Nieronderzoek (Retrograde Pyelografie)

Laatste wijziging: 03-05-2024 Foldernummer: 5548


Uw arts heeft voor u een nieronderzoek aangevraagd. Hierbij wordt door middel van een katheter (dun slangetje) uw urinewegsysteem in beeld gebracht met behulp van contrastvloeistof en röntgendoorlichting. Hieronder leest u meer over het onderzoek.

Bij deze informatie hoort ook de informatie over jodiumhoudende contrastmiddelen.

Belangrijk

Het is ongewenst dat het röntgenonderzoek wordt uitgevoerd tijdens de zwangerschap. Bij patiënten die in onzekerheid verkeren over het feit of zij zwanger zijn, dient dit röntgenonderzoek te worden uitgevoerd in de eerste week na het begin van de menstruatie.

Voorbereiding

Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Indien u medicijnen gebruikt, kunt u die innemen zoals u gewend bent, tenzij uw arts anders heeft gezegd. Wij adviseren u thuis voor het onderzoek goed te drinken, zodat de urine niet zo geconcentreerd is.

Het onderzoek

U meldt zich op de afgesproken tijd op de polikliniek Urologie . Voor het onderzoek moet de blaas geheel leeg zijn. U wordt verzocht voor aanvang van het onderzoek goed uit te plassen.

De verpleegkundige vraagt u het onderlichaam te ontbloten. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel met uw benen in beensteunen. Nadat de uitgang van de plasbuis is schoongemaakt met desinfectans, wordt er wat glijmiddel in de plasbuis ingebracht.

In dit glijmiddel zit een verdovende vloeistof. Dit kan een wat branderig gevoel geven. Vervolgens schuift de arts de cystoscoop via de plasbuis in de blaas en laat de blaas langzaam vol stromen met water. U kunt hierdoor het gevoel krijgen dat u moet plassen. Hierna bekijkt de arts de binnenkant van de blaas en brengt via de cystoscoop een katheter via de blaas tot in de nier. De cystoscoop wordt verwijderd en de katheter wordt op uw been vastgeplakt.

Hierna wordt u, per brancard, naar de afdeling Radiologie gebracht. Hier wordt het onderzoek overgenomen door de radiologisch laborant en een radioloog. Onder doorlichting wordt een contrastvloeistof via het slangetje ingespoten en wordt het urinewegtraject afgebeeld.

Alle belangrijke informatie over contrastmiddel vindt u in de aparte folder ‘Jodiumhoudende contrastmiddelen’. Leest u deze folder ook goed door.

Als de urinewegen voldoende zijn afgebeeld, wordt de katheter weer verwijderd, dan is het onderzoek klaar en mag u zich weer aankleden.

Duur van het onderzoek

In het algemeen zal dit ongeveer een uur zijn.

Na het onderzoek

Tijdens het onderzoek kan het slijmvlies van de urinebuis geïrriteerd raken. Hierdoor is het mogelijk dat u na het onderzoek wat bloed plast. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Na enkele uren is de kleur van de urine weer normaal. Ook kunt u nog enkele dagen aandrang blijven voelen om te plassen. Bovendien kan het plassen een branderig gevoel veroorzaken. Om dit te verminderen is het belangrijk, dat u de rest van de dag extra drinkt (één à anderhalve liter extra). Als het branderig gevoel bij het plassen langdurig aanhoudt, wordt u verzocht contact op te nemen met de behandelend arts. Ook bij ernstig bloedverlies en/of koorts (hoger dan 38,5 C) dient u uw behandelend arts te waarschuwen.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur via telefoonnummer: (079) 346 25 20.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie