Echogeleide toediening van Botox® in de speekselklieren

Laatste wijziging: 03-05-2024 Foldernummer: 5150


Uw arts heeft voor u een onderzoek aangevraagd waarbij Botox ® in de speekselklier wordt gespoten om de speekselproductie te remmen. In deze folder leest u wat Botox ® is, hoe het onderzoek wordt uitgevoerd en waar u rekening mee moet houden.

Botoxbehandeling

Botulinetoxine A, het werkzame bestanddeel van Botox ® , remt de speekselproductie.

Bij een Botoxbehandeling wordt Botox ® in de speekselklier gespoten. De speekselklier wordt op deze wijze ‘drooggelegd’. Het effect van Botox ® op de speekselklier is slechts tijdelijk. Om ervoor te zorgen dat de speekselproductie blijvend geremd wordt, moet de Botoxbehandeling minimaal jaarlijks worden herhaald. Meestal wordt ervoor gekozen de beide onderkaakspeekselklieren te behandelen. Deze speekselklieren produceren de hele dag door speeksel. De oorspeekselklier produceert voornamelijk tijdens maaltijden speeksel.

Wanneer wordt er gekozen voor een Botoxbehandeling?

Botoxbehandeling wordt toegepast bij patiënten die kwijlen. Kwijlen is de uiting van ‘overmatige’ speekselvloed en kan aanleiding geven tot problemen. Het is een probleem waar zowel de patiënt als de omgeving onder kunnen lijden. Patiënten die kwijlen, kunnen bijvoorbeeld worden geplaagd door ontstoken mondhoeken, gevoelens van misselijkheid, een nat hoofdkussen bij het ontwaken en het besmeuren van de kleding door lekkage van speeksel. Dit laatste is, naast het hinderlijke spreken met consumptie, in sociaal opzicht vaak storend en belemmert het sociale contact.

Contra-indicaties

De volgende aandoeningen geven een risico op complicaties van het onderzoek:

  • Ontsteking van de speekselklier(en)
  • Overgevoeligheid voor botulinetoxine A (Botox®)
  • Neurologische ziektes die te maken hebben met de motorische neuronen

Voorbereiding voor de behandeling

Er is geen voorbereiding voor dit onderzoek.

De behandeling

  • Uw neuroloog of revalidatiearts vraagt het onderzoek aan en verwijst u naar de afdeling Radiologie waar het onderzoek plaatsvindt. De afdeling Radiologie bevindt zich tegenover de hoofdingang op route 8.
  • De Botox-behandeling wordt uitgevoerd door de radioloog; deze arts is gespecialiseerd in o.a. echografie. De speekselklieren, meestal de onderkaakspeekselklieren, worden allereerst met behulp van echografie in beeld gebracht. Echografie is een onderzoeksmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven.
  • Nadat de speekselklier zichtbaar is wordt door de huid een naald ingebracht tot in de speekselklier. Als de radioloog op de echo ziet dat de punt van de naald zich in de speekselklier bevindt wordt de Botox ® ingespoten. Eventueel vindt een tweede toediening van Botox ® in dezelfde speekselklier plaats. Vervolgens wordt de onderkaakspeekselklier aan de andere zijde op dezelfde wijze behandeld.
  • De hele behandeling duurt ongeveer een kwartier.

Na het onderzoek

  • Het duurt na toediening van botulinetoxine A (Botox®) 7 -10 dagen voordat de afname van de speekselproduktie duidelijk merkbaar wordt.
  • U heeft geen beperkingen na de behandeling.
  • Indien u vragen heeft over het effect van de behandeling, kunt u contact opnemen met de specialist die de behandeling heeft aangevraagd.

Complicaties

Ondanks dat het zeer weinig voorkomt, zijn we verplicht u op de hoogte te brengen van de meest voorkomende bijwerkingen van de behandeling:

  • Overgevoeligheidsreacties na behandeling met Botox® komen zelden voor. Symptomen van deze reacties zijn anafylactische shock, netelroos en kortademigheid.
  • Wanneer u lijdt aan neurologische ziektes, in het bijzonder ziektes die te maken hebben met de motorische neuronen, wordt afgeraden om een behandeling met Botox® te ondergaan.

Effecten van een Botoxbehandeling bij deze mensen kunnen moeilijkheden met slikken en ademhalingsproblemen zijn.

  • Er zijn gevallen bekend van mensen met cardiovasculaire aandoeningen die te maken kregen met hartritmestoornissen en myocardinfarcten.
  • Doordat er tijdens de productie van Botox® humaan albumine wordt toegevoegd, bestaat er een risico dat er virussen worden doorgegeven door de behandeling met Botox®.

Als u bovenstaande klachten ervaart, neem dan contact op met de specialist die de behandeling heeft aangevraagd (indien niet-spoed binnen kantooruren) of SEH ( 079) 346 25 39 (spoed).

Bel bij levensbedreigende situaties het alarmnummer 112. Denk hierbij aan acute benauwdheid, hartinfarct of bewusteloosheid.

Contact

Mocht u iets te melden hebben of na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via telefoonnummer (079) 346 25 20.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie