Fluorescentie angiografie (FAG)
Laatste wijziging: 30-10-2024 Foldernummer: 5431
Een angiografie is een onderzoek waarbij er met behulp van een kleurstof, foto's van de vaten worden gemaakt. Er zijn twee verschillende kleurstoffen die gebruikt kunnen worden; (natrium)fluoresceïne en indocyanine-groen . Fluoresceïne brengt met name de vaten in het netvlies goed in beeld en indocyanine-groen meer de dieper gelegen vaten onder het netvlies. De gebruikte stoffen zijn niet radioactief en het onderzoek vindt plaatst met normaal licht (en dus geen röntgenstraling).
De oogarts vraagt een FAG aan om zo meer informatie te krijgen over uw netvlies en/of het vaatvlies van het oog. In het HagaZiekenhuis wordt alleen gebruikt gemaakt van fluoresceïne. Indien het gebruik van indocyanine-groen geïndiceerd is; dan wordt u doorverwezen naar een andere instelling.
Voorbereiding
Om foto’s van de binnenkant van het oog te kunnen maken, is het noodzakelijk dat de pupillen wijd gedruppeld worden. U wordt op de poli Oogheelkunde door de doktersassistente gedruppeld in beide ogen. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat de pupillen wijd genoeg zijn om te starten met foto’s maken.
N.B.: Indien u contactlenzen draagt dient u deze uit te doen vóór het druppelen. Na het onderzoek kunt u ze weer in doen.
Houdt er rekening mee dat u een infuus in de hand of onderarm krijgt. Het dragen van strakke bovenkleding wordt dus afgeraden.
Het onderzoek
Er wordt een infuusnaaldje in de hand of onderarm ingebracht. Via dit infuus kan de fluoresceïne worden toegediend. De fluoresceïne verspreidt zich via de bloedvaten naar het oog. Met behulp van een camera leggen we de doorstroming en doorlaatbaarheid van de bloedvaten in het oog vast.
Voorafgaand aan het inspuiten zullen er eerst foto’s gemaakt worden zonder kleurstof.
Direct na het toedienen van de fluoresceïne zal de fotograaf in korte tijd met behulp van flitslicht een groot aantal foto’s van het netvlies maken. De foto’s worden van beide ogen gemaakt.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. In sommige gevallen wordt de uitslag van de foto’s direct met u besproken, maar meestal krijgt u naderhand de uitslag (telefonisch) van uw behandelend oogarts.
Bijwerkingen
Meld van tevoren indien u lijdt aan COPD, epilepsie, een nier- of hartaandoening. Ook als u eerder een reactie heeft gehad op gebruik van een contrastmiddel verzoeken wij u dat van tevoren door te geven.
Als u zwanger bent, wordt geadviseerd het onderzoek tot na de bevalling uit te stellen.
- Fluoresceïne kan soms direct na inspuiten misselijkheid veroorzaken, die meestal snel weer wegtrekt. Wij adviseren u tot 1 uur vóór het onderzoek niet meer te eten of te drinken.
N.B.: Als u suikerziekte heeft, moet u zich echter aan uw dieet houden en eventuele medicijnen gewoon gebruiken!
- Door de kleurstof fluoresceïne zal de huid gedurende 24 uur geel verkleurd zijn. De kleurstof verlaat het lichaam via de urine, deze is fluorescerend geel van kleur. Als u veel drinkt, is de kleurstof eerder verdwenen.
- Door het toedienen van de kleurstof is de huid ongeveer 24 uur extra gevoelig voor zonlicht. Wij raden u aan minimaal 24 uur na het onderzoek niet in de zon te zitten of gebruik te maken van de zonnebank.
- De kleurstof fluoresceïne is een veilige kleurstof. Er treden zelden allergische reacties op. Heeft u na het inspuiten van de kleurstof last van jeuk of huiduitslag of voelt u zich onwel, laat het dan onmiddellijk weten aan degene die het onderzoek uitvoert.
- Als er bij u bloedonderzoek moet worden gedaan dan kan dat pas plaatsvinden 24 uur nadat de foto’s zijn genomen.
- Door de druppels en het flitslicht van het fotograferen wordt het zicht enige tijd wazig en kunt u last hebben van zon- of tegenlicht. Wij raden u af zelf auto te rijden.
Tot slot
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.
- Polikliniek Oogheelkunde Zoetermeer
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer: (079) 346 25 52. - Polikliniek Oogheelkunde Den Haag bereikbaar via telefoonnummer: (070) 21 02400
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.