Download pdf
Other language
Deel deze informatie
Behandeling met DDAVP (Desmopressine, Minrin®, Octostim®)
Laatste wijziging: 13-12-2023 Foldernummer: 2586
U krijgt een behandeling met DDAVP. Dit is een medicijn dat wordt gebruikt om bloedingen te voorkomen of te behandelen. Met deze proefbehandeling wordt gekeken of u goed reageert op dit medicijn. En of dit middel bij u gebruikt kan worden bij ingrepen en behandelingen. In deze folder leest u hier meer over.
Wat is DDAVP?
DDAVP is een synthetisch (kunstmatig gemaakt) hormoon dat onder andere het vrijkomen van lichaamseigen stollingsfactor VIII en Von Willebrandfactor stimuleert. Hierdoor is er tijdelijk een stijging van deze stollingsfactoren in uw bloed.
Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?
Wanneer wordt DDAVP gebruikt?
DDAVP wordt gebruikt om bloedingen te voorkómen of te behandelen bij patiënten met milde hemofilie A, bij draagsters van hemofilie A, bij patiënten met de ziekte van Von Willebrand en bij patiënten met afwijkingen van de bloedplaatjes.
Proefbehandeling
De mate van stijging van factor VIII en de Von Willebrandfactor is niet goed te voorspellen. Daarom wordt er een proefbehandeling gegeven om te kijken of de waarde van stollingsfactor VIII en/of Von Willebrand factor voldoende stijgen voor toekomstige behandelingen bij bloedingen of ingrepen.
Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?
Proefbehandeling
De proefbehandeling duurt ongeveer 5 tot 6 uur. De behandeling gebeurt op de behandelkamer hemofilie (route E04).
Voorbereiding
U hoeft zich niet voor te bereiden en hoeft niet nuchter te zijn. Uw andere medicijnen mag u op het normale tijdstip innemen.
Behandeling
Als DDAVP bij u voldoende effectief is, dan kan het gebruikt worden voor behandeling bij bloedingen of voorafgaand aan ingrepen/operaties om bloedingen te voorkomen.
Als het gebruikt wordt bij ingrepen dan krijgt u de DDAVP ongeveer een uur voor de ingreep toegediend. Als u al een bloeding heeft waarvoor behandeling nodig is, dan krijgt u het zo spoedig mogelijk nadat u in het ziekenhuis bent.
Hoe verloopt het onderzoek/ de behandeling?
Het onderzoek – de proefbehandeling
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de behandelkamer hemofilie (route E04). Tijdens de behandeling krijgt u of uw kind een bed of een stoel. De proefbehandeling kan op twee manieren : via een een onderhuidse injectie of via een infuus. U bespreekt met uw hemofiliebehandelaar om welke vorm het gaat.
1. DDAVP onder de huid (subcutaan)
Voor en na de onderhuidse DDAVP-injectie meten we uw bloeddruk en hartslag. De verpleegkundige neemt buisjes bloed af om uw beginwaarde van de stollingsfactor te meten. Vervolgens krijgt u de DDAVP toegediend via een injectie in de buik, bovenarm of bovenbeen in 1 minuut.
Na de injectie dient u de plek goed af te drukken gedurende 2-3 minuten. Na 60 minuten en na 4 uur wordt er opnieuw bloed afgenomen om te kijken hoeveel uw stollingswaardes stijgen.
DDAVP via een bloedvat (intraveneus)
Voor en na het DDAVP-infuus meten we uw bloeddruk en hartslag. Vervolgens krijgt u een infuusnaaldje op uw hand of onderarm ingebracht. Daarna worden buisjes bloed afgenomen om uw beginwaarde van de stollingsfactor te meten. Vervolgens krijgt u de DDAVP via het infuus. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Na 60 minuten en na 4 uur wordt er opnieuw bloed afgenomen om te kijken hoeveel uw stollingswaardes stijgen.
Behandeling rondom ingrepen of bij een bloeding
DDAVP onderhuis (uitsluitend door de hemofilieverpleegkundige)
Ongeveer 60 minuten voor de ingreep krijgt u onderhuids (subcataan) de DDAVP-injectie toegediend in de buik, bovenarm of bovenbeen in 1 minuut. Na de injectie dient u de plek goed af te drukken gedurende 2-3 minuten. Na het toedienen van de DDAVP zal u gedurende 15-30 minuten op de dagbehandeling verblijven ter observatie en het controleren van uw bloeddruk en hartslag Indien nodig wordt enige tijd na de toediening van de DDAVP nog bloed afgenomen. Vervolgens kunt u zich melden bij de afdeling waar de ingreep plaats gaat vinden.
DDAVP intraveneus
Ongeveer 60 minuten voorafgaand aan de ingreep krijgt u de DDAVP als een kortlopend infuus. De verpleegkundige prikt het bloedvat aan met hulp van een infuusnaald en sluit hierop een infuussysteem aan. Na controle van de infuusnaald, krijgt u de DDAVP toegediend in 20-30 minuten. De snelheid kan worden verlaagd bij het ontstaan van klachten (zie bijwerkingen).
In de tussentijd zal de verpleegkundige uw bloeddruk en hartslag controleren. Indien nodig wordt enige tijd na de toediening van de DDAVP nog bloed afgenomen Vervolgens kunt u zich melden bij de afdeling waar de ingreep plaats gaat vinden. Als het gegeven wordt omdat u al een bloeding heeft die behandeling behoeft dan wordt het zo spoedig mogelijk toegediend nadat u in het ziekenhuis bent.
Waar moet u op letten direct na het onderzoek/ de behandeling?
Door DDAVP kunt u vocht vasthouden en plast u minder. Daarom mag u tot 24 uur na het onderzoek maximaal 1,5 liter drinken om te voorkómen dat u te veel vocht vasthoudt.
Wanneer krijgt u de uitslag?
Proefbehandeling
Ongeveer 2 tot 3 weken na het onderzoek ontvangt u de uitslag van de proefbehandeling. Als u goed gereageerd heeft op de proefbehandeling kan dit middel voortaan bij u worden gebruikt bij (kleine) ingrepen en bloedingen.
Bijwerkingen
Tijdens en na de behandeling kunt u de volgende bijwerkingen krijgen:
- Blozen, warm gevoel
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Buikpijn en misselijkheid
- Snelle hartslag
- Verlaagde bloeddruk
- Duizeligheid
- Vasthouden van vocht en minder aandrang tot plassen
- Blauwe plek van het plaatsen van het infuus of het bloedprikken
Behandelteam
De proefbehandeling wordt uitgevoerd door de hemofilieverpleegkundige. Uw hemofiliebehandelaar is bereikbaar bij vragen en bespreekt met u de uitslag van het onderzoek.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.