Dieetadvies bij nierstenen

Laatste wijziging: 11-10-2023 Foldernummer: 2548


De nieren filteren allerlei afvalstoffen uit het bloed. Deze stoffen komen in de urine terecht en verlaten zo het lichaam. Tussen al deze stoffen bevinden zich ook zouten en mineralen. Als deze moeilijk oplosbaar zijn, kunnen ze in bepaalde omstandigheden achterblijven in de nieren en samenklonteren tot nierstenen.

Bij de vorming van nierstenen speelt voeding vaak een belangrijke rol. Als u eenmaal nierstenen hebt gehad, is de kans groot dat er opnieuw stenen worden gevormd. U kunt deze kans verkleinen door uw eetpatroon aan te passen. Deze folder geeft dieetadviezen bij de verschillende soorten nierstenen.

Wat zijn nierstenen?

Een mens heeft 2 nieren. Het zijn boonvormige organen die aan beide kanten van de wervelkolom liggen.

Functie van de nieren

Nieren zijn als het ware filters die het bloed zuiveren. Afvalstoffen en overtollig vocht worden door de nieren uit het bloed gefilterd en naar de blaas gebracht. Daar wordt het opgeslagen in de vorm van urine, totdat u naar het toilet gaat en de opgespaarde urine uitplast. Op deze manier raakt het lichaam afvalstoffen en vocht kwijt.

Nierstenen

Nierstenen komen 3 tot 4 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het ontstaan van nierstenen kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaak is teveel zouten in de urine. Deze zouten kunnen neerslaan in de vorm van kristallen. Deze kristallen worden nierstenen.

Redenen waardoor er te veel zouten in de urine komen:

  • Er is te weinig urine. Dit komt door te weinig drinken, diarree of erg veel zweten.
  • Te hoge uitscheiding van zouten door de nieren. Hierdoor is de kans op steenvorming groter.
  • Een verstoring van de zuurgraad (pH) van de urine. Dit versterkt de neerslag van zouten in kristallen waardoor er meer steenvorming is.
  • De samenstelling van de urine. Er kan een tekort zijn aan bepaalde stoffen die de vorming van stenen tegengaan.

Wanneer er eenmaal steentjes zijn gevormd, verlaten deze meestal het lichaam via de urine. Soms zijn ze te groot en komen ze ergens vast te zitten in de nier. Dit kan veel pijn geven, ook wel ‘nierkolieken’ genoemd.

Soorten nierstenen

Nierstenen

Voorkomend in Nederland

Calciumstenen

85%

Ammoniummagnesium fosfaatstenen/struvietstenen

10%

Urinezuurstenen

5%

Cystinestenen

1%

Calciumstenen

Deze nierstenen bestaan uit calciumzouten, zoals calciumfosfaat en/of calciumoxalaat. Dit type stenen komt het meest voor. Deze kleine scherpe stenen kunnen veel pijnklachten veroorzaken.

Struvietstenen/ ammoniummagnesium-fosfaatstenen/ infectiestenen

Deze stenen bestaan uit struviet (magnesium-ammoniumfosfaat) en komen een stuk minder vaak voor. Struvietstenen komen vooral voor bij vrouwen. Deze stenen bevatten bacteriën. Daarom worden ze ook wel infectiestenen genoemd. Bacteriën maken een enzym dat ervoor zorgt dat er stenen ontstaan. De stenen veroorzaken nierontstekingen waardoor de nieren minder goed gaan werken.

Urinezuurstenen

Dit type stenen is samengesteld uit urinezuur. Deze stenen ontstaan door te veel urinezuur in de urine. Dit kan komen door purines. Dit zijn stofjes die onder andere zitten in vlees en vis. Te veel urinezuur kan ook komen door bepaalde ziekten (bijvoorbeeld jicht), lage urineproductie (weinig drinken, veel zweten, diarree) of door een lage zuurgraad (pH) van de urine.

Cystinestenen

Tot slot zijn er de cystinestenen. Deze stenen bestaan uit cystine. Dit is een aminozuur (aminozuren zijn de bouwstenen van de eiwitten). Cystinestenen komen alleen voor bij mensen met de erfelijke afwijking cystinurie en zijn erg zeldzaam.

Doel van het dieet

  • voorkomen van verdere steengroei
  • bijdrage aan het voorkomen van recidiefstenen
  • vermindering van klachtenvermindering
  • streven naar een urineproductie van minimaal 2 liter per 24 uur
  • normaliseren van de concentratie natrium, calcium, oxaalzuur, citraat, urinezuur en magnesium in de urine
  • eventueel verbeteren van het BMI (streven naar BMI <25 kg/m2)

Voedingsadviezen bij de verschillende soorten stenen

Het basisadvies geldt voor alle type nierstenen. Afhankelijk van het type niersteen, kunnen daarnaast nog specifieke adviezen gelden.

Vocht

Probeer dagelijks 2,5 - 3 liter vocht te drinken om ervoor te zorgen dat er dagelijks 2,5 liter urine geproduceerd wordt. Het is belangrijk om vooral voldoende te drinken rondom de maaltijden en voor het slapen gaan. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de periode dat u niks drinkt zo kort mogelijk is.

  • Dranken die u kunt gebruiken: (mineraal)water, melkproducten, kruidenthee zoals kamillethee, (pepermunt)thee, rozenbottelthee en rooibosthee, in geringe mate vruchtenthee, koffie, (suikervrije) limonade, vruchtensappen.
  • Dranken die u zoveel mogelijk moet vermijden: alcoholische dranken, cola, energiedrankjes, sterke thee, zwarte thee, ijsthee, grapefruitsap.
  • Zie bijlage I voor meer informatie en tips om meer te drinken.

Calcium

Wij raden aan om dagelijks 1200 mg calcium te nemen om het risico op het ontstaan van nierstenen te verlagen. In de tabel in bijlage II ziet u hoe u dit kunt doen. Het is belangrijk om vooral bij de maaltijd een calcium-bevattend product te nemen. U doet dit vooral door het uitbreiden van de hoeveelheid zuivelproducten in uw eetpatroon of het toevoegen van mineraalwaters met extra calcium (zie bijlage III).

Oxaalzuur

Te veel oxaalzuur vergroot de kans op de vorming van calciumoxalaatstenen. Probeer daarom oxaalzuurrijke producten zoveel mogelijk te vermijden (zie bijlage IV voor een overzicht hiervan). En als u een oxaalzuurrijk product gebruikt, neem er dan een calcium-bevattend product bij (zuivelproduct of mineraalwater met calcium). Calcium kan een deel van het oxaalzuur binden. Daardoor wordt het niet opgenomen in het lichaam.

Zout

Gebruik maximaal 6 gram zout per dag (dit is gelijk aan 2400mg natrium) omdat te veel zout de kans op de vorming van nierstenen vergroot. Voeg geen zout toe aan de avondmaaltijd en gebruik geen:

  • zoutrijke smaakmakers (zoals maggi, ketjap, sojasaus, bouillonblokjes)
  • kant-en-klaar producten (zoals sauzen/kruidenmixen/soepen uit zakjes/pakjes/blikjes)
  • kant-en-klaarmaaltijden (zoals diepvriespizza)

Eiwit

Beperk het gebruik van dierlijk eiwit. Dit houdt in dat u per week maximaal 500 gram vlees/vis/gevogelte en 2 eieren kunt eten. Plantaardig eiwit (uit peulvruchten/bonen, noten en pinda’s of vegetarische vleesvervangers) heeft de voorkeur omdat dit in veel mindere mate een steenvormend effect lijkt te hebben.

Kalium

Omdat kalium een remmende werking heeft op kristalvorming in de nieren is het belangrijk om te proberen elke dag 2000 kalium te nemen. Dit bereikt u door 250 gram groenten/rauwkost en 2 stuks fruit per dag (waarvan 1 citrusvrucht, zie ‘citraat’) te gebruiken.

Citraat

Citraat heeft een remmende werking op de kristalvorming in de nieren. Gebruik daarom dagelijks citraatrijke producten. Dit zijn: citroen(sap), limoen(sap), sinaasappel(sap) en ananas(sap). Om elke dag voldoende citraat binnen te krijgen kunt u bijvoorbeeld elke dag een citrusvrucht gebruiken. OF een glas sinaasappelsap/ananassap drinken OF een limoen/citroen uitpersen, dit met water te vermengen en te drinken.

Citraatrijke voeding:

  • Citroen
  • Passievruchten
  • Zwarte bessen
  • Rode bessen
  • Frambozen
  • Kiwi
  • Gedroogde abrikozen/perziken

Vitamine C

Neem 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag (waarvan 1 citrusvrucht, zie ‘citraat’) om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Voorkom een grote dosis vitamine C door het gebruik van voedingssupplementen. Te veel vitamine C in de urine vergroot namelijk de kans op steenvorming.

Vitamine D

Naast een gezonde voeding is vitamine D belangrijk. U heeft in Nederland een aanvulling van 10 mcg (microgram) vitamine D per dag nodig als u tot 1 of meerdere van deze doelgroepen behoort:

  • Zwangeren
  • Vrouwen vanaf 50 jaar
  • Iedereen met een getinte of donkere huid
  • Iedereen die minder dan 15 à 30 minuten per dag buiten in de zon komt
  • Mensen die een gezichtsbedekkende sluier dragen

Voor iedereen vanaf 70 jaar geldt het advies om 20 microgram (mcg) vitamine D per dag te gebruiken. Kijk voor meer informatie op www.voedingscentrum.nl/vitamineD of vraag uw diëtist of huisarts om advies.

Vezels

25-30 gram vezels per dag zorgt voor meer citraat en minder calcium in de urine waardoor de kans op nierstenen kleiner wordt. Kies voor volkoren producten (volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst) en voor voldoende groente en fruit zoals vermeld bij ‘kalium’ en ‘vitamine C’.

Alcohol

Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.

Urinezuurstenen

Heeft u urinezuurstenen? Dan gelden de basisdieetadviezen uit het vorige hoofdstuk en daarnaast extra aandacht voor purine (beperking tot maximaal 500mg per dag).

Purine

Beperk de inname van producten die rijk zijn aan purine. Purine zit veel in dierlijk eiwit wat voorkomt in vlees, vleeswaren, vis, kip, melk, melkproducten, ei en kaas. Gebruik daarom niet meer van deze producten dan u dagelijks nodig heeft. Dit houdt in dat u het volgende kan eten:

  • Maximaal 500 gram vlees per week (inclusief vleeswaren) waarvan maximaal 300 gram roodvlees (rund-, varkens-, kalfs- en lamsvlees) en het overige bestaande uit gevogelte/vis.
  • De hoeveelheid zuivelproducten die nodig is om voldoende calcium binnen te krijgen (zie ‘calcium’).

Vermijd purinerijke voedingsmiddelen zoals: wijn, bier, alcoholvrij bier, ansjovis, sardines, krab, haring, makreel, hom, garnalen, sprot, wijting, orgaanvlees (lever, niertjes, zwezerik en hersenen), gistrijke producten (marmite, reformite, vetamic, vleesjus, jus tabletten en –poeders), peul-vruchten (bruine bonen/kapucijners/linzen etc.) en sojaproducten.

Tip

Vult u bij de start van het dieet een aantal dagen de app ‘Eetmeter’ van het Voedingscentrum in. Daarbij kunnen een aantal van de belangrijke voedingsstoffen van het dieet berekend worden (vocht, calcium, zout, kalium). Daarmee kunt u zien of u de juiste hoeveelheden van deze voedingsstoffen binnenkrijgt.

Contactgegevens

Voor meer informatie en voor het maken van een poliklinische afspraak op de specialistische nierstenen poli kunt u bellen met de afdeling Diëtetiek, bereikbaar:

  • maandag tot en met vrijdag
  • Van 8.00 – 17.00 uur
  • Tel: (070) 210 2288

BIJLAGE 1 Tips om veel te drinken

  • Drink vaak en goed verdeeld over de dag. Drink ’s morgens vroeg, na de maaltijden, ’s avonds laat en tijdens de nacht, zodat de periode dat u niets drinkt zo kort mogelijk is.
  • Drink elke keer wat water wanneer u in de buurt van een kraan bent. Zoals na een toiletbezoek of na het tandenpoetsen.
  • Noteer een paar dagen het aantal leeggedronken kopjes of glazen. Of giet steeds als u iets gedronken hebt, dezelfde hoeveelheid water in een litermaat. Zo kunt u zien of u ook echt voldoende drinkt.
  • Door variatie is het makkelijker om veel te blijven drinken. Geef (mineraal)water een smaakje door bijvoorbeeld een scheutje (suikervrije)limonadesiroop, rozenbottelsiroop, appelsap, perensap, ananassap, druivensap of een schijfje citroen, limoen, sinaasappel toe te voegen.
  • Bij warm weer, koorts, diarree, braken, lichamelijke inspanning of een bezoek aan zonnebank/sauna hebt u nog meer vocht nodig, omdat u dan meer vocht verliest. Let erop dat uw urine licht van kleur blijft. Hoe lichter uw urine, hoe minder geconcentreerd, en des te beter het is.

BIJLAGE 2 Calciumbevattende producten

Voedingsmiddel

Portiegrootte

Calcium in mg

Melk (vol, halfvol, mager)

1 glas, 200ml

250

Melk, verrijkt met calcium

1 glas, 200ml

400

Melk, lactosevrij

1 glas, 200ml

220

Karnemelk

1 glas, 200ml

220

Yoghurtdrank

1 glas, 200ml

140

Yoghurtdrank, verrijkt met calcium

1 glas, 200ml

240

Geitenmelk

1 glas, 200ml

200

Kokosmelk

1 glas, 200ml

40

Sojadrink

1 glas, 200ml

25

Koffiemelk

1 scheutje/cupje

25

     

Yoghurt (vol, halfvol, mager)

1 schaaltje, 150ml

215

Yoghurt, met vruchten/Grieks/Turks

1 schaaltje, 150ml

195

Yoghurt, lactosevrij

1 schaaltje, 150ml

180

Yoghurtsnack (Breaker)

1 stuks, 200ml

225

Vla (vol, halfvol, mager)

1 schaaltje, 150ml

120

Kwark (vol, halfvol, mager)

1 schaaltje, 150ml

185

     

Kaas (hollandse-, geiten-)

voor 1 snee, 20 gram

165

Smeerkaas

voor 1 snee, 15 gram

70

Roomkaas

voor 1 snee, 15 gram

15

Pindakaas

voor 1 snee, 20 gram

10

Ei, gekookt

1 stuks, 50 gram

30

     

Groenten, gemiddeld

Per 100 gram

45

Rauwkost, gemiddeld

Per 100 gram

25

Aardappelen, gekookt

Per 100 gram

10

Valess vleesvervanger

Per 100 gram

600-800

Tahoe

1 plak, 75 gram

140

Tempe

1 plak, 75 gram

65

 

BIJLAGE 3 Mineraalwater met calcium

U kunt zelf mineraalwater maken met toevoeging van calcium en citraat. Beiden helpen om nierstenen te voorkomen.

Het recept:

  • 1 liter (kraan)water
  • 2 Calcium bruistabletten (met 500mg Calcium per stuk*)
  • 100ml citroensap uit een flesje

Meng deze ingrediënten met elkaar en u heeft uw eigen citroenlimonade gemaakt. Drink deze limonade bij de maaltijden of bij het gebruik van oxaalzuurrijke tussendoortjes.

Een voorbeeld van een calciumbruistablet die zonder recept te krijgen is bij de apotheek of online besteld kan worden is: Sandoz Calcium bruistablet 500 mg.

BIJLAGE 4 Oxaalzuur (oxalaat)

Er wordt in Nederland geen exacte toegestane hoeveelheid oxaalzuur geadviseerd bij een oxaalzuurbeperking. In onderstaande tabel kunt u zien welke voedingsmiddelen:

  • een heel hoog gehalte aan oxaalzuur bevatten
  • welke voedingsmiddelen een gemiddeld gehalte aan oxaalzuur bevatten
  • welke voedingsmiddelen weinig tot geen oxaalzuur bevatten.

Met het eerder benoemde advies om “waar mogelijk oxaalzuurrijke producten te vermijden óf ze te binden aan een voedingsmiddel met calcium” worden vooral de voedingsmiddelen in de rode kolommen met categorie “heel hoog” bedoeld.

