Prematuren baby's
Laatste wijziging: 02-09-2024 Foldernummer: 5530
Informatie voor ouders van prematuren
De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw baby hartelijk welkom op onze afdeling. Vanwege prematuriteit heeft uw baby zorg nodig op onze afdeling. Deze ziekenhuissituatie is niet altijd gemakkelijk voor ouders. Wees daarom niet bang vragen te stellen of problemen te bespreken.
In deze folder geven wij uitleg over prematuriteit en de daarbij behorende behandeling en onderzoeken in het algemeen. In een persoonlijk gesprek met u bespreken we graag de specifieke zorg die uw kind nodig heeft.
Prematuriteit
Als een baby bij een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken wordt geboren, spreken we van een prematuur geboren baby. Als het geboortegewicht van de baby te laag is voor de duur van de zwangerschap, dan spreken we van een dysmatuur geboren baby.
Uw baby wordt opgenomen op de afdeling, als uw baby wordt geboren bij een zwangerschapsduur korter dan 36 weken of met een geboortegewicht minder dan 2250 gram.
Prematuriteit betekent dat de orgaansystemen van uw baby nog onrijp zijn. Dit kan leiden tot diverse problemen, waar uw baby zorg voor nodig heeft. In deze folder zullen wij u hierover informeren.
Temperatuur
Uw baby kan onvoldoende in staat zijn om zichzelf goed op temperatuur te houden en zal daarom in een couveuse worden gelegd. In de couveuse kunnen wij uw baby optimaal observeren.
Bewaking
Met behulp van een monitor kunnen we de zuurstofverzadiging van het bloed, de hartslag en de ademhaling bewaken. Hiervoor heeft uw baby plakkers op de borstkas en een bandje om een voetje of handje.
Door de onrijpheid van de longen kunnen ademhalingsproblemen ontstaan. Er kunnen adempauzes en dalingen van de hartslag optreden, welke spontaan kunnen herstellen. Als deze blijven aanhouden of als uw baby vaak gestimuleerd moet worden, dan kan behandeling in de vorm van medicatie of extra ademhalingsondersteuning nodig zijn. Deze ondersteuning kan uw baby krijgen met CPAP. CPAP is het onder positieve druk toedienen van lucht, eventueel met extra zuurstof.
Indien de ademhaling geheel overgenomen moet worden, spreekt men van beademing. De baby zal dan worden overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis.
Bloedsuiker
Omdat uw baby weinig energiereserves heeft, vooral als uw baby een te laag geboortegewicht heeft, kan het op peil houden van de bloedsuikerspiegel een probleem worden. Om deze reden zal bij uw baby regelmatig bloedsuikercontrole nodig zijn. Bij te lage bloedsuikers zal extra voeding of glucose worden gegeven. Dit kan een reden zijn voor het inbrengen van een infuus.
Bloedcontrole
Als uw baby met een infuus voeding krijgt, zal er geregeld bloed geprikt worden. Ook bij mogelijke verschijnselen van infectie wordt het bloed gecontroleerd. De kinderarts zal vertellen of en wanneer dit nodig is bij uw baby. Voorafgaand aan het bloedprikken krijgt uw baby sucrose, hetgeen de pijn van het prikken vermindert.
Voeding
De mate van prematuriteit bepaalt of uw kindje voeding krijgt met een infuus of per sonde (een slangetje via de neus en slokdarm naar de maag). Naast de voeding via het infuus wordt met kleine hoeveelheden voeding per sonde begonnen, om de darmen hieraan te laten wennen. Dagelijks wordt bekeken of de hoeveelheid voeding kan worden verhoogd en het infuus afgebouwd, aan de hand van het gewicht. Daarom wordt uw baby ’s morgens bloot gewogen. Als uw kindje laat zien dat het toe is aan het drinken uit de borst/fles zal hiermee gestart worden.
Borstvoeding
Als uw baby prematuur geboren is, is het goed om uw baby al vroeg kennis te laten maken met eventuele borstvoeding. Het is belangrijk dat uw baby veel positieve ervaringen opdoet aan de borst en veel gelegenheid krijgt om te oefenen. Zolang uw baby nog niet echt aan de borst drinkt, is het belangrijk om de borstvoeding op gang te brengen door te kolven. De afgekolfde melk kan aan uw baby gegeven worden per sonde.
Indien de baby goed aan de borst drinkt en moeder is niet aanwezig om borstvoeding te kunnen geven kan de moedermelk met een fles aangeboden worden.
Vitaminen en verrijkte voeding
Vanaf dag 8 wordt bij alle baby’s gestart met vitamine D, dat belangrijk is voor de botopbouw. Daarnaast wordt, als uw baby moedermelk krijgt, op diezelfde dag gestart met vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling. Als uw baby een geboortegewicht van minder dan 2000 gram heeft, wordt gestart met verrijkte voeding. Bij borstvoeding wordt BMF (Breast Milk Fortifier) toegevoegd en in geval van flesvoeding is dit kunstmatige zuigelingenvoeding die toegepast is op de prematuur geboren baby. Wanneer uw baby met ontslag gaat, wordt de voeding voor u besteld. Deze verrijkte voeding wordt gestaakt als uw kind ongeveer 3500 gram weegt.
Geelzucht
Door onrijpheid van de lever kan de baby tot een paar dagen na de geboorte geel worden. Deze geelheid (bilirubine) kan middels bloedonderzoek bepaald worden. Wanneer de waarde te hoog is, krijgt uw baby fototherapie. De fototherapie helpt om het bilirubinegehalte te verlagen. Dit kan een aantal dagen duren. Het bilirubinegehalte wordt dagelijks in het bloed gecontroleerd.
Echo onderzoek
Is uw baby vóór een zwangerschapsduur van 35 weken geboren, dan wordt er in de eerste levensweek een echo gemaakt van de hersenen. Dit onderzoek wordt rond de uitgerekende datum herhaald, en zo nodig eerder. Op de echo kan onrijpheid van de hersenen gezien worden, passend bij prematuriteit. Meestal verdwijnt dit in de loop van de tijd.
Gesprek kinderarts
Hoewel er elke dag een arts bij uw baby komt kijken, zult u hem/haar niet elke dag zien. Met de verantwoordelijke kinderarts heeft u wekelijks een gesprek. Indien er eerder iets aan de hand is met uw baby, zullen wij contact met u opnemen.
Ouderparticipatie
Meteen na de opname van uw baby op de afdeling wordt u als ouders betrokken bij de zorg van uw baby. Dit kan in het begin misschien beperkt blijven tot aanraken en toespreken. Zodra de conditie van uw baby het toelaat, kunt u gaan buidelen en deelnemen aan de lichamelijke verzorging.
Buidelen
Buidelen is een intiem en warm lichamelijk contact met uw baby. Hierbij wordt uw baby met alleen een luier om, op uw blote borst gelegd. Onderzoek heeft bewezen dat buidelen effectief is voor de binding en interactie van een baby met zijn ouders. Het gebruik van de telefoon tijdens het buidelen is niet gewenst. Dit komt de rust van ouder en kind niet ten goede.
Lichamelijke verzorging
Ook als uw baby in de couveuse ligt, wordt u zo vroeg mogelijk betrokken bij de lichamelijke verzorging van uw baby. Dit begint met het verschonen van de luier en temperaturen. De verpleegkundige zal u hierin begeleiden en aangeven wat mogelijk is voor uw baby.
Aangifte
U kunt de geboorte aangifte sinds augustus 2022 online doen: https://www.zoetermeer.nl/geboorteaangifte
Fysiotherapie
De kinderfysiotherapeut wordt ingeschakeld als uw baby vóór 36 weken zwangerschapsduur is geboren . De kinderfysiotherapeut zorgt samen met de verpleging voor een optimale leefomgeving van uw baby. Daarnaast wordt de motorische ontwikkeling van uw baby vervolgd.
Medisch Maatschappelijk Werk
Wanneer uw baby in het ziekenhuis moet verblijven heeft dit gevolgen voor het dagelijkse leven. Door alle zorg die uw baby nodig heeft, is de zogenaamde ‘roze wolk’ vaak ver weg. Daarom krijgen alle ouders van prematuur geboren baby’s een kennismakingsgesprek met medisch maatschappelijk werk. Zij kan u advies geven over hoe u deze periode zo goed mogelijk kunt doorstaan, balans vinden en werkhervatting. U bekijkt samen met medisch maatschappelijk werk of u meerdere gesprekken nodig heeft. Zij kan u tevens informatie verschaffen over de gesprekgroepen voor ouders van prematuur geboren baby’s. Deze gespreksgroep is één keer in de maand in samenwerking met Piëzo.
Klinische vaccinatie prematuren
Bij voorkeur krijgt een kind de eerste vaccinatie twee maanden na de geboorte en hierbij wordt in principe geen rekening gehouden met de zwangerschapsduur.
Bij prematuur geboren kinderen onder 32 weken, kunnen er na de eerste vaccinatie soms ernstigere bijwerkingen voorkomen, zoals afwijkingen in de ademhaling en de hartslag. Zo kan er bijvoorbeeld soms tijdelijke ademstilstand (apneu) optreden. Daarom wordt bij prematuren die bij een zwangerschapsduur ≤ 32 weken geboren worden, de eerste vaccinatie tijdens een 24- uur opname met monitorbewaking, toegediend. Indien dit probleemloos verloopt kunnen de volgende vaccinaties via het consultatiebureau worden gegeven.
Ontslag
Als ontslagdatum wordt meestal de uitgerekende datum aangehouden; echter in de praktijk blijkt dat ontslag al eerder haalbaar is. Om naar huis te kunnen moet er onder andere aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- Er is geen monitorbewaking meer nodig
- Uw baby drinkt alle voedingen zelf
- Uw baby groeit goed
- Uw baby heeft een gewicht boven 2000 gram
- Uw baby kan zichzelf goed op temperatuur houden
Voorafgaand aan ontslag raden wij u van harte aan om een dag en een nacht te komen inroomen. Dit betekent dat u zelfstandig uw baby verzorgt, waarbij u zonodig hulp kunt inschakelen van de verpleegkundige. Het doel hiervan is om aan elkaar te wennen en eventuele onzekerheden weg te nemen.
Als advies geven we graag mee om, in elk geval tot de uitgerekende datum, teveel prikkels te voorkomen. Bijvoorbeeld baby in eigen bedje, gordijnen open overdag en ’s nachts dicht. Na ontslag zal uw baby poliklinisch gevolgd worden.
Meer weten?
Tenslotte nodigen wij u uit om met vragen en problemen bij ons te komen. U kunt ons dag en nacht bereiken op telefoonnummer 079-3462108
Websites
www.vroeggeboorte.nl
www.borstvoeding.nl
www.babyinfo.nl
Bezoektijden
Bezoek gaat in overleg met de verpleegkundige. De conditie van uw kindje is daarvoor de richtlijn en kan per dagdeel variëren.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.