Plasongelukjes overdag - kinderpoli
Laatste wijziging: 11-10-2023 Foldernummer: 5514
De kinderarts heeft bij uw kind de diagnose DYSFUNCTIONAL VOIDING gesteld.
Wanneer de bekkenbodemspieren langdurig, overdreven en te vaak worden aangespannen worden deze overactief en kunnen tijdens het plassen niet meer goed ontspannen. Het kind gaat dan met een haperende straal plassen en na het plassen blijft vaak een restje urine in de blaas. Hierdoor is er een verhoogde kans op urineweginfecties (blaasontsteking). Deze manier van plassen noemen we dysfunctional voiding.
Als dit gedrag nog langer duurt en niet behandeld wordt, kan de blaas oprekken en lui worden. De plasdrang wordt dan ook niet meer goed aangevoeld en de blaas kan af en toe overlopen waardoor de ongelukjes ontstaan. Vaak gaat dit gepaard met obstipatie, omdat de sterke bekkenbodemspieren ook de poepdrang tegenhouden.
Behandeling:
1. Uw kind wordt verwezen naar de bekkenbodemfysiotherapeut:
- Er wordt aan het kind en u uitleg gegeven over de werking van de blaas en het verkeerd aangeleerde plasgedrag.
- Er wordt instructie gegeven hoe vaak uw kind moet plassen en de werking van de plaskalender.
- Er wordt geadviseerd hoe een kind zo ontspannen mogelijk op de wc kan zitten om te plassen, zodat de bekkenbodemspieren zich zo goed mogelijk kunnen ontspannen en de hele blaas leeg geplast wordt. Dit wordt geoefend door de bekkenbodemfysiotherapeut.
- Er wordt een drink- en plasschema gegeven.
- Door het kind moet een plasdagboek worden bijgehouden waarin staat genoteerd hoe vaak het goed gaat en hoe vaak er een ongelukje is.
- Eventuele obstipatie wordt behandeld door de kinderarts.
2. Daarnaast:
- Indien nodig wordt door de kinderarts medicijnen voorgeschreven ter voorkoming van blaasontstekingen, of het laten ontspannen van de blaas.
- Vaak zal een flow-onderzoek aangevraagd worden. Dit is een pijnloos onderzoek waarbij uw kind plast op een speciale computerwc waardoor tijdens het plassen de plasstraal en de snelheid gemeten worden. Na het plassen wordt er een echo gemaakt om te kijken hoever de blaas leeg geplast is. Dit zal op de kindergeneeskunde poli gedaan worden.
Algemene adviezen
- Het is de bedoeling dat uw kind het aandranggevoel leert te herkennen en hier naar gaat handelen. Als ouder is het belangrijk om uw kind goed te observeren. U kunt dan alert reageren wanneer u ziet dat uw kind aandrang heeft, uw kind er aan herinneren om naar het toilet te gaan of eventueel te sturen. U kunt als ouders ook regelmatig aan uw kind vragen of hij/zij moet plassen of niet. Hierdoor zal uw kind de blaas bewuster gaan voelen en erop gaan reageren als de blaas vol is.
- Het is de bedoeling dat het verkeerd aangeleerde plaspatroon (bijvoorbeeld persen tijdens het plassen) wordt afgeleerd. Een goede houding is erg belangrijk, dit betekent een ontspannen hurkzit met de benen naar buiten gedraaid, dit geldt zowel voor jongens als voor meisjes. Uw kind kan misschien beter ontspannen door een liedje te zingen of een boekje te lezen tijdens het plassen. Maak het een beetje gezellig op het toilet. Gebruik een opstapje en een brilverkleiner bij een toilet wanneer uw kind nog niet met de voeten aan de grond kan. Ook moet uw kind wel lang genoeg op de wc blijven zitten en niet even snel gaan plassen.
- Uw kind moet ongeveer 6 tot 7 plassen op een dag doen. U kunt als ouder uw kind hierbij helpen. Stuur uw kind op vaste tijdstippen naar het toilet of maak uw kind erop attent dat hij/zij moet gaan plassen.
- Uw kind moet tussen 1200 en 1500 ml drinken op een dag.
Patiënten rechten
De rechten van uw kind en van u als ouders zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Per leeftijdscategorie houdt dit in:
Kinderen tot 12 jaar:
Tot 12 jaar beslissen ouders over een onderzoek en/of behandeling. Aan jonge kinderen moet wel op een begrijpelijke manier worden uitgelegd wat er gaat gebeuren. Voor situaties waarin u zelf geen beslissing kunt nemen, is het mogelijk hiervoor een vertegenwoordiger aan te wijzen.
Kinderen van 12 tot 16 jaar:
Zijn kinderen tussen 12 en 16 jaar dan moeten zowel de ouder als het kind toestemming geven voor een onderzoek en/of behandeling. Daarbij heeft het kind in principe het laatste woord.
Jongeren vanaf 16 jaar:
Vanaf 16 jaar mogen jongeren zelf beslissen over een onderzoek en/of behandeling. Toestemming van de ouders is niet meer vereist.
Voor een uitgebreid overzicht van uw rechten en plichten verwijzen we u naar de https://www.kindenziekenhuis.nl/patintenrecht/rechten-van-de-patint-wgbo-/
Heeft u nog vragen?
Neemt u dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde. Bereikbaar:
- maandag t/m vrijdag
- van 8.00 tot 16:30 uur
- telefoonnummer: (079) 346 25 58
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.