Alvleesklierontsteking
Laatste wijziging: 14-07-2025 Foldernummer: 5471
U bent bij ons opgenomen geweest voor de behandeling van een alvleesklierontsteking. Tijdens een opname in het ziekenhuis gebeurt er veel.
In deze folder geven wij u de belangrijkste informatie mee, zodat u dit thuis nog eens kunt doorlezen. Wij adviseren u om deze folder mee te nemen bij de bezoeken aan uw huisarts of specialist.
De alvleesklier
De alvleesklier (pancreas) is een langwerpig orgaan en ligt links van het lichaam in de buik, boven de dunne darm. De alvleesklier produceert spijsverteringssappen, waarin zich een stofje bevindt (enzymen) die nodig zijn voor het verteren van voedingsstoffen zoals suiker, vet en eiwitten. Ook produceert de alvleesklier insuline: dit is nodig voor de opname van glucose door het lichaam.
Wat is een alvleesklierontsteking?
Als de spijsverteringssappen vrijkomen in de alvleesklier, bijvoorbeeld door een blokkade in de afvoerkanalen, dan kan de alvleesklier zichzelf verteren, in plaats van voedsel. Er ontstaat een ontsteking. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen een acute of een chronische ontsteking. Een alvleesklierontsteking heet ook wel een pancreatitis.
Acute ontsteking
Bij een acute ontsteking is er kortdurend of een tijdelijke ontsteking.
Chronische ontsteking
Keert een ontsteking van de alvleesklier steeds terug, dan is er sprake van een chronische alvleesklierontsteking.
Symptomen van een alvleesklierontsteking
Acuut
- Hevige pijn in het midden van de buik, uitbreidend naar rug en schouders en de hele buik;
- Misselijkheid en braken;
- Shock.
Chronisch
- Constante pijn in de rug;
- Weinig eetlust;
- Spijsverteringsklachten (vetdiarree);
- Gewichtverlies;
- Diabetes;
- Galstuwing, en daardoor geelzucht;
- Leverbeschadiging;
- Cystevorming.
Oorzaken van een alvleesklierontsteking
Een acute alvleesklierontsteking ontstaat vaak door een verstopping in de galwegen. Dit kan komen door overmatig alcoholgebruik, door galstenen of door een onbekende oorzaak. Heel soms kan een alvleesklierontsteking het gevolg zijn van een ERCP onderzoek, ongeval of operatie.
Behandeling van een alvleesklierontsteking
De behandeling bestaat vooral uit het voorkomen van complicaties en het wegnemen van de oorzaak. Galstenen zullen verwijderd worden of u moet direct stoppen met alcoholgebruik.
De alvleesklier zal tot rust gebracht worden door:
- Een infuus om vocht toe te dienen.
- In het begin de alvleesklier rust geven door nuchter te zijn danwel alleen te drinken.
- Zodra het mogelijk is mag u weer licht verteerbaar en vetarme voeding eten.
- U krijgt pijnstilling.
Leefregels
- Na een ziekteperiode kan men de leefregels hanteren om een acute alvleesklierontsteking te voorkomen. Door de leefregels op te volgen, voorkomt u opnieuw het optreden van een ontsteking. Bij een chronische ontsteking kunnen de leefregels de klachten verminderen.
- Stop met alcoholgebruik. Onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks gebruik van meerdere glazen alcohol een verhoogde kans geeft op alvleesklierontsteking. Om alvleesklierontsteking te voorkomen is het belangrijk dat u matig bent met alcohol. Als er al sprake is van een alvleesklierontsteking, wordt het drinken van alcohol volstrekt afgeraden, ook wanneer alcohol niet de oorzaak is van de ontsteking.
- Stop met roken. Het is bekend dat roken naast het negatieve effect op de algehele gezondheid, roken een extra negatief effect heeft op de alvleesklier wanneer deze acuut of chronisch ontstoken is.
- Eet gezond en gevarieerd. Voor uw algehele gezondheid is het verstandig om gezond en gevarieerd te eten. Probeer ook voldoende te drinken.
- Voor uw thuismedicatie verwijzen wij u graag naar het actuele medicatie overzicht dat aan u is uitgereikt door de verpleegkundige. Denkt u verder aan eventueel gemaakte vervolgafspraken wat betreft aanvullend onderzoek (zoals bloedafname) en afspraken op de polikliniek?
Na uw opname
De eerste 24 uur na uw ontslag kunt u bij problemen contact opnemen met de afdeling Interne Geneeskunde via telefoonnummer (079) 346 2880.
Bent u langer dan 24 uur uit het ziekenhuis ontslagen? Dan kunt u contact opnemen met uw huisarts: de huisarts helpt u verder.
Meer informatie
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.