Rooming-in op de afdeling Neonatologie

Op afdeling Neonatologie ben u van harte welkom om bij uw kind te blijven slapen. Dit noemen we rooming-in. Ook als u niet blijft slapen, bent u 24 uur per dag welkom. Voor de rust en geborgenheid van uw kind is het belangrijk dat er een ouder aanwezig is. Als dit voor u niet mogelijk is, neemt de afdeling Neonatologie de zorg voor uw kind over.

De kinderen op de afdeling hebben extra zorg nodig (verpleegkundig en medisch). Ze krijgen dit overdag en ’s nachts. Er staan verschillende apparaten op de kamer. Deze geven een melding als dat nodig is. Natuurlijk wordt de rust van uw kind zo veel mogelijk bewaard.

In de kamer staat een opklapbed waar één ouder op kan slapen. In het Ronald McDonald Huis en het Geboortehotel zijn voorzieningen om samen te blijven slapen. Vraag hiervoor naar de voorwaarden. Er is eventueel een extra slaapstoel beschikbaar. Deze wordt aangeboden als beide ouders op de kamer willen slapen en als de situatie het toelaat. Dit gaat altijd in overleg met de verpleegkundige. De veiligheid van het kind staat voorop.

De zorg voor uw kind en de kraamweek

Op de afdeling krijgt uw kind verpleegkundige zorg. Tijdens het verblijf leert u om zo veel mogelijk zelf voor uw kind te zorgen. Dit is belangrijk voor de binding met uw kind. Natuurlijk houdt de afdeling rekening met uw mogelijkheden. U kunt als kraamvrouw de eerste 8 dagen kraamzorg krijgen vanuit het Geboortehotel. Op de kamer van uw kind staat dan een ziekenhuisbed. Deze staat er tot de kraamzorgperiode is afgesloten.

Voorzieningen

U kunt altijd gebruik maken van de douche en het toilet op de kamer. Wij vragen u zelf het opklapbed op te maken en te verschonen. Handdoeken en beddengoed zijn beschikbaar op de kamer. Neem zelf toiletspullen en (nacht)kleding mee.

Klap het opklapbed uiterlijk om 09.00 uur op, zodat het Hotelteam uw kamer één keer per dag kan schoonmaken. In de middag kunt u op bed rusten. U kunt buidelen met uw kind. Hiervoor is een buidelstoel beschikbaar. Voor de veiligheid van uw kind mag u alleen in bed buidelen als er iemand bij is. U kunt gebruik maken van de televisie op uw kamer. U mag uw telefoon gebruiken. Houd hierbij wel rekening met de rust van uw kind. En zet uw telefoon uit als u gesprekken met medewerkers van de afdeling voert.

De kamer staat tot uw beschikking. Let wel op dat:

  • De kamer opgeruimd is en spullen niet in de weg staan.
  • De kamer schoon is. Laat niet te veel spullen in de kamer, op de tafel en in de vensterbank staan.

Maaltijdvoorzieningen

Voor ouders die bij hun kind blijven slapen zijn er maaltijdvoorzieningen:

  • Tot en met 27 dagen na de bevalling kan een moeder alle maaltijden krijgen (zie ook eigen risico). De vader krijgt alleen ontbijt aangeboden.
  • Vanaf 28 dagen na de bevalling krijgen moeder en vader allebei alleen een ontbijt aangeboden.

Hotelteam

Het is ook mogelijk om via het Hotelteam een warme maaltijd of broodmaaltijd te bestellen. U kunt hier alleen met PIN betalen. U betaalt:

  • €3 voor ontbijt en lunch
  • €6 voor avondeten

De pantry

In de pantry kunt u onbeperkt koffie, thee, warme chocolademelk, koud water en siroop halen. Hier kunt u ook meegebrachte etenswaren met naam en datum in de koelkast plaatsen. Deze koelkast is speciaal voor patiënten. Het nachtkastje is voor de verzorging van de baby, graag geen eten of spullen van ouders hierop zetten.

Eigen Risico

Het verblijf voor moeders wordt tot 28 dagen na de bevalling vergoed door uw zorgverzekering. Als u als moeder medisch gezien naar huis mag, maar in het ziekenhuis moet blijven omdat uw kind is opgenomen, brengt het ziekenhuis kosten in rekening bij uw zorgverzekeraar. U wordt hiervoor geregistreerd als “gezonde moeder”. U kunt dan gebruik maken van de in deze folder beschreven rooming-in faciliteiten, zoals een ziekenhuisbed, een dubbele kolfset en alle maaltijden. Ook ontvangt u de eerste 8 dagen kraamzorg vanuit het geboortehotel.

Houd er rekening mee dat deze kosten onder het eigen risico vallen. Voor vragen hierover kunt u bij uw zorgverzekeraar terecht.

Wilt u niet als “gezonde moeder” geregistreerd worden? Dan kunt u als “rooming-in gast” geregistreerd worden. In dit geval kunt u gebruik blijven maken van de basisfaciliteiten, zoals de bedbank, een enkele wegwerp kolfset en het basisontbijt. Voor de registratie vraagt de verpleegkundige of secretaresse naar uw naam en geboortedatum.

Borstvoeding

Als u bij uw kind blijft slapen en moet kolven, krijgt u de eerste 27 dagen vanaf de geboorte 1 keer per dag (dagelijks) nieuwe disposable kolfsets van de afdeling Neonatologie. Samen met u kijkt de afdeling welke maat geschikt is voor u. U kunt de kolfsets 24 uur gebruiken en u hoeft ze niet uit te koken.

Als u thuis verblijft, kunt u een kolfapparaat huren bij Medipoint in de lichtstraat van het ziekenhuis. U kunt hier ook een enkele of dubbele kolfset kopen. Als u een afwijkende schelpmaat heeft, kunt u deze bij de afdeling Neonatologie vragen. Voor vragen en ondersteuning zijn er lactatiekundigen beschikbaar.

Verhuizen

U kunt verblijven in de kamer van uw kind, het Geboortehotel of het Ronald McDonald Huis. Niet alle kamers op de afdeling hebben rooming-in. We willen alle ouders de mogelijkheid bieden om dichtbij hun kind te zijn. Als u niet bij uw kind op de kamer slaapt, kan uw kind hierdoor worden verhuisd naar zaal. U kunt dan gebruik maken van het bezoekerstoilet naast de lift op de 2 e etage.

Als uw kind na een periode op de afdeling Neonatologie stabiel genoeg is, kan uw kind worden overgeplaatst naar Medium Care Unit A.

Isolatiekamer

Rooming-in is ook mogelijk als uw kind in een isolatiekamer ligt. Houd er dan wel rekening mee dat er strikte regels gelden voor u, bezoek en de hulpverleners. De verpleegkundige licht u hierover in.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie