Beenlift of billift

Laatste wijziging: 11-10-2023 Foldernummer: 5040


Na een gesprek met uw behandelend arts is er besloten dat u in aanmerking komt voor een lift van de bovenbenen of billen. Hieronder vindt u informatie over deze operatie en adviezen voor zowel de periode voor als na de operatie.

Aanleiding

Wanneer iemand na langere tijd overgewicht fors is afgevallen, kan er een huidoverschot van de bovenbenen of billen achterblijven. Dit kan tevens optreden bij ouder worden, omdat de huid zijn elasticiteit verliest. Dit huidoverschot kan ontsierend en hinderlijk zijn bij het dagelijks functioneren. Indien u hier last van heeft, is dit een reden om een operatieve correctie uit te voeren.

De ingreep

Liposuctie

Als er alleen sprake is van plaatselijke vetophoping zonder verlies van elasticiteit van de huid dan is het mogelijk om vet weg te zuigen (liposuctie). Dit vindt het meest plaatst aan de buitenzijde van de bovenbenen. Er wordt dan geen huid verwijderd.

Dermolipectomie bovenbenen

Bij dermolipectomie wordt het overtollige huid-vetoverschot van de bovenbenen weggehaald. Afhankelijk van het teveel aan huid/vet komt er of alleen een litteken in de lies/bilplooi of nog een litteken erbij aan de binnenzijde van het bovenbeen. Hoe lang het litteken is dat over uw bovenbeen loopt, hangt af van de hoeveelheid huid dat wordt verwijderd. Na de operatie moet u een speciaal compressiepak dragen. Dit pak geeft ondersteuning en tegendruk na de ingreep en bevordert het herstel.

Dermolipectomie billen

Hierbij wordt het huidoverschot van uw billen weggehaald. Dit kan op 2 manieren, ook weer afhankelijk van de hoeveelheid huid-vetoverschot en op welke plek dit het meest prominent is. Bij de ene methode krijgt u een litteken aan de bovenkant van uw billen, ter hoogte van de onderbroek rand. Bij de andere methode ontstaat er een litteken in de bilplooi. Welke methode voor u geschikt is, zal uw behandeld arts met u bespreken.

Litteken na beenlift

Alternatieven voor ingreep

Indien u geen operatie wenst, maar wel klachten ervaart van het huid-vetoverschot is het mogelijk om corrigerende kleding te dragen. Dit helpt dan alleen wanneer u het draagt en zal niet het huid-vetoverschot wegnemen.

Voorbereidingen thuis

Meld uw arts van tevoren indien u bloedverdunners (Acenocoumarol=Sintrom of Fenprocoumon+Marcoumar) gebruikt. Ook als u aspirinehoudende pijnstillers zoals APC, Aspirine, Ascal, Asprobruis, Diclofenac of Naprosyne (naproxen) gebruikt, moet u dit melden. Uw arts zal met u bespreken hoeveel tijd voor de operatie u moet stoppen met het slikken van deze medicijnen (indien noodzakelijk). Het gebruik van Paracetamol is wel toegestaan.

  • Roken is slecht voor de wondgenezing. U wordt geacht drie maanden voor de operatie te stoppen met roken. Na de operatie is het ook niet toegestaan om te roken.
  • Vitamine C 1000mg helpt bij een goede wondgenezing. Wij adviseren hier twee weken voor de operatie mee te starten en door te gaan tot één week na de operatie.
  • Wij raden u aan 24 uur voor tot 24 uur na de ingreep geen alcohol te drinken. Autorijden wordt absoluut door ons afgeraden. Laat u zich op de dag van de behandeling dus door iemand wegbrengen en ophalen.

Dag van de operatie

U wordt op de verpleegafdeling opgenomen. Vanaf daar wordt u voorbereid op de operatie. De operatie vindt plaats onder narcose. Voordat u geopereerd wordt, tekent de plastisch chirurg het teveel aan huid en vet af. Daarna vindt de ingreep plaats. Wanneer de operatie klaar is en u wakker bent uit de narcose gaat u terug naar de verpleegafdeling. Daar zult u 1 tot meerdere dagen verblijven.

Na de operatie

Na de operatie heeft u een compressiepak aan. Dit is om te voorkomen dat er wondvocht in het operatiegebied ophoopt. Soms is het nodig om een slangetje (drain) in het wondgebied achter te laten. Dit slangetje zorgt ervoor dat het overtollige vocht wordt afgevoerd. Wanneer er geen wondvocht meer wordt geproduceerd worden de drains verwijderd. Soms mag u met drains het ziekenhuis verlaten. Bij ontslag krijgt u een afspraak voor controle op de polikliniek van de plastische chirurgie mee.

Risico’s en complicaties

U wordt uiteraard naar beste kunnen behandeld, maar bij elke operatie is de kans op complicaties aanwezig. Algemene complicaties zijn: allergische reactie op gebruikte verdovingsvloeistoffen of materialen, bloeduitstorting, nabloeding, infectie, ontstaan van een hypertrofisch litteken en trombose. Deze complicaties komen zeer weinig voor.

Specifieke complicaties na een bovenbeenlift en billift zijn: gevoelsstoornissen in het operatiegebied. Meestal herstelt het gevoel zich binnen enkele maanden geheel of gedeeltelijk. Tevens kan er beschadiging van de lymfvaten plaatsvinden. Indien een groot lymfvat beschadigd raakt, kan dit tot een langdurige zwelling van het geopereerde gebied leiden. Absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties is niet te garanderen, er kan na de operatie dus enige asymmetrie zijn.

Weer thuis

Onderstaand vindt u adviezen voor thuis:

  • Na 48 uur mag u douchen, echter niet weken. Dit geldt voor 3 weken.
  • Draag overdag en ’s nachts 6-8 weken na de operatie de compressiekleding.
  • Eerste week rust houden, daarna rustig dagelijkse bezigheden oppakken. Voorkom wel dat er spanning op de benen/billen komt.
  • Afhankelijk van het herstel kunt u in principe na 1 tot 2 weken weer autorijden en uw werkzaamheden hervatten (natuurlijk wel afhankelijk van het soort werk dat u doet.
  • Het volledige herstel duurt gemiddeld 6 weken, hierna mag u zich weer maximaal fysiek inspannen (mits de genezing voorspoedig verloopt). Bespreek dit wel van tevoren met uw behandeld arts.
  • Smeer (na het verwijderen van de hechtingen) uw littekens regelmatig in met crème of olie.
  • Net als voor de operatie mag u gedurende één week geen aspirine houdende pijnstillers slikken alleen op recept van de arts. Dit in verband met bloedingsgevaar, paracetamol mag u wel gebruiken. Als paracetamol niet voldoende is belt u naar de poli plastische chirurgie voor eventuele andere pijnstilling.
  • Er wordt geadviseerd om gedurende tenminste drie maanden na de operatie niet te roken.

Tot slot

Indien u vragen heeft na het lezen of na de ingreep, kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Indien er verdenking is op een wondinfectie moet de wond altijd door de arts worden bekeken. U dient dan contact op te nemen met de polikliniek van de plastische chirurgie.

Tekenen van infectie zijn:

  • Toename van pijn.
  • Koorts boven 38.5°C.
  • Toename zwelling.

De polikliniek Plastische Chirurgie is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16.30 uur via telefoonnummer: (079) 346 28 04.

Bij nood, buiten kantooruren, kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie