Melanoom onderzoeks- en behandeltraject (zorgpad)
Laatste wijziging: 08-10-2024 Foldernummer: 5351
Het HagaZiekenhuis werkt voor een deel van haar patiëntengroepen met zorgpaden. Een zorgpad beschrijft op een heldere manier de stappen die u als patiënt doorloopt, zodat duidelijk is waar u op welk moment aan toe bent binnen uw zorgtraject.
Hieronder ziet u weergegeven welke stappen u de komende tijd doorloopt. Deze stappen worden verderop toegelicht.
Algemene omschrijving
Melanoom is een vorm van huidkanker (kwaadaardige moedervlek). Het komt overal ter wereld steeds vaker voor, vooral bij mensen met een blanke huid. In Nederland worden per jaar meer dan 7.500 nieuwe melanomen ontdekt. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, met een piek tussen de 45 en 75 jaar. Dankzij vroege opsporing is de overlevingskans van mensen met een melanoom de laatste decennia sterk verbeterd.
In de HagaZiekenhuis Zoetermeer en de Huidkliniek werken dermatologen, oncologisch chirurgen en plastisch chirurgen nauw samen, om zo optimale zorg op maat te verlenen. U bent verwezen naar de HagaZiekenhuis Huidkliniek in verband met verdenking melanoom (kwaadaardige moedervlek).
In de HagaZiekenhuis Huidkliniek is de zorg voor mensen met melanoom vastgelegd in een zogenaamd zorgpad.
Indien er sprake is van uitgebreide (uitgezaaide) ziekte of deelname aan een studie, dan verwijst uw dermatoloog van de HagaZiekenhuis Huidkliniek u door naar een in melanomen gespecialiseerd ziekenhuis zoals het LUMC of het Antoni van Leeuwen ziekenhuis.
Toestemming
Door akkoord te gaan met het onderzoek of behandeling, verleent u toestemming.
Zorgpad Melanoom Dermatologie
Activiteiten die plaats zullen vinden (steekwoorden, chronologisch)
Voortraject
- Verwezen door huisarts of andere specialist naar Dermatologie
- Afspraak maken Dermatologie
Eerste polibezoek
- Moedervlek beoordelen
- Behandelaar overlegt diagnose
- Behandelaar legt vervolgbeleid uit
- Afspraak maken voor diagnostische ingreep
Behandeltraject
- Diagnostische ingreep vindt poliklinisch plaats
Tweede polibezoek
- Uitslag bespreken na diagnostisch onderzoek
- Hechtingen verwijderen
- Lymfeklieren voelen
- Folder melanoom bespreken
- Zonprotectieadviezen
Behandeltraject
- Tweede operatie (re-excisie) afhankelijk welk stadium melanoom en locatie
- Stadium 1A Dermatologie op indicatie, (plastisch) chirurg, KNO-arts
- Vanaf pT1b wordt een schildwachtklierprocedure aangeboden door de chirurg
Derde polibezoek
- Hechtingen verwijderen van re-excisie
- Optie: lastmeter invullen
- Uitleg zelfcontrole moedervlekken adv folder
Follow-up stadium 1A
- Controle éénmalig binnen 1 jaar
- Indien patiënt zelf de huid kan controleren ontslag
- Patiënten die dat niet zelf kunnen controleren 2 keer per jaar gedurende 3 jaar
- Lastmeter invullen
Follow-up vanaf stadium 1B
- 1e jaar 1 x per 3 maanden controle
- 2e jaar: 1 x per 6 maanden controle
- 3e tot en met 5e jaar: 1 x per jaar controle
Controle poli bezoeken Dermatologie
- Controleer litteken en omgeving,
- inspecteer gehele huid,
- Lymfeklieren voelen
- Bespreek vragen patiënt
Beschrijving verschillende stappen van het zorgpad
Doorverwijzing
U bent door uw huisarts doorverwezen voor het beoordelen van een moedervlek.
Afspraak maken
Na het maken van een afspraak wordt u gezien in de HagaZiekenhuis Huidkliniek door een ervaren dermatoloog.
Lichamelijk onderzoek
De behandelaar kan de diagnose stellen door de moedervlek te bekijken. Vaak gebeurt dit met een dermatoscoop. Dit is een soort 'handmicroscoop', waarmee diepere gelegen huidstructuren bekeken kunnen worden.
Vervolgbeleid
Als de behandelaar denkt dat het een ‘verdachte’ moedervlek voor melanoom is, wordt u verzocht een afspraak te maken voor het verwijderen van de ‘verdachte’ moedervlek. Bij sterke verdenking op een kwaadaardige moedervlek gebeurt dit meestal op dezelfde dag, als het eerste consult.
Afspraak maken voor ingreep
De moedervlek zal onder plaatselijke verdoving weggesneden (excisie) worden. Dit wordt opgestuurd naar het laboratorium en met de microscoop onderzocht. Dan kunnen we met grote zekerheid zeggen of u een melanoom heeft.
Onderzoek
In het laboratorium wordt gemeten hoe dik het melanoom is (Breslow dikte). Hoe dikker het melanoom, des te meer kans op uitzaaiingen. Er wordt onderzocht in welk stadium zich het melanoom bevindt.
Behandeling
Als er sprake is van een melanoom, bespreekt uw dermatoloog met u welke behandeling de beste keus is. Hierbij wordt rekening gehouden met de fase waarin de ziekte zich bevindt, en de kenmerken van het melanoom. Om te voorkomen dat de ziekte terugkeert zal er een tweede operatie plaats vinden. Over het algemeen kan ook de tweede operatie poliklinisch op de Dermatologie. Indien het melanoom zich in een hoger stadium betreft dan 1A wordt u doorverwezen naar Chirurgie, zie hiervoor zorgpad melanoom Chirurgie.
Vervolgtraject
Bij een melanoom stadium 1A zal er geen schildwachtklierprocedure plaats vinden.
De dermatoloog verwijst u na het verwijderen van het melanoom door naar de chirurg voor een schildwachtklierprocedure indien het een hoger stadium valt. Dit is een operatie waarbij onderzocht wordt of er tumorcellen in de schildwachtklier zitten. De schildwachtklier is de lymfeklier waar eventuele uitzaaiingen het eerst worden ‘uitgezeefd’. Als blijkt dat de schildwachtklier geen tumorcellen bevat, hoeven de andere lymfeklieren niet te worden weggenomen.
Nazorg
Na uw behandeling, komt u een aantal keer terug naar de HagaZiekenhuis Huidkliniek voor een controleafspraak. Hoe vaak en met welke regelmaat dat is, hangt af van de behandeling die u heeft gehad en het stadium van uw ziekte. U heeft de controleafspraak in de HagaZiekenhuis Huidkliniek, en in sommige gevallen ook met uw oncologisch chirurg.
Tijdens de controle bekijkt de dermatoloog/Physician Assistant uw huid of er eventuele verdachte plekjes te zien zijn. Ook kan de dermatoloog/Physician Assitant de bijgelegen lymfeklieren controleren.
Zelfcontrole
Het is erg belangrijk om uw huid goed in de gaten te houden. Mocht u veranderingen in uw huid zien, neem dan contact op met de poli Dermatologie (HagaZiekenhuis Huidkliniek).
Bij een veranderde moedervlek, kan er sprake zijn van een melanoom. Een moedervlek kan bijvoorbeeld groter of dikker worden, en/of van kleur of vorm veranderen. Het is daarom altijd verstandig naar uw huisarts te gaan als u één van deze veranderingen opmerkt. Een melanoom kan er ook uitzien als een bruin of zwart bultje. Soms heeft een melanoom gedeeltelijk of helemaal geen kleur (wit of roze) en is daardoor moeilijk te herkennen. Een melanoom kan jeuk veroorzaken. Later kan er pijn of een bloeding optreden of een zweer ontstaan.
Vragen
De Huidkliniek is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur op telefoonnummer: (079) 346 2886 of 06-57750845, buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp (079) 346 2539.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.