Bevallen in het HagaZiekenhuis Zoetermeer

Laatste wijziging: 29-11-2023 Foldernummer: 5053


Jaarlijks vinden er ruim 1200 bevallingen plaats in het HagaZiekenhuis Zoetermeer. U kunt onder begeleiding van uw verloskundige bevallen (1e lijns of poliklinische bevalling). Meestal zalde kraamverzorgende bij de bevalling assisteren. Indien u een medische indicatie heeft, begeleidt de gynaecoloog of klinisch verloskundige uw bevalling, samen met een gespecialiseerde verpleegkundige ( 2e lijns of medische bevalling).In het HagaZiekenhuis Zoetermeer zijn momenteel zeven gynaecologen en zeven klinisch verloskundigen werkzaam. Op de algemene website van het HagaZiekenhuis Zoetermeer kunt u meer informatie over hen vinden.

Na de bevalling heeft u thuis kraamhulp nodig. Meldt u zich zo vroeg mogelijk (rond 12 weken zwangerschap) bij een kraambureau voor de inschrijving.

De afdeling

De afdeling Verloskunde bevindt zich op de eerste etage, en bestaat onder andere uit: vijf verloskamers, een aantal patiëntenkamers en een babykamer. Op de afdeling liggen zowel zwangeren als kraamvrouwen met hun baby’s. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met uw wensen. Het kan gebeuren dat u tijdens uw verblijf van kamer wisselt. Het is voor uw partner mogelijk om na de bevalling de eerste nacht te blijven slapen, tenzij er geen plaats is. De afdeling organiseert bijna elke maand een informatieavond voor zwangeren en hun partner. U kunt zich hiervoor inschrijven via de website van het HagaZiekenhuis Zoetermeer.

Wat brengt u mee?

  • Uw identiteitsbewijs
  • Uw zwangerschapskaart als u bij een verloskundige onder controle bent
  • T-shirt, nachthemd of pyjama voor tijdens en na de bevalling
  • Minimaal vijf onderbroekjes (svp géén strings), een bh
  • Warme sokken, slippers/pantoffels, eventueel ochtendjas
  • Toiletartikelen
  • Kleding om weer in naar huis te gaan
  • Een opgeladen fototoestel, of mobiele telefoon met oplader
  • Eventueel uw eigen muziek, lectuur, een spelletje
  • Minimaal 2 rompertjes of hemdjes
  • Minimaal 2 pakjes of truitjes en broekjes
  • 2 mutsjes (katoen), sokjes
  • Warm pakje of jasje met mutsje,en een dekentje
  • Baby-autostoeltje. Graag vooraf een keer oefenen met het bevestigen in de auto
  • Een uitgekookt flesje met speen als u flesvoeding gaat geven .

Huid op huidcontact direct na de geboorte

Als uw baby geboren is wordt hij/zij eerst goed afgedroogd, krijgt een mutsje op en wordt bloot op uw borst gelegd, gedurende ongeveer een uur. Uw baby wordt met een molton en dekentje toegedekt. U kunt nu rustig kennismaken met uw kindje. Dit huid op huidcontact is goed voor de moeder-kind binding, goed voor de ademhaling, de hartaktie, en de temperatuur van de baby.

En het is een goed begin van de borstvoeding.

Borstvoedingscertificaat

De stichting Zorg voor Borstvoeding is in 1996 door Unicef Nederland opgericht om de wereldwijde campagne Baby Friendly Hospital Initiative in Nederland te realiseren.

Zowel de afdeling Verloskunde als de Kinderafdeling zijn in het bezit van het Borstvoedingscertificaat. Indien gewenst komt de lactatiekundige u advies geven.

Na de bevalling

Als u na de bevalling voor kortere of langere tijd in het HagaZiekenhuis Zoetermeer verblijft, wordt u van de verloskamer verhuisd naar de kraamafdeling. Uw baby staat in zijn/haar wiegje naast uw bed. U kunt uw baby zo veel mogelijk zelf verzorgen. Waar nodig helpen wij u graag. Indien de baby extra geobserveerd moet worden, wordt u samen met uw baby op de moeder-kind unit opgenomen. Ook hier staat de baby in een bedje naast u, en wordt u geholpen door de kinderverpleegkundige. Als de baby op de couveusekamer wordt opgenomen, is het helaas nog niet mogelijk dat uw baby naast u staat. Bij de verzorging van uw baby worden u en uw partner zoveel mogelijk betrokken. U kunt de keuze maken om als moeder 24 uur per dag bij uw pasgeboren kindje in het ziekenhuis te blijven. Uw verblijfskosten als ‘gezonde moeder’ brengen wij in rekening bij uw zorgverzekeraar. Deze kosten worden vergoed; u betaalt wel het verplichte eigen risico. Uw verblijfsduur is 3-8 dagen, afhankelijk van de behandeling van uw kindje en de vrije bedden op de verpleegafdeling.

De bezoektijden op afdeling Verloskunde zijn doorlopend. Uw partner is welkom tot 22.00 uur. Voor uw overige bezoek kunt u overleggen met de verpleegkundige. Houdt u rekening met rusttijden voor u en uw medepatiënten. Op de afdeling hebben wij geen wachtkamer voor het bezoek.

Weer naar huis/ontslag

Indien er geen medische redenen zijn om in het ziekenhuis te blijven, mag u twee tot vier uur na de bevalling met ontslag. Om uw baby veilig in de auto te vervoeren is een baby autostoeltje verplicht. Zo nodig verwarmen we het autostoeltje en het jasje van de baby even met een kruik. Het doel hiervan is dat uw kindje niet te veel zal afkoelen door het vervoer. Bij thuiskomst is het belangrijk dat uw huis lekker warm is, en dat er een warme kruik in het bedje van de baby ligt. U dient zelf uw kraamhulp te bellen als u naar huis gaat met uw baby. Wij stellen de verloskundige op de hoogte dat u met ontslag bent gegaan.

Verzekering

De eigen bijdrage in de kosten verschilt per zorgverzekering. Ook als er sprake is van een medische indicatie bent u een eigen bijdrage verschuldigd. Nadere inlichtingen omtrent deze regelingen kunt u krijgen bij uw zorgverzekering. Als u niet verzekerd bent moet u rekening houden dat alle kosten (dus de verpleegprijs voor u en uw baby, het gebruik van de verloskamer en het honorarium van de verloskundige/ gynaecoloog), geheel voor uw rekening zijn. Eventuele verblijfskosten ‘gezonde moeder’ worden vergoed door uw zorgverzekering, maar u betaald wel het verplichte eigen risico.

In verband met de privacywetgeving, mogen wij geen informatie verstrekken over de toestand van de patiënt aan derden. Bovendien hebben wij een beroepsgeheim.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie