MRSA contactonderzoek

Laatste wijziging: 11-10-2023 Foldernummer: 5208


Op de afdeling waar u verblijft of opgenomen bent geweest, is bij een patiënt de MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) aangetoond. Om te controleren of de bacterie zich heeft verspreid wordt bij alle patiënten en medewerkers die (mogelijk) contact hebben gehad met deze patiënt, een MRSA-onderzoek gedaan. Dit heet contactonderzoek.

Het HagaZiekenhuis Zoetermeer treft, net als alle andere Nederlandse ziekenhuizen extra maatregelen om verdere verspreiding van MRSA tegen te gaan. Daarom is het nodig om een contactonderzoek uit te voeren.

MRSA

De MRSA-bacterie is ongevoelig (resistent) voor de meest gangbare antibiotica. Daardoor is deze moeilijk te bestrijden. De MRSA-bacterie gedraagt en verspreidt zich net als de gewone huidbacterie Staphylococcus aureus die bij veel mensen voorkomt. Het is een bacterie die meestal in de keel en/of neus zit of in het gebied rond de anus.

Van een MRSA-bacterie wordt iemand niet sneller of ernstiger ziek dan van de ‘gewone’ Staphylococcus aureus. Net als de ‘gewone’ Staphylococcus aureus kan de MRSA-bacterie infecties veroorzaken, vaak bij mensen met een verminderde weerstand. Gelukkig bestaan er middelen die nog wél werkzaam zijn. We moeten er alleen zuinig mee omgaan, omdat de MRSA-bacterie ook voor deze medicijnen ongevoelig kan worden. Het is daarom belangrijk dat zo min mogelijk mensen besmet raken met de MRSA-bacterie. In het ziekenhuis, waar veel patiënten met een verminderde weerstand of met wonden komen, is de kans op besmetting met MRSA door intensieve contacten tussen verpleging en patiënt veel groter. Om de verspreiding van de MRSA-bacterie zoveel mogelijk tegen te gaan, neemt het HagaZiekenhuis Zoetermeer maatregelen.

Melding in uw patiëntendossier

In uw elektronisch patiëntendossier zetten wij een melding dat u deelneemt aan een MRSA-contactonderzoek. Zo zijn alle medewerkers hiervan op de hoogte. Zodra aangetoond is dat u de MRSA niet bij u draagt, verwijderen wij de melding uit uw patiëntendossier.

Kweekafname

Wanneer u thuis bent, vragen wij u kweken af te nemen van uw neus, keel, rectum en indien aanwezig van wonden en insteekopeningen van drains en infusen. Hoe u deze kweken afneemt, leest u in de bijgevoegde instructie. Mocht u zelf niet in staat zijn om de kweken af te nemen, dan kunt u uw huisarts vragen dit voor u te doen. Neemt u in dit geval deze informatiebrief mee naar de huisarts. Ligt u opgenomen in het ziekenhuis, dan zal de verpleegkundige deze kweken bij u afnemen.

Isolatiemaatregelen bij opgenomen patiënten

  • U en de eventueel aanwezige overige kamergenoten worden in isolatie verpleegd op de kamer waar u al opgenomen lag.
  • U en uw kamergenoten mogen de kamer niet verlaten, behalve voor onderzoek of behandeling.
  • Ziekenhuismedewerkers die uw kamer betreden dragen een schort en handschoenen.
  • Als de medewerker meerdere patiënten op uw kamer moet verzorgen of behandelen, trekt de medewerker bij iedere patiënt een schoon schort en schone handschoenen aan.
  • Uw familie kan uw was mee naar huis nemen. Was de kleding op een temperatuur van bij voorkeur 60°C of een lang programma op 40°C.
  • Als in het onderzoek van u en uw kamergenoten de MRSA niet wordt aangetoond, wordt de isolatie weer opgeheven.

Bezoek

  • Tijdens een contactonderzoek kunt u gewoon bezoek ontvangen.
  • Als u kamergenoot bent en dus geïsoleerd verpleegd wordt, moet uw bezoek voordat zij uw kamer betreden een schort en handschoenen aantrekken. Na het bezoek moeten de bezoekers het ziekenhuis direct verlaten.

Contactonderzoek bij patiënten die weer thuis zijn

Tijdens uw opname in het HagaZiekenhuis Zoetermeer heeft u op een afdeling gelegen waar een patiënt met een MRSA heeft gelegen. Omdat de MRSA zich verder kan verspreiden, willen we iedereen die op de afdeling heeft gelegen controleren op deze bacterie.

  • Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk de kweekset afneemt en naar het ziekenhuis terugstuurt in de bijgeleverde retourenveloppe.
  • Zolang de uitslag van uw MRSA-onderzoek niet bekend is, zijn bij ziekenhuisopname en bij bezoek aan de Spoedeisende Hulp isolatiemaatregelen nodig. De te nemen isolatiemaatregelen zijn afhankelijk van het feit of u kamergenoot was van de patiënt die MRSA-drager is. Dit is voor de medewerkers zichtbaar in uw patiëntendossier.
  • Bij bezoek aan de polikliniek zijn geen isolatiemaatregelen nodig.

Tot slot

We beseffen dat dit alles voor u onaangenaam kan zijn, maar hopen dat u begrip heeft voor deze maatregelen. Bij vragen kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie