Laserbehandeling bij glaucoom (selectieve lasertrabeculoplastiek)

Laatste wijziging: 22-12-2023 Foldernummer: 5440


In het oog wordt vocht (kamerwater) aangemaakt voor de voeding van het hoornvlies en de lens. Dit kamerwater (niet te verwarren met het traanvocht aan de buitenkant van het oog) verlaat het oog ongemerkt via een afvoer die zich bevindt op de grens van het oogwit (sclera) en het gekleurde deel van het oog, de iris (regenboogvlies). Als deze afvoer minder goed werkt, kan het kamerwater moeizaam weg en neemt de druk binnen het oog toe. De oogzenuw raakt hierdoor langzaam maar zeker beschadigd en uiteindelijk kan dit resulteren in een verminderd gezichtsveld en gezichtsscherpte. Deze ziekte heet glaucoom en is onomkeerbaar; zij kan alleen worden vertraagd.

Doel behandeling

Uw oogdruk moet (blijvend) worden verlaagd.

Indien oogdrukverlagende oogdruppels en eventuele tabletten en/of eerdere laserbehandelingen daar onvoldoende in slagen, kan een selectieve lasertrabeculoplastiek uitkomst bieden. Het wordt ook regelmatig als een eerste behandelingsvorm voor glaucoom toegepast.

Tijdens de laserbehandeling wordt met een dunne lichtstraal (laserlicht) de afvoer van het kamerwater verbeterd.

De behandeling heeft dus tot doel om de oogdruk laag te houden en daarmee het gezichtsveld en de gezichtsscherpte te behouden; niet om die te verbeteren.

Voorbereiding

  • U wordt op de poli oogheelkunde door de doktersassistente gedruppeld om de pupil te verkleinen. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat de druppel goed is ingewerkt en de laserbehandeling plaats kan vinden.
  • N.B.: Indien u contactlenzen draagt dient u deze uit te doen voor het druppelen. Na de behandeling kunt u ze weer in doen.
  • Op de dag van de behandeling en ook daarna dient u door te gaan met uw oogdruk verlagende druppels en/of tabletten, mocht u die gebruiken.
  • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, hoeft u daarmee niet te stoppen.

De behandeling

De laserbehandeling vindt plaats in een donkere ruimte.

De oogarts verdooft met oogdruppels het hoornvlies. Hierdoor voelt u niets van de contactlens die daarna op uw oog wordt geplaatst. Via de contactlens wordt er met laserlicht circa 100 kleine schroeiplekjes (lasercoagulaten) op het afvoersysteem van het oog geplaatst. Hierdoor worden de kanaaltjes van de afvoer open getrokken en kan kamerwater het oog gemakkelijker verlaten. De laserbehandeling is pijnloos en duurt slechts enkele minuten.

Omdat de oogdruk direct na de laserbehandeling tijdelijk kan stijgen, wordt er 60 minuten later de oogdruk gemeten door een technisch oogheelkundig assistent (TOA).

Resultaat

Een selectieve lasertrabeculoplastiek is vanaf de buitkant van het oog niet zichtbaar. Een laserbehandeling is veilig, maar niet altijd effectief. Indien nodig kan de laserbehandeling later worden herhaald.

Het effect van de laserbehandeling neemt in de loop van de jaren af, gemiddeld tussen de 2 en 5 jaar. Een herbehandeling is dan mogelijk, maar het effect van de behandeling zal minder zijn.

Belangrijk

  • Na de laserbehandeling gelden geen specifieke leefregels.
  • Mocht u oogdruk verlagende druppels en/of tabletten gebruiken, dan dient u hier gewoon mee door te gaan.
  • Vanwege de druppels en de behandeling kan het zicht tijdelijk wat verminderd zijn. Wij raden u dan ook af zelf auto te rijden.
  • Soms is het behandelde oog enkele dagen gevoelig, vooral voor licht.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek Oogheelkunde is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer: (079) 346 25 52.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie