Dotterbehandeling Dialyse shunt

Laatste wijziging: 04-06-2025 Foldernummer: 5138


Bij deze folder hoort ook de folder ‘Jodiumhoudend contrastmiddel’

U ontvangt deze informatie, omdat uw shunt binnenkort gedotterd moet worden. Deze behandeling is nodig, omdat er een vernauwing is gevonden tijdens de duplex-echo of op de shuntfoto. Doel van een dotterbehandeling is het opheffen van één of meerdere vernauwingen in de shunt, waardoor de levensduur van de shunt wordt verlengd. Het dotteren vindt plaats op de afdeling Radiologie. In deze folder leest u meer over de voorbereiding van het onderzoek en de wijze waarop de behandeling wordt uitgevoerd. 

Voorbereiding

Van het Planningsbureau krijgt u per post een brief, waarop de datum en het tijdstip staat dat u zich moet melden. Als u bloedverdunnende middelen zoals Marcoumar® en Sintrom® gebruikt, zal uw behandelend arts u voorschrijven wanneer te stoppen met deze medicatie.

Gebruikt u voor de dialyse verdovende zalf voor de aanprikplaats? Dan kunt u die ook voor het onderzoek gebruiken.

Voor de behandeling wordt gebruik gemaakt van jodiumhoudend contrastmiddel. Wanneer u weet dat u overgevoelig bent voor dit contrastmiddel, moet u dit zo snel mogelijk melden aan uw behandelend arts. Meer informatie over hierover vindt u in een aparte folder ‘Jodiumhoudend contrastmiddelen’.

U kunt uw medicijnen gebruiken zoals u gewend bent. Mocht er tussen het maken van de afspraak voor het onderzoek en het onderzoek iets veranderd zijn in uw medicijngebruik, meldt u dit dan aan de afdeling Radiologie.
In de 24 uur voor en de dag van het onderzoek wordt het afgeraden vrij verkrijgbare medicijnen tegen pijn en ontstekingen te gebruiken, zoals: Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen. U kunt Paracetamol als alternatief gebruiken.

Op de dag van de dotterbehandeling meldt u zich bij de receptie die u doorverwijst naar de dagbehandeling. Wanneer u dezelfde dag nog voor dialyse gaat kunt u zich melden bij de afdeling radiologie, route 8. De radiologie brengt u na afloop weer naar de dialyse.

Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn, u kunt dus gewoon thuis ontbijten voordat u naar het ziekenhuis komt. Wij raden u aan om gemakkelijke ruimvallende bovenkleding te dragen.

Behandeling

De huid van uw shuntarm wordt op de aanpikplaats met een injectie verdoofd. Onder echogeleide wordt de shunt aangeprikt. Er wordt een flexibel buisje in de shunt gebracht. Via dit buisje wordt het contrastmiddel ingespoten en worden er foto's gemaakt.

Van dit contrastmiddel kunt u een warm gevoel in uw lichaam krijgen, dit is normaal en trekt snel weer weg. Indien mogelijk wordt er via het flexibele buisje een katheter met een ballonnetje ingebracht. Dit ballonnetje wordt een aantal keren gedurende een aantal seconden opgeblazen, zodat de vernauwing wordt opgerekt. Het opblazen van het ballonnetje kan pijnlijk zijn.

Dit pijnlijke gevoel verdwijnt wanneer het ballonnetje weer leeg loopt. Met behulp van het contrastmiddel en foto's wordt gevolgd welk resultaat de behandeling heeft.

Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen. Van deze stralen merkt u tijdens de behandeling niets. Het risico van deze stralen is verwaarloosbaar klein. Het onderzoek duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Nazorg

Wanneer u na de dotterbehandeling nog moet dialyseren kan het ingebrachte buisje meestal gebruikt worden voor de dialysebehandeling, waardoor er dan nog maar 1 naald geprikt hoeft te worden. Het buisje wordt dan na de dialyse verwijderd.

Als u niet op dezelfde dag voor dialyse gaat, wordt het buisje na het onderzoek verwijderd. De aanprikplaats wordt gedurende een tiental minuten dichtgedrukt.

De shunt wordt gecontroleerd op nabloeding, zwelling en pulsaties. Circa 1 uur na het onderzoek kunt u weer naar huis, als er geen complicaties zijn opgetreden.

Voordat u naar huis gaat bespreekt de arts met u het opnieuw opstarten van de antistollingsmedicatie, als u dit gebruikt

Complicaties

De behandeling verloopt over het algemeen zonder problemen. Het kan voorkomen dat er een bloeduitstorting ontstaat op de plaats waar het buisje is ingebracht of waar het ballonnetje is opgeblazen. In zeldzame gevallen ontstaat een beschadiging aan de shunt die nader behandeld moet worden.

Afzeggen van de dotterbehandeling

Het is niet verstandig om deze behandeling af te zeggen, omdat een vernauwing in de shunt niet vanzelf over gaat en mogelijk zelfs kan toenemen, waardoor de shunt dicht kan gaan zitten. Mocht u deze afspraak toch niet kunnen nakomen, dan verzoeken wij u dit zo snel mogelijk te melden aan de afdeling Radiologie, telefoonnummer: (079) 346 25 20 (van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur). Zij kunnen dan een andere patiënt inplannen.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie. Bereikbaar:

  • maandag t/m vrijdag
  • van 08.30 tot 16.30 uur
  • telefoonnummer: (079) 346 25 20

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie