Glasvochttroebelingen en glasvochtmembraanloslating
Laatste wijziging: 05-02-2025 Foldernummer: 5433
Glasvocht is een soort gelei dat de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Deze heldere gelei wordt omringd door een membraan dat vastzit aan het netvlies.
In de loop van de jaren kunnen er troebelingen in het glasvocht ontstaan. We noemen deze glasvochttroebelingen floaters of mouches volantes. Dit kan al op relatief jonge leeftijd en hangt soms samen met bepaalde aandoeningen.
Rond het 50 of 60 ste levensjaar verandert de samenstelling van het glasvocht geleidelijk en kan het slinken. Hierdoor kunnen er (plots) meer troebelingen ontstaan. De troebelingen bewegen mee met de oogbewegingen en bewegen vaak nog na als het oog stil staat. Tegen een lichte/witte achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker te zien. Meestal vallen de glasvochttroebelingen niet op, maar soms kunnen ze het zicht ernstig hinderen.
Wanneer het glasvocht slinkt, kan het membraan van het glasvocht aan het netvlies trekken en/ of loskomen van uw netvlies. Dit noemen we een glasvochtloslating. Hierbij kunnen lichtflitsen optreden.
Oorzaken glasvochttroebelingen
De belangrijkste oorzaak van glasvochttroebelingen is veroudering.
Andere mogelijke oorzaken zijn:
- glasvochtloslating
- scheurtje in het netvlies
- netvliesloslating
- glasvochtbloedingen bij bijvoorbeeld suikerziekte (Diabetes Mellitus)
- inwendige oogontsteking
Verloop
Glasvochttroebelingen zijn onschuldig maar kunnen wel als storend worden ervaren.
De troebelingen kunnen zich na een tijdje verplaatsen, minder duidelijk worden of u went eraan. Als er geen netvliesproblemen worden gevonden, wordt meestal geadviseerd om eerst af te wachten.
LET OP: is er sprake van een toename van de glasvochttroebelingen wel/of niet samengaand met lichtflitsen neem dan <24 uur contact op met de oogarts.
Oorzaken glasvochtmembraanloslating
Een glasvochtmembraanloslating is een leeftijdsafhankelijk proces en treedt vaak in de loop der tijd in beide ogen op (90% van de patiënten).
Dit proces kan versneld en eerder optreden bij:
- een hoge min sterkte (bijziendheid).
- een hogere leeftijd: het risico op een glasvochtloslating is afhankelijk van de leeftijd. Het komt bij ongeveer 10% van de mensen <50 jaar voor. En in 40-70% van de mensen tussen de 50 – 70 ste jaar.
- trauma (een ongeval of klap tegen het oog).
- inwendige oogontstekingen
- na een oogoperatie, bijvoorbeeld staar.

Klachten/symptomen
Een glasvochtloslating heeft meerdere symptomen. U kunt de volgende klachten krijgen:
- u ziet duidelijk zwevende vlekjes (mouches volantes), vooral als u naar een lichte achtergrond kijkt
- u ziet een vrij grote zwevende vlek of een waas voor het oog
- u ziet lichtflitsen aan de zijkant van het oog, vooral 's avonds of in een donkere omgeving
- u ziet minder goed dan anders

Risico's en complicaties
Tegelijk met de glasvochtloslating kunnen netvliesproblemen optreden. Als het glasvochtmembraan te hard trekt aan bepaalde plaatsen van het netvlies, kan het netvlies beschadigd raken. Hierdoor kan er een scheurtje of een gaatje in het netvlies ontstaan of een bloeding. In sommige gevallen kan er soms vocht onder het netvlies komen en kan er een netvliesloslating ontstaan.

Verloop
Bij een glasvochtloslating zonder netvliesproblemen, is behandelen niet nodig. Onze oogarts kan u advies geven even af te wachten. De zwevende vlekjes worden na een tijdje minder hinderlijk. Ook de lichtflitsen houden meestal vanzelf op. Als er geen beschadigingen van uw netvlies zijn gevonden gaat u vaak langzaam weer beter zien.
LET OP: is er sprake van een toename van de lichtflitsen, wel of niet samengaand met glasvochttroebelingen, met een verminderde gezichtsscherpte neem dan <24 uur contact op met de oogarts.
Tot slot
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek Oogheelkunde is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer: (079) 346 25 52.
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met het HagaZiekenhuis Den Haag via telefoonnummer: (070) 2102868
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.