FRUIT

   

OXAALZUUR

 

Avocado

1 stuk

Heel Hoog

19mg

 

Ananas (uit blik)

1/2 schaaltje

Heel Hoog

30mg

 

Dadels

1 dadels

Heel Hoog

24mg

 

Frambozen

1 schaaltje

Heel Hoog

48mg

 

Kiwi

1 stuk

Heel Hoog

16mg

 

Sinaasappel

1 stuk

Heel Hoog

29mg

 

Vijgen (gedroogd)

5 vijgen

Heel Hoog

24mg

 

Mandarijn

1 stuk

Hoog

10mg

 

Gedroogde Pruimen

1/4 schaaltje of 5 stuks

Hoog

11mg

 

Vijgen (vers)

1 vijg

Hoog

9mg

 

Kersen (uit blik)

1/2 schaaltje

Gemiddeld

7mg

 

Aardbeien

1/2 schaaltje

Laag

2mg

 

Abrikoos (gedroogd)

1 schaaltje

Laag

3mg

 

Ananas

1 schaaltje

Laag

4mg

 

Appel (gedroogd)

1 schaaltje

Laag

2mg

 

Blauwe bessen

1/2 schaaltje

Laag

2mg

 

Cranberrymoes

1/2 schaaltje

Laag

2mg

 

Kersen

1 schaaltje

Laag

3mg

 

Limoen

1/2 stuk

Laag

3mg

 

Peren (vers)

1 stuk

Laag

2mg

 

Rozijnen

1 handje of een bakje

Laag

3mg

 

Abrikoos

1 stuk

Weinig tot niets

0mg

 

Appel

1 stuk

Weinig tot niets

1mg

 

(Bak)banaan

1 stuk

Weinig tot niets

1mg

 

Cantaloupe

1/4 meloen

Weinig tot niets

1mg

 

Citroen

1 schijf

Weinig tot niets

1mg

 

Cranberries (gedroogd)

1/2 schaaltje

Weinig tot niets

1mg

 

Druiven

1/2 bakje of 15 stuks

Weinig tot niets

1mg

 

Fruit Cocktail

1/2 schaaltje

Weinig tot niets

1mg

 

Honing Meloen

1/4 meloen

Weinig tot niets

1mg

 

Mango

1 stuk

Weinig tot niets

1mg

 

Papaya

1 stuk

Weinig tot niets

1mg

 

Peer (blik)

1/2 schaaltje

Weinig tot niets

1mg

 

Perzik (blik)

1/2 schaaltje

Weinig tot niets

1mg

 

Perzik (vers)

1 stuk

Weinig tot niets

0mg

 

Pruimen / Nectarine

1 stuk

Weinig tot niets

0mg

 

Watermeloen

1 schijf

Weinig tot niets

1mg

 
         

GROENTE

       

Bamboescheuten/gember

250 gram

Heel Hoog

35mg

 

Bieten

125 gram

Heel Hoog

76mg

 

Bruine bonen

125 gram

Heel Hoog

76mg

 

Knolraap / Pom

125 gram

Heel Hoog

30mg

 

Koolraap

125 gram

Heel Hoog

31mg

 

Okra

125 gram

Heel Hoog

57mg

 

Olijven

10 olijven

Heel Hoog

18mg

 

Pastinaak

125 gram

Heel Hoog

15mg

 

Rabarber

125 gram

Heel Hoog

541mg

 

Rode kidney bonen

125 gram

Heel Hoog

15mg

 

Spinazie, gekookt / Paksoi / Klaroen

125 gram

Heel Hoog

755mg

 

Spinazie, rauw

250 gram

Heel Hoog

656mg

 

Tomatensaus

125 gram

Heel Hoog

17mg

 

Tuinbonen

125 gram

Heel Hoog

20mg

 

Yam / Cassave

125 gram

Heel Hoog

40mg

 

Linzen / Zwarte bonen / Kikkererwten

125 gram

Heel Hoog

16mg

 

Aubergine

100 gram

Hoog

10mg

 

Selderij, gekookt

250 gram

Hoog

10mg

 

Sojasaus

1 eetlepel

Hoog

10mg

 

Witlof

250 gram

Hoog

10mg

 

Wortel, rauw

1/2 wortel

Hoog

10mg

 

Artisjok

1 kleine

Gemiddeld

5mg

 

Aspergus

4 aperges

Gemiddeld

6mg

 

Gemixde groente, bevroren

125 gram

Gemiddeld

5mg

 

Hete Chili Peper / Rode peper

125 gram

Gemiddeld

5mg

 

Oosterlijke groenten, bevroren

125 gram

Gemiddeld

6mg

 

Prei / pompoen

100 gram

Gemiddeld

?

 

Snijbonen / Kouseband / Sperciebonen

125 gram

Gemiddeld

9mg

 

Sojabonen

250 gram

Gemiddeld

7mg

 

Tomaat

1 tomaat

Gemiddeld

7mg

 

Venkel

125 gram

Gemiddeld

5mg

 

Wortel, gekookt

125 gram

Gemiddeld

7mg

 

Boerenkool

250 gram

Laag

2mg

 

Brusselse spruiten

125 gram

Laag

2mg

 

Koolrabi

100 gram

Laag

3mg

 

Mung Bonen

125 gram

Laag

3mg

 

Selderij, rauw

1 stengel

Laag

3mg

 

Alfalfa spruiten

125 gram

Weinig tot niets

0mg

 

Andijvie

125 gram

Weinig tot niets

0mg

 

Augurk

1 augurk

Weinig tot niets

0mg

 

Bieslook

1 takje

Weinig tot niets

0mg

 

Bloemkool

125 gram

Weinig tot niets

1mg

 

Broccoli

125 gram

Weinig tot niets

1mg

 

Champignons

1 champignon

Weinig tot niets

0mg

 

Chinese kool

250 gram

Weinig tot niets

1mg

 

Chinese waterkastanje

4 stuks

Weinig tot niets

0mg

 

Courgette

125 gram

Weinig tot niets

1mg

 

Erwten

125 gram

Weinig tot niets

1mg

 

Groene peper

1 ring

Weinig tot niets

1mg

 

Ijsbergsla

1 schaaltje

Weinig tot niets

0mg

 

Komkommer / Sopropo

1/4 komkommer

Weinig tot niets

1mg

 

Kool (spits)

125 gram

Weinig tot niets

1mg

 

Lente-ui

125 gram

Weinig tot niets

1mg

 

Mais

125 gram

Weinig tot niets

1mg

 

Radijs

10 stuks

Weinig tot niets

0mg

 

Romeinse sla

1 schaaltje

Weinig tot niets

0mg

 

Uien

1 kleine ui

Weinig tot niets

0mg

 

Zuurkool

125 gram

Weinig tot niets

1mg

 

Zwarte peper

125 gram

Weinig tot niets

0 mg

 

DRANKEN

     

Bietensap

250ml

Heel Hoog

?

Chocolademelk

250 ml

Heel Hoog

65mg

Rijstemelk

250 ml

Heel Hoog

13mg

Thee / ijsthee

250 ml

Heel Hoog

14mg

Tomatensap

250 ml

Heel Hoog

14mg

Vruchten limonadesiroop

250 ml

Heel Hoog

15mg

Wortelsap

250 ml

Heel Hoog

27mg

Abrikozensap

250 ml

Laag

2mg

Ananassap

250 ml

Laag

3 mg

Appelsap

150 ml

Laag

2mg

Bier (Regular)

1 blikje

Laag

4 mg

Koffie decafe

250 ml

Laag

2mg

Melkpoeder

1 zakje

Laag

3 mg

Sinaasappelsap

250 ml

Laag

2mg

Sojamelk

250 ml

Laag

4 mg

Druivensap

250 ml

Weinig tot niets

1mg

Frisdranken

250 ml

Weinig tot niets

0mg

Gatorade

250 ml

Weinig tot niets

0mg

Grapefruitsap

250 ml

Weinig tot niets

0mg

Koffie

250 ml

Weinig tot niets

1mg

Limonade (dieet)

250 ml

Weinig tot niets

1 mg

Mangosap

250 ml

Weinig tot niets

1 mg

Melk

250 ml

Weinig tot niets

1 mg

Rode Wijn

100 ml

Weinig tot niets

1 mg

Sterke drank

35 ml

Weinig tot niets

0mg

Water

250 ml

Weinig tot niets

0mg

Witte Wijn

100 ml

Weinig tot niets

0mg

NOTEN EN VERSNAPERINGEN

     

Alle soorten chocolade

 

Heel Hoog

 

Amandelbroodje / gevulde koek

1 stuk

Heel Hoog

 

Amandelen

1 handje

Heel Hoog

122 mg

Cashewnoten

1 handje

Heel Hoog

49 mg

Chips

1 handje

Heel Hoog

21 mg

Gemengde Noten (met pinda's)

1 handje

Heel Hoog

39 mg

Marsepein

 

Heel Hoog

 

Pinda's

1 handje

Heel Hoog

27mg

Pistaches

1 schaaltje

Heel Hoog

14mg

Pompoenpitten

1 kopje, gekookt

Heel Hoog

17 mg

Snoepjes met noten en chocolade

50 gram

Heel Hoog

38 mg

Walnoten

1 handje

Heel Hoog

31 mg

Pecannoten

1 handje

Hoog

10mg

Zonnebloemzaden

1 kopje

Hoog

12mg

Mais chips (tortilla, dorito's)

1 handje

Gemiddeld

7 mg

Pepsels, gezouten, naturel of kaas

1 handje

Gemiddeld

5 mg

Popcorn, olie

1 bakje

Gemiddeld

5 mg

Volkoren biscuits

2 biscuits

Gemiddeld

8 mg

Popcorn, magnetron

1 bakje

Laag

4 mg

Rijstewafels (geen volkoren)

2 wafels

Laag

3 mg

Snoepjes / zuurtjes

3 stuks

Laag

 

Crackers / biscuit

1 stuk

Weinig tot niets

1 mg

Lijnzaad

1 theelepeltje

Weinig tot niets

0mg

BROOD EN GRANEN

     

Geroosterd brood

2 sneden

Heel Hoog

13mg

Maiszemelen

1 schaaltje

Heel Hoog

64mg

Rijstzemelen

1 schaaltje

Heel Hoog

281mg

Sojazemelen

1 schaaltje

Heel Hoog

94mg

Volkoren tarwezemelen

1 schaaltje

Heel Hoog

29mg

Rijstebloem

1 schaaltje

Hoog

11mg

Brood met pitten , zaden, noten

1 snee

Hoog

15 mg

Pannekoeken, vers

1 pannenkoek

Hoog

11mg

Pannekoekenmix

1 pannenkoek

Hoog

10mg

Beschuit

1 beschuit

Gemiddeld

6mg

Licht bruin brood

1 snee

Gemiddeld

5mg

Roggebrood

1 snee

Gemiddeld

7mg

Volkorenbrood

1 snee

Gemiddeld

6mg

Wit brood

1 snee

Gemiddeld

5mg

Maisbloem

1 schaaltje

Laag

3mg

Maisbrood

1 snee

Laag

4mg

Rijstemeel

1 schaaltje

laag

4mg

       

AARDAPPEL, PASTA, RIJST

     

Aardappel, gekookt

1 middelgrote

Heel Hoog

30mg

Aardappelpuree, kant-en-klaar

250 gram

Heel Hoog

29mg

Aardappelsalade

80 gram

Heel Hoog

17mg

Aardappelschijfjes

1 opscheplepel

Heel Hoog

21mg

Bruine rijst, gekookt

1 bord

Heel Hoog

24mg

Bulgur, gekookt

1 bord

Heel Hoog

86mg

Couscous

1 bord

Heel Hoog

15mg

Franse frietjes

125 gram

Heel Hoog

51mg

Gebakken aardappelen met schil

1 middelgrote

Heel Hoog

97mg

Zoete aardappel,

250 gram

Heel Hoog

28mg

Pasta (macaroni, spaghetti, bami)

1 bord

Hoog

11mg

Tortillas, mais

1 tortilla

Gemiddeld

7mg

Tortillas, tarwe

1 tortilla

Gemiddeld

8mg

Rijstnoodles / Mihoen

1 bord

Laag

4mg

Witte rijst, gekookt

1 bord

Laag

4mg

VLEES EN VLEESVERVANGING

     

Vegetarische vleesvervangers, Tofu

1 portie

Heel Hoog

> 20 mg

Gepaneerd vlees en vis

1 portie

Gemiddeld

7mg

Alle soorten vlees en vis (ongepaneerd) bij voorkeur mager

1 portie

Weinig tot niets

0mg

Alle soorten kaas, bij voorkeur mager

1 portie

Weinig tot niets

0mg

Ei

1 ei

Weinig tot niets

0mg

 

Bron: Harvard T.H. Chan School of Public Health Nutrition Department's https://regepi.bwh.harvard.edu/health/Oxalate/files

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie