Dubbel-J katheter - leefregels

Laatste wijziging: 03-02-2025 Foldernummer: 5141


Waarom een dubbel-J katheter?

Uw nieren maken urine. De urine loopt via de urineleiders naar uw blaas. Het kan zijn dat u een vernauwing, verkleving of niersteen in de urineleider heeft. Hierdoor kan de urine niet goed aflopen naar de blaas en kan er stuwing van urine in het nierbekken ontstaan. U kunt pijnklachten krijgen of op de lange termijn kan uw nierfunctie verslechteren.

Een dubbel-J katheter is een inwendig slangetje dat in de urineleider geplaatst wordt om de doorgang van de nier naar de blaas open te houden. De katheter zorg ervoor dat de urine van de nier naar de blaas stroomt.

Dubbel-J katheter

De naam dubbel-J katheter is afgeleid aan zijn vorm. Aan beiden uiteinden heeft de katheter een krul of J-vorm.

Eén krul van de katheter komt in uw nier te liggen, de andere krul in uw blaas. In beide krullen zitten gaatjes om de urine af te voeren. De krullen aan de uiteinden zorgen ervoor dat deze op zijn plaats gehouden worden. Uw behandelend arts besluit hoe lang u de dubbel-J katheter nodig heeft.

.

Inbrengen dubbel-J katheter

De katheter kan via onderaf (via plasbuis) of via de huid rondom de nier streek worden ingebracht. Afhankelijk van wat er met u afgesproken is, komt u de dag voor de operatie naar de afdeling of op de dag van de operatie. In het laatste geval moet u nuchter zijn. De verpleegkundige informeert u verder uitgebreid over de gang van zaken op de verpleegafdeling.

Vervolgens gaat u naar de operatiekamer. De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie. Afhankelijk van uw behandelend uroloog en uw lichamelijke conditie mag u, als u goed heeft geplast, naar huis.

Leefregels

  • U kunt tijdens het plassen een drukkend gevoel in de nierstreek voelen. Verder kunt u een sterker aandranggevoel ervaren en frequenter moeten plassen. Dit zijn blaaskrampen. Zo nodig kunt u hiervoor medicijnen krijgen.
  • Bij inspanning kunt u de katheter meer voelen.
  • Bij aanvang van het plassen, kan dit pijnlijk aanvoelen.De urine kan wat bloederig zijn. Dit is onschuldig en wordt snel minder.
  • De dubbel-J katheter heeft verder geen verzorging nodig. Wel is het belangrijk dat u voldoende drinkt zodat u de nier en de blaas op een natuurlijke manier spoelt. (tussen 1,5 en 2 liter vocht per dag)

Verwijderen dubbel-J katheter

Het verwijderen vindt poliklinisch plaats door de uroloog/ physician assistant of verpleegkundige. Voor dit onderzoek komt u met een iets gevulde blaas. Als u van tevoren antibiotica nodig heeft wordt u dit verteld, meestal is dit niet nodig. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderlijf kunt ontkleden en kunt plassen indien nodig. U neemt plaats op de onderzoektafel met gespreide benen in beensteunen. Het uiteinde van de plasbuis wordt schoongemaakt met water. In de plasbuis wordt wat gelei gespoten. De arts heeft u verteld welke dubbel-J u gekregen heeft, afhankelijk daarvan stap 1 of 2 :

  1. De arts brengt de cystoscoop in de blaas, het uiteinde van de dubbel-J wordt in beeld gebracht en vervolgens met een paktangetje verwijderd.
  2. De verpleegkundige brengt een katheter in waar een magneet aan zit, de dubbel-J klikt aan de magneet en de dubbel-J wordt verwijderd.

Na het onderzoek kunt u uitplassen en zich weer aankleden. Er kan nog enige tijd een aandranggevoel aanwezig zijn en wat bloedverlies bij het plassen. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk. Het is belangrijk extra te drinken.

Wanneer moet u contact opnemen?

  • Bij hevige pijn in uw flank ter hoogte van uwnierstreek;
  • Bij koorts boven de 38,5° C.;
  • Bij ernstige brandende pijn tijdens het plassen;
  • Er veel bloed of bloedstolsels in de urine zit en het bloedverlies niet vermindert;
  • U niet meer kunt plassen

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering?

Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt worden geholpen. Het telefoonnummer is 079 – 346 2860.

Tot slot

Op onze polikliniek worden ook geregeld spoedprocedures uitgevoerd of duren behandelingen soms langer dan vooraf voorzien en gepland.

Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten voordat u geholpen wordt . Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. De polikliniek Urologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer: 079 – 346 2860.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie