Neuspoliepen

Laatste wijziging: 05-03-2025 Foldernummer: 5397


In deze folder geven wij u informatie over neuspoliepen (polyposis nasi) en de behandeling hiervan.

Wat zijn neuspoliepen?

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies, die meestal ontstaan in de zeefbeenholte (een van de vier neusbijholten). De zeefbeenholte zit tussen de neus en de ogen. De poliepen zakken als een soort ‘slijmvlieszakje’ vanuit de zeefbeenholte in de neus.

De oorzaak voor het ontstaan van de neuspoliepen is nog onbekend. Er zijn factoren die de kans op neuspoliepen groter maken, zoals:

  • allergische aanleg;
  • chronische ontsteking van het neus- en neusbijholtenslijmvlies;
  • overactief reagerend neusslijmvlies;
  • patiënten die lijden aan astma, met name in combinatie met intolerantie voor aspirine.

 

Neuspoliepen ontstaan bijna altijd beiderzijds. Neuspoliepen kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen het 30ste en 40ste levensjaar, maar zelden op een kinderleeftijd. Eenzijdige neuspoliepen verdienen altijd extra onderzoek; het kan een uiting zijn van een eenzijdige kaakholteontsteking ten gevolge van bijvoorbeeld problemen met het bovengebit.

Indien neuspoliepen ontstaan voor de puberteit, kan er sprake zijn van cystische fibrose. Dit wordt ook wel de taaislijmziekte genoemd. Een erfelijke ziekte, waarbij de slijmproducerende klieren van onder andere de luchtwegen betrokken zijn, waardoor de neus, neusbijholten en de longen chronisch ontstoken zijn.

Wat voor klachten worden veroorzaakt door neuspoliepen?

De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. Minder vaak bestaan er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Verder blijkt dat een aandoening van de bovenste luchtwegen (neus en neusbijholten) veelal een nadelig effect heeft op het functioneren van de onderste luchtwegen (longen).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer u bij de KNO-arts komt met bovengenoemde klachten, zal deze eerst een algemeen onderzoek doen, waarbij onder andere in de neus gekeken wordt. Vaak zijn de, voor de KNO-arts karakteristieke, neuspoliepen op deze manier al zichtbaar. Soms zijn de neuspoliepen klein, verstopt en diep in de neus gelegen, zodat ze niet direct waarneembaar zijn. Deze neuspoliepen kunnen zichtbaar worden gemaakt door het uitvoeren van een nasendoscopie. Dit is een kortdurend, poliklinisch onderzoek waarbij (met of zonder plaatselijke verdoving) met een dun ‘kijkertje’ hoger en dieper in de neus kan worden gekeken. Soms word ook een scan van de neusbijholten gemaakt.

Wat is de behandeling van neuspoliepen?

Er zijn verschillende behandelingen. De keuze tussen de verschillende vormen van behandeling is afhankelijk van de klachten en ook van de uitgebreidheid van de neuspoliepen.

Medicijnen

Behandeling met een corticosteroïd bevattende neusnevel of druppels kan een duidelijke verkleining van de poliepen en een vermindering van de klachten geven. Het is in principe geen bezwaar deze medicijnen jarenlang te gebruiken. Men kan er echter niet vanuit gaan dat hiermee in alle gevallen de neuspoliepen verdwijnen. Corticosterioden (bijvoorbeeld Prednison) kunnen ook in tabletvorm of als injectie worden toegediend en geven vaak een opmerkelijke verbetering van de klachten. Deze toedieningsvorm van corticosteroiden mag vanwege de bijwerkingen slechts kortdurend zijn.

Operatie

Een tweetal operaties worden regelmatig verricht bij patiënten met neuspoliepen, te weten:

  • Poliepextractie: hierbij wordt, meestal onder plaatselijke verdoving, dat deel van de poliep verwijderd dat in de neus zichtbaar is. Het deel dat in de zeefbeenholte zit, kan op deze manier niet worden verwijderd.
  • (Endoscopische) neusbijholtenoperatie (FESS). Bij deze operatie worden, onder plaatselijke verdoving of algehele narcose, poliepen zowel uit de neus als uit de neusbijholten verwijderd. (zie folder Endoscopische neusoperatie)

Immunotherapie

Dit is een relatief nieuwe, intensieve en kostbare behandeling. Als u hiervoor in aanmerking komt zal dat worden besproken met uw KNO-arts en krijgt u aanvullende informatie.

Kans op een succesvolle behandeling?

Neuspoliepen kunnen ondanks behandeling met medicijnen en operatieve verwijdering, zeer hardnekkig zijn. Meestal wordt na de operatie langdurig een corticosteroid bevattende neusnevel gegeven, waardoor neuspoliepen mogelijk minder snel terugkomen. Ook is het in verband hiermee noodzakelijk een eventueel aanwezige allergie en ontstekingen te behandelen. Behandeling van de aandoening van de bovenste luchtwegen heeft vaak een gunstig effect op het functioneren van de onderste luchtwegen.

Kunnen neuspoliepen kwaadaardig zijn?

Er bestaan kwaadaardige neuspoliepen, maar deze komen zeer zeldzaam voor. Wanneer een poliep een niet geheel normaal uiterlijk heeft en/of maar eenzijdig voorkomt, is het altijd noodzakelijk om de poliep geheel of gedeeltelijk te verwijderen, zodat door de patholoog-anatoom (weefseldeskundige) weefselonderzoek kan worden gedaan. Zodoende kan met zekerheid worden vastgesteld of er sprake is van gewone neuspoliepen of van kwaadaardige neuspoliepen.

Contactgegevens

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO, bereikbaar:

  • van maandag tot en met vrijdag
  • van 8.30 - 16.30 uur
  • telefoon Den Haag: (070) 210 2602, telefoon Zoetermeer: (079) 346 2593

Buiten deze uren kunt u in dringende gevallen contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon Den Haag (070) 210 2060, telefoon Zoetermeer (079) 346 2626.

In het geval van een levensbedreigende situatie: bel altijd 112.

Zie ook onze website https://www.hagaziekenhuis.nl/specialismen/kno/

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie