Beenmergpunctie (Zoetermeer)

Laatste wijziging: 04-12-2023 Foldernummer: 5041


Uw arts heeft voor u een beenmergpunctie aangevraagd. In deze folder vindt u informatie over de wijze waarop het betreffende onderzoek zal worden uitgevoerd. Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u die altijd stellen aan uw arts.

Wat is een beenmergpunctie? 

Een beenmergpunctie wordt ook wel botboring of cristabiopsie genoemd. Er wordt dan met een naald geprikt op een plek in de bekkenrand. Dit stuk bot bevindt zich achter op uw bekken en wordt ook wel zitbeen genoemd. Dus, als u rechtop in een stoel tegen de leuning aan gaat zitten dan komt u eigenlijk met dat stuk bot tegen de leuning aan.

In dat bot worden, overigens net als in de meeste andere botten, veel bloedcellen gemaakt voordat zij in de bloedbaan terecht komen. Het gaat vooral om de rode bloedcellen, de witte bloedcellen en de bloedplaatjes. Sommige ziekten ontstaan doordat er in dat beenmerg iets niet goed werkt. Uw arts kan daarin geïnteresseerd zijn en zal dan een beenmergpunctie aanvragen. Het onderzoek vindt plaats op de dagbehandeling.

De procedure zelf

Tijdens het onderzoek ligt u in zijligging op de onderzoeksbank of op een bed. Uw benen dient u zoveel mogelijk op te trekken zoals op de illustratie is te zien. De arts bepaalt waar u geprikt zult worden en zal de plaats van prikken verdoven. De huid en de spieren kunnen verdoofd worden, het bot zelf niet. Na de verdoving zal de arts prikken. U kunt op dat moment enige pijn hebben in één been. Dat gaat na de ingreep vanzelf voorbij. Als de naald diep genoeg zit zal de arts wat bloed uit het bot opzuigen met een injectiespuit. Dit kan een pijnscheut tot gevolg hebben, maar kan soms ook pijnloos verlopen, dat is niet van tevoren te voorspellen. Wel zal de arts u waarschuwen wanneer er mogelijk een pijnscheut kan komen. Nadat er wat bloed met beenmergcellen is afgenomen zal de arts vaak nog via dezelfde naald een miniscuul pijpje botweefsel eruit halen.

Na de ingreep, die vaak niet langer dan enkele minuten duurt, zal de naald verwijderd worden en zal de prikplaats afgedekt worden met een pleister. Daarna zult u verzocht worden om nog even op uw rug te blijven liggen. Daarna kunt u op eigen gelegenheid naar huis. De pleister kunt u de volgende dag verwijderen. Het kan zijn dat als u diezelfde dag rechtop op een stoel zit met uw rug tegen de leuning dat het dan nog een beetje gevoelig aanvoelt. Dit is echter niet de verwachting.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie