Als de operatie zonder problemen verloopt, mag u direct na de operatie naar huis.
Vlak voor de operatie krijgt u in het ziekenhuis verdovende oogdruppels. Deze zorgen dat de operatie pijnloos verloopt. De oogarts bespreekt dit van tevoren met u.
Vanwege de hygiëne draagt u tijdens de operatie een operatiemuts en operatieklompen. In de operatie kamer ligt u in een verstelbare stoel. Om uw zuurstofgehalte te meten tijdens de operatie krijgt u een knijpertje op uw vinger.
Tijdens de operatie zorgt de ooglidspreider dat uw oog openblijft. Eerst wordt het pterygium verwijderd. Op de plek van het pterygium ontstaat een wondje in het slijmvlies (de conjunctiva). Op een andere plek van het oog wordt een stukje slijmvlies verwijderd en op de plek van de wond geplaatst. Het laagje slijmvlies wordt vastgezet met weefsellijm. Ondanks de operatie kan het pterygium toch weer terugkomen. Dit gebeurt ongeveer bij 5% van de gevallen.
Er kan een litteken zichtbaar zijn. Controleer de sterkte van uw bril en contactlenzen na de laatste controle bij de oogarts. Na de operatie moet bij sommigen de sterkte worden aangepast van de bril of contactlenzen.
Er bestaat een kleine kans dat u na de operatie een infectie krijgt in uw oog. Om de kans te verkleinen, krijgt u tijdens de operatie een antibioticazalf in uw oog en start u de dag na de operatie met oogdruppels van de oogarts.
Verder raden we u aan om de eerste dagen na de operatie rustig aan te doen. De eerste twee maanden na de operatie kan uw oog rood zijn. Dit trekt langzaam weg. Als u bloedverdunners gebruikt kan het oog iets langer rood blijven.
Na de operatie worden er twee afspraken voor u ingepland:
Na de operatie zijn er een aantal leefregels die u moet volgen:
Na de operatie kunnen er klachten ontstaan:
Neem contact op met de polikliniek als;
Op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur bereikt u de polikliniek via telefoonnummer (070) 210 2400. U hoort dan een keuzemenu. Kies eerst voor optie 1 (patiënt) en vervolgens voor optie 2 (medische vragen). Daarna krijgt u een medewerker aan de telefoon.
’s Avonds en in het weekend belt u via telefoonnummer (070) 210000. Vraag vervolgens naar de dienstdoende arts-assistent van de polikliniek Oogheelkunde.
De polikliniek Oogheelkunde is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer: (079) 346 25 52.
’s Avonds en in het weekend belt u via telefoonnummer (070) 210000. Vraag vervolgens naar de dienstdoende arts-assistent van de polikliniek Oogheelkunde.
De hoornvliespatiëntenvereniging is een vereniging waar u in contact kunt komen met lotgenoten en waar u verdere praktische informatie over uw aandoening vindt.
U kunt contact opnemen met de Hoornvliespatiëntenvereniging via www.oogvooru.nl.
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.