Buikwandcorrectie
Laatste wijziging: 11-06-2025 Foldernummer: 5081
In overleg met uw behandelend arts is besloten om uw buikwand te corrigeren, omdat deze slap en uitgerekt is. Deze folder geeft informatie over de operatie adviezen voor zowel in de periode voor de operatie als daarna.
Een slappe buik of hangbuik (ook wel “vetschort” genoemd) is hinderlijk bij het bewegen en ontsierend. De buik kan teruggebracht worden tot zijn “normale” vorm door de buikwand in te nemen. Operatieve correcties van een hangbuik moeten dus niet gezien worden als een mogelijkheid om extra gewicht kwijt te raken. Integendeel, bij overgewicht moet men eerst proberen op een “normaal” gewicht te komen. Overgewicht beïnvloedt het resultaat van de operatie nadelig, het vergroot namelijk de kans op complicaties zoals nabloedingen, infecties en wondgenezingsprocessen.
Uw plastisch chirurg heeft een buikwandcorrectie geadviseerd, omdat hij/zij van mening is dat uw klachten (dit is per persoon verschillend) waarschijnlijk verholpen kunnen worden door deze operatie.
Aanleiding tot een buikwandcorrectie
Bij ieder mens wordt de buik in de loop der tijd slapper door natuurlijk verlies van de elasticiteit van de huid. Dit varieert per persoon en wordt mede beïnvloed door onder andere lichaamsbouw, lichaamsgewicht en eventuele zwangerschappen.
Bij mensen die erg dik geweest zijn en vervolgens vele kilo’s zijn afgevallen kan een zogenaamd “vetschort” ontstaan. Hierbij hangt de uitgerekte buik als een schort aan de onderbuik.
Klachten van een slappe buik of hangbuik kunnen zijn:
- schaamte,
- ten onrechte aangesproken worden op zwangerschap,
- rugpijn ten gevolge van een verkeerde belasting van de lendespieren,
- hygiënische problemen zoals het smetten van de huid van de onderbuik.
Doel van de operatie
De uitgerekte buikwand en/of hangbuik (het “vetschort”) wordt gecorrigeerd. Dat wil zeggen dat er overtollig huid en onderhuids vet wordt weggenomen. Tevens kan het noodzakelijk zijn de buikwand te verstevigen.
De ingreep
Conventionele buikwandplastiek zonder/met navelverplaatsing
Bij deze ingreep wordt er een horizontale snee gemaakt boven de schaamstreek in de onderbuik. De buikhuid wordt met het onderhuidse vetweefsel losgemaakt. Indien u alleen een huid-vetoverschot heeft bij de onderste buikhelft, wordt de huid tot onder de navel losgemaakt. Het overtollige huid-vetoverschot wordt weggehaald en de wond wordt gehecht. De navel wordt hierbij niet losgemaakt en verplaatst.
Indien u een huid-vetoverschot heeft aan de onder- en bovenbuik wordt de buikhuid met het onderhuidse vetweefsel tot aan de ribbenboog losgemaakt. De navel wordt ‘vrij’ gemaakt van het stuk huid dat weggehaald wordt en blijft via een steeltje met de buikspieren verbonden. Het teveel aan huid wordt met het onderhuids vetweefsel weggehaald en de wond wordt gehecht. Er wordt een sneetje gemaakt op de plaats waar de navel moet komen. De navel wordt hier vastgehecht aan de omliggende huid.
Als de schaamheuvel ook is gaan hangen na fors afvallen dan wordt bij de buikwandplastiek ook direct een mons pubis/veneris lift uitgevoerd. Hierbij zullen er geen extra littekens ontstaan, naast de littekens van de buikwandplastiek.
Inverted-T/ Fleur-de-lis buikwandplastiek
Als er sprake is van een fors huid-vetoverschot en verlies van contour van de taille, dan is deze ingreep geschikt. Hierbij wordt dezelfde techniek als hierboven beschreven gebruikt en daarbij wordt er een snee van het schaambeen naar het borstbeen gemaakt. Hierna wordt er een verticale wig van het huid-vetoverschot weggehaald. Bij het sluiten van de wond wordt hierdoor het weefsel in de flanken naar het midden getrokken en ontstaat er weer een taille. De navel wordt in het verticale deel van de snee vastgehecht aan de omliggende huid.
Circulaire/circumferentiële buikwandplastiek
Bij een huid-vetoverschot van de buik, flanken en billen wordt het litteken boven de schaamstreek in de onderbuik doorgetrokken naar de rug. Hierna wordt het overtollige huid-vetweefsel van de buik en rug/billen weggehaald. U krijgt hierna dus een litteken welke rondom het lichaam loopt, ter hoogte van de onderbroekrand.

Voorbereidingen thuis
- Meld uw arts van tevoren indien u bloedverdunners ( Acenocoumerol= Sintrommitis of Fenprocoumon= Marcoumar) gebruikt. Ook het gebruik van aspirine houdende pijnstillers zoals APC, Aspirine, Ascal, Asprobruis, Diclofenac of Naprosyne gebruikt, moet u melden. Uw arts zal met u bespreken hoeveel tijd voor de operatie u moet stoppen met het slikken van een van deze medicijnen. Paracetamol is wel toegestaan.
- Roken is slecht voor de wondgenezing. U wordt geacht drie maanden voor de operatie te stoppen.
- Vitamine C 1000 mg helpt bij een goede wondgenezing. Wij adviseren hier twee weken voor de operatie mee te starten en door te gaan tot een week na de operatie.
- Wij raden u aan 24 uur voor tot 24 uur na de ingreep geen alcohol te drinken.
- Autorijden wordt absoluut door ons afgeraden. Laat u zich op de dag van behandeling dus door iemand wegbrengen en ophalen.
Hoe verloopt de operatie?
U wordt op de dag van de operatie opgenomen. U moet dan nuchter komen. Dit zal verder uitgelegd worden door de anesthesist. De operatie vindt plaats onder narcose. De operatie duurt anderhalf tot twee uur.
Na de operatie
Om het wondvocht af te voeren, zijn er twee slangetjes (drains) in uw lichaam aangebracht. Als er geen wondvocht meer wordt geproduceerd, worden de drains verwijderd. Dit gebeurt doorgaans de tweede dag na de operatie. Soms mag u met drains het ziekenhuis verlaten. De drains worden dan op de polikliniek verwijderd. Op de afdeling krijgt u een steunverband (chorita) om. Dit ondersteunt de wond en voorkomt vochtophoping in de onderbuik. Door het trekken van de wond is het mogelijk dat u de eerste 2 weken niet rechtop kan lopen.
In principe mag u na 1 dag weer naar huis. Bij ontslag krijgt u een afspraak voor controle op de polikliniek Plastische Chirurgie mee.
Risico’s en complicaties
U wordt uiteraard naar beste kunnen behandeld, maar bij elke operatie is er een kans op complicaties zoals: allergische reactie op gebruikte verdovingsvloeistoffen of materialen, bloeduitstorting, nabloeding, infectie, ontstaan van een hypertrofisch litteken en trombose. Deze complicaties komen echter zelden voor.
Specifieke complicaties na een buikwandplastiek kunnen zijn: tijdelijk verminderd gevoel in het geopereerde gebied, meestal herstelt dit zich geheel of gedeeltelijk. Rond de littekens zal de huid gevoelloos raken en dit kan geruime tijd zo blijven. In enkele gevallen keert het gevoel rondom de littekens niet of niet helemaal terug. Verstoorde wondgenezing en weefselversterf komen zeer zelden voor. Deze verschijnselen kunnen leiden tot een tegenvallend resultaat. Deze risico’s en complicaties, evenals het belang van het stoppen met roken zijn tijdens het consult met de arts met u besproken. Hoewel de operatie met de grootste zorg zal worden uitgevoerd, maar het genezingsproces per individu verschilt, is het voor ons niet mogelijk om garanties te geven.
Weer thuis
Onderstaande adviezen voor thuis:
- Draag overdag en ’s nachts gedurende zes weken na de operatie een stevig elastisch pantybroekje of in het ziekenhuis verkregen steunverband.
- Na 48 uur mag de wond kortdurend nat worden.
- U mag drie weken niet in bad of weken.
- Eerste 2 weken relatieve rust houden: wel bewegen, geen krachtige inspanning.
- Voor de eerste 2 weken is het verstandig om hulp thuis te hebben.
- Na 2 weken rustig lichamelijk belasting opbouwen.
- Na 6-8 weken heeft u in principe geen beperkingen meer, u kunt dan ook weer sporten.
- Bovenstaande is natuurlijk wel op geleide van de klachten en herstel.
- Smeer (na het verwijderen van de hechtingen) uw littekens regelmatig in met crème of olie.
- Net als voor de operatie mag u gedurende een week geen aspirine houdende pijnstillers slikken. Dit in verband met bloedingsgevaar. U mag wel paracetamol gebruiken.
- Er wordt aangeraden om 3 maanden na de operatie niet te roken.
Het te verwachten resultaat
Meestal is de buik plat na de operatie. Er blijft wel een zichtbaar litteken. Omdat de huid tijdens de operatie over een groot gedeelte is losgemaakt, is het gevoel in de buikwand enige tijd nagenoeg verdwenen. Dit herstelt zich in de loop van het jaar vrijwel geheel of grotendeels. Het aanraken van de buikwand geeft in het begin een vreemd gevoel.
De kosten
Of uw ziektekostenverzekeraar de operatie vergoedt, hangt af van de polisvoorwaarden en de medische indicatie. De machtiging voor opname en operatie moet derhalve worden aangevraagd. Mocht het echter gebeuren dat u de operatie zelf moet bekostigen, dan kunt u bij de polikliniek assistente van de Plastische Chirurgie een prijsopgave vragen.
Tot slot
Indien u vragen heeft na het lezen van de folder of na de ingreep kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Bij nood, buiten kantooruren, kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp.
De polikliniek Plastisch Chirurgie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16.30 uur via telefoonnummer: (079) 346 28 04.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.