Eten en drinken meenemen: regels om voedselinfecties te voorkomen

Laatste wijziging: 29-01-2024 Foldernummer: 2609


U heeft aangegeven dat u tijdens uw opname uw eigen voedingsmiddelen (eten en drinken) wilt gebruiken. Het meenemen van eigen voedingsmiddelen mag, maar dit is niet zonder risico. Daarom gelden hiervoor regels. Deze leest u in deze folder.

Het HagaZiekenhuis is wettelijk verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van het door het ziekenhuis aangeboden eten en drinken. De voedingsassistenten van het Hotelteam zorgen voor uw eten en drinken. Zij houden zich hierbij aan strenge regels die wettelijk vastgesteld zijn. Hiermee is de kwaliteit en samenstelling van de producten door het ziekenhuis gegarandeerd. Het HagaZiekenhuis volgt hierbij de HACCP norm om de kwaliteit en veiligheid van voedsel te garanderen. HCCP staat voor: Hazard Analysis and Critical Control Points.

U mag (zelf) eten en drinken meenemen, maar dit is op eigen risico

In ziekenhuizen liggen vaak kwetsbare patiënten, die gevoelig zijn voor infecties. Eten en drinken dat niet aan de kwaliteitseisen voldoet, kan extra risico’s voor uw gezondheid opleveren. Het HagaZiekenhuis neemt geen verantwoordelijkheid voor de veiligheid van (zelf) meegebracht eten en drinken en is hier niet aansprakelijk voor.

Wilt u toch eten en drinken (laten) meebrengen?

Dan gelden hiervoor deze regels:

  1. Meegebracht eten en drinken is alleen voor uw eigen gebruik.
  2. Verpak voedingsmiddelen in een gesloten verpakking (plastic dozen met deksel of aluminiumfolie).
  3. Voor het bewaren of opwarmen van (zelf) meegebrachte voedingsmiddelen is een patiëntenkoelkast en een magnetron beschikbaar op de verpleegafdelingen in de pantry’s.
  4. Meegebrachte voedingsmiddelen die gekoeld bewaard moeten worden, mag u alleen bewaren in de patiëntenkoelkast op de afdeling. In een afgesloten verpakking met daarop een sticker met: uw naam, kamernummer en datum van plaatsing.
  5. Voedingsmiddelen in de koelkast zonder sticker met naam, kamernummer en datum van plaatsing worden direct weggegooid.
  6. Uw eten en drinken wordt maximaal 1 dag in de patiëntenkoelkast bewaard. Vanwege de hygiënevoorschriften moeten wij dit na 1 dag weggooien.
  7. Voorverpakt eten en drinken zonder, of met een verlopen Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Ten minste te Gebruiken Tot (TGT) -datum op de verpakking worden direct weggegooid.
  8. Warme gerechten moet u na verhitting direct opeten. Warme gerechten mogen niet opnieuw in de koelkast bewaard worden, ook geen restjes.
  9. Appels, bananen en sinaasappels mag u bewaren op uw nachtkastje. Al het andere fruit (bijvoorbeeld perziken en druiven) moet in de patiëntenkoelkast bewaard worden. Voorzien van een sticker met uw naam, kamernummer en datum waarop het fruit in de koelkast is gezet.

Advies

  1. Wij adviseren om alleen houdbare, niet aangebroken, 1-persoons verpakte voedingsmiddelen of drank mee te nemen.
  2. Let bij het kopen van voedingsmiddelen op de houdbaarheidsdatum. Let hier hierbij op de Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Ten minste te Gebruiken Tot (TGT) -datum op de verpakking. Zorg ervoor dat deze niet verlopen zijn.
  3. Neem geen bederfelijke voedingsmiddelen mee. Risicovolle producten zijn: soep, vlees en vleeswaren, vis, schaal- en schelpdieren, rauwkost, salades en zuivelproducten.
  4. Bewaar het product na aankoop of na het thuis bereiden zo snel mogelijk in de koelkast tot het moment dat u op bezoek gaat. Dit geldt voor voedingsmiddelen die gekoeld bewaard moeten worden.
  5. Voedingsmiddelen die gekoeld bewaard moeten worden en thuisgemaakte maaltijden moeten in een koeltas of koelbox naar het ziekenhuis vervoerd te worden.
  6. Voedingsmiddelen zoals fruit, koek en cake bederven minder snel en brengen daarom minder risico met zich mee. Koek en cake kunt u het beste droog en donker bewaren. Bijvoorbeeld in uw nachtkastje.

Heeft u nog vragen?

Stelt u deze dan aan de aan de voedingsassistenten van het Hotelteam.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie