Verwijdering van teelbal (Orchidectomie)

Laatste wijziging: 03-02-2025 Foldernummer: 5458


De zaadballen (ook wel testes genoemd) zijn ovaal van vorm en ongeveer vier tot vijf centimeter groot. De zaadballen produceren de zaadcellen en een groot deel van de mannelijke geslachtshormonen (testosteron). Er kunnen verschillende redenen zijn om één of beide zaadballen te verwijderen. Bijvoorbeeld:

  • (Vermoeden van) zaadbalkanker.
  • Blijvende of vaak terugkerende infectie van de zaadbal of bijbal.
  • (Uitgezaaide) prostaatkanker.

Bij het vermoeden van zaadbalkanker is het belangrijk dat de operatie zo snel mogelijk plaatsvindt. Het verwijderen van één zaadbal hoeft niet te leiden tot vermindering van het libido of impotentie. Ook de vruchtbaarheid hoeft niet te verminderen, omdat er nog een zaadbal over is.

Bij (vervolg)behandelingen zoals chemotherapie is er wel invloed op de vruchtbaarheid. Als u een kinderwens heeft, kunt u besluiten om uw zaad te laten invriezen. Uw uroloog kan hier meer over vertellen.

Voorbereiding

Bloedverdunners dienen doorgaans voor de operatie tijdelijk gestaakt te worden. Er wordt met u afgesproken wanneer u deze medicijnen weer mag hervatten.

Operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose of met een ruggenprik. Tijdens de operatie ligt u op de rug op de operatietafel. Via een snede in de lies wordt de zaadstreng tezamen met de teelbal verwijderd. De wond wordt meestal gehecht met oplosbare hechtingen die aan de binnenkant van de huid worden geplaatst en van buiten niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Het weefsel wordt opgestuurd voor verdere analyse. De operatie neemt ongeveer een half uur in beslag.

Op deze website vindt u meer informatie

Nazorg

De lies kan na de operatie pijnlijk zijn. Op de uitslaapkamer en de verpleegafdeling zijn pijnstillers voorgeschreven. Als u ondanks deze pijnstillers pijn blijft houden, geeft u dit dan aan bij uw verpleegkundige. Deze vraagt uw uroloog om zwaardere pijnstillers voor te schrijven.

Indien u na de operatie geplast heeft en de pijn is onder controle mag u naar huis. Soms moet er tussen uw ontslag en uw volgende bezoek aan de polikliniek opnieuw bloed worden geprikt. Dit wordt bij uw ontslag met u afgesproken.

U krijgt een afspraak mee voor de polikliniek om de weefseluitslag en de uitslagen van eventuele scans en bloedonderzoeken te bespreken. Dan wordt ook het verdere behandelplan met u besproken.

Mogelijke bijwerkingen

Na elke ingreep kan een complicatie ontstaan maar doorgaans verloopt een operatie en de periode daarna zonder problemen. Problemen die na deze ingreep voor kunnen komen zijn:

Vaak (vaker dan 1 op de 10 patiënten)

  • Indien er kanker wordt gevonden is deze operatie alleen niet altijd voldoende. Soms zijn aanvullende behandelingen nodig in de vorm van bijvoorbeeld bestraling of chemotherapie

Soms (tussen 1 op de 10 en 1 op de 50 patiënten)

  • De definitieve uitslag van het weefselonderzoek laat geen kanker zien maar een goedaardige tumor of ontsteking.
  • Het weefselonderzoek laat geen definitieve diagnose zien
  • Soms treedt een infectie van de wond op waarvoor verdere behandeling nodig is
  • Soms treedt een bloeding op in de lieswond of in de balzak. Hiervoor kan
    een tweede operatie nodig zijn.
  • Afhankelijk van uw situatie kan de vruchtbaarheid in de toekomst verminderd
    zijn.

Zelden (minder dan 1 op de 50 patiënten)

  • Blijvende gevoelsstoornissen in de regio van de lies en de balzak.

Adviezen voor na de operatie

Om zwelling te voorkomen/verminderen moet u een strakke onderbroek of zwembroek aantrekken.

Tegen de pijn mag u maximaal 4 x daags 1 gram paracetamol nemen. Wij raden u aan om de eerste weken na de operatie rustig aan te doen. De eerste vier weken is het beter om niet te fietsen, sporten, zwemmen of zwaar te tillen. U mag douchen, de eerste week liever niet baden. Na tien dagen is geslachtsgemeenschap weer toegestaan.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op bij

  • ernstige aanhoudende pijn;
  • aanhoudend bloedverlies uit de wond of tekenen van infectie;
  • koorts boven de 38,5 °C;
  • forse zwelling van het scrotum.

Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie: 079 – 346 2860.

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoed Eisende Hulp: 079-3462626

Controle

Wanneer u met ontslag gaat, krijgt u een afspraak mee voor controle. Wanneer de zaadbal is verwijderd in verband met het vermoeden van zaadbalkanker, krijgt u tijdens dit bezoek de uitslag. Indien nodig zal de uroloog de verdere behandeling met u bespreken.

Tot slot

Op onze polikliniek worden ook geregeld spoedprocedures uitgevoerd of duren behandelingen soms langer dan vooraf voorzien en gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten voordat u geholpen wordt.

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. De polikliniek Urologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer: 079 – 346 2860.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie