Endovasculaire lasertechniek (bij spataderen)
Laatste wijziging: 26-08-2024 Foldernummer: 5186
Uw afspraak
U heeft een afspraak voor de behandeling van uw spataderen. De behandeling is in HagaZiekenhuis Huidkliniek, polikliniek Dermatologie. Dit is op de Europaweg 151. Op de dag van de behandeling meldt u zich bij de balie.
Bent u onverwachts verhinderd voor de afspraak, belt u dan zo spoedig mogelijk met de polikliniek Dermatologie. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.
De polikliniek is bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 – 16.00 uur. Telefoon 0657750845
Inleiding
U bent bij de dermatoloog geweest voor de beoordeling van uw spatader(en). De dermatoloog heeft voorgesteld om de spatader(en) te behandelen via de zogenaamde endovasculaire lasertherapie.
Met behulp van een laser/laserdraad wordt de spatader dicht gebrand. In deze folder vindt u meer informatie over de behandeling, de voorbereiding en de situatie daarna.
De behandeling is poliklinisch, dit betekent dat u na de behandeling naar huis kunt. Heeft u aan beide benen spataderen die de arts gaat behandelen, dan krijgt u daarvoor twee aparte afspraken.
Voorbereiding op de behandeling
Na afloop van de behandeling draagt u een steunkous, deze wordt aangemeten door de assistente op de dag van behandeling.
Het wordt afgeraden om:
- De dag voor uw behandeling de benen te scheren. Door het scheren kunt u kleine wondjes krijgen, die onder de kous kunnen gaan ontsteken.
- De dag voor uw behandeling crèmes of bodylotion op uw benen te smeren. De arts kan de spataderen dan minder goed aftekenen op uw huid. En de (huidvriendelijke) pleisters blijven minder goed plakken.
Wij adviseren u om op de dag van de behandeling geen auto te rijden. Verder adviseren wij om kleding aan te trekken die u makkelijk kunt uitdoen. Voor de behandeling moet u uw schoenen, kousen, broek en/of rok uittrekken.
De behandeling
Op de dag van de behandeling meldt u zich aan de balie van de poli dermatologie.
In de behandelkamer trekt u uw kousen, schoenen en broek/rok uit. Voor de behandeling bekijkt de arts met een duplexapparaat de bloedvaten in uw been. Daarvoor smeert de arts een geleidende gel op uw been.
Daarna gaat u op de behandeltafel liggen. Om veiligheidsredenen dragen zowel de arts, de assistente als u een beschermende bril tijdens het laseren. De arts legt een steriele doek onder en over uw been. Met het duplexapparaat zoekt de arts de ader in uw been op. De arts prikt met een naald in de spatader en brengt een voerdraad in. Daarna schuift de arts over de voerdraad de katheter in. De voerdraad wordt verwijderd en de laserdraad wordt nu via de katheter in de spatader geschoven. Hierna verdooft de arts met enkele prikken, de huid van het deel van het been dat behandeld wordt. Als de huid verdoofd is, kan de arts met de laserbehandeling beginnen. De laserdraad, die in het bloedvat ligt, wordt verhit en brandt het bloedvat in enkele minuten dicht. Dit is niet pijnlijk.
Na de behandeling verwijdert de assistente de gel van uw been en plakt zij hechtpleisters en gaasjes op het wondje op uw been.
Na de laserbehandeling trekt u de steunkous aan die de assistente aanmeet. Daarna kunt u zich weer aankleden.
De behandeling duurt ongeveer 60 minuten.
Na de behandeling
Steunkousen
De kous draagt u de eerste twee dagen dag en nacht. De daaropvolgende vijf dagen draagt u de kous alleen overdag.
Pijnstillers
Eventueel mag u paracetamol 500 mg gebruiken. U mag maximaal 3 x 2 tabletten Paracetamol per dag, 3 dagen lang tenzij arts anders aangeeft.
Na de behandeling kunt u één of meerdere weken een beurs gevoel hebben in het behandelde been. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf.
Leefregels
De eerste twee dagen na de behandeling kunt u niet douchen omdat de verbandkous de eerste twee dagen dag en nacht blijft zitten.
Bewegen is goed, maar alles met mate. Vermijd de eerste week na de behandeling intensieve sporten zoals aerobics, wielrennen of hardlopen. Ook lang staan en zitten kunt u beter niet doen.
Bij spataderen speelt erfelijke aanleg de belangrijkste rol. Spataderen kunnen daarom altijd opnieuw ontstaan, onafhankelijk van welke behandeling uitgevoerd is.
Controle op de polikliniek
Na vier tot zes weken komt u terug bij de dermatoloog voor controle. U krijgt van de assistente een afspraak mee. De arts controleert de bloedvaten in uw behandelde been met het duplex-apparaat.
Mogelijke bijwerkingen van de behandeling
Na de laserbehandeling kunnen de volgende bijwerkingen optreden:
- Bloeduitstortingen rond de aanprikplaatsen
- Een beurs gevoel in het behandelde gebied. Dit verdwijnt vanzelf.
- Pijn en/of roodheid in het behandelde gebied in de eerste week na behandeling. Dit komt door het inbrengen van de laserdraad. Ook treedt dit op bij de aanprikplaatsen van de verdovingsprikken.
- Oppervlakkige trombose. U herkent dit aan: roodheid, pijn en warm aanvoelen van het been
- Diepe trombose of longembolie (dit komt zeer zelden voor). U herkent dit aan: roodheid, pijn, zwelling en warm aanvoelen van het been en benauwdheidsklachten.
Bij aanhoudende pijnklachten of een rood en gezwollen been, neemt u contact op met de dermatoloog. Op werkdagen belt u de Huidkliniek (079) 346 2886, optie 2 of 06-57750845. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp (079) 346 2539.
Vragen/contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de HagaZiekenhuis Huidkliniek, polikliniek dermatologie. De doktersassistentes en dermatologen beantwoorden graag uw vragen.
De polikliniek is bereikbaar op werkdagen tussen 08.30-16.00 uur op telefoonnummer (079) 346 2886, optie 2.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